TZ: 3. ročník Divadelního léta pod plzeňským nebem skončil

Typ článku: Divadlo a programy

Datum vložení: 08. 08. 2010

Představení inscenace Revizor uzavřel už 3. ročník festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem. Celkový počet návštěvníků, kteří zhlédli letošní novinku Král jelenem a reprízy loňské inscenace Revizor, se blíží 6 500.


V průběhu 3. ročníku od 28. 6. do 26. 7. byla odehrána premiéra a 12 repríz inscenace Carla Gozziho Král jelenem (prostor před Západočeským muzeem 28. 6. – 12. 7.) a 8 repríz premiérové inscenace loňského ročníku N. V. Gogola Revizor (náměstí Republiky před radnicí, 19. – 26. 7. 2010).


V obou inscenacích se pod režijním vedením Viléma Dubničky sešli profesionální herci plzeňských divadel (činohra, opereta i opera DJKT, Divadlo Alfa) společně s pražskými kolegy – v inscenaci Král jelenem byli hlavními protagonisty Pavel Kikinčuk (Činoherní klub), Martin Hofmann (Divadelní spolek Kašpar) a Marika Procházková, Revizorovi vévodil stejně jako loni Martin Zahálka (Divadlo na Vinohradech), Jan Zadražil, Radek Valenta a Viktor Limr (Švandovo divadlo).

 

„Vstupenky na obě představení byly velmi rychle vyprodány, jediných pár volných míst zůstalo v hledišti v průběhu čtyřdenního volna - víkendu, spojeného se svátky Cyrila a Metoděje, kdy velmi horké počasí vylákalo Plzeňany z města do přírody. Ostatní představení však byla naprosto naplněna a divácký zájem ve druhém hracím týdnu, stejně jako zájem o představení Revizor, vysoko převyšoval kapacitu festivalu. Celkem se počet návštěvníků 3. ročníku Divadelního léta pod plzeňským nebem přiblížil hranici 6 500 diváků,“ říká vedoucí projektu Marcela Mašínová.

 

Scéna před Západočeským muzeem hostila i jiné akce
Scéna Divadelního léta před Západočeským muzeem byla letos využita i k dalším aktivitám, určeným převážně rodinám s dětmi. 29. 6. bylo jeviště k dispozici společnému koncertu členů Dětského pěveckého sboru Lahoda (PaNaMo, o.s.), občanského sdružení pro lidi s handicapem Ty a já a vokální skupiny Hlasoplet.
10. 7. pak plně obsazené hlediště sledovalo komponovaný program na námět známého příběhu E. Rostanda Cyrano, kde se pod taktovkou uskupení MATTIAS, specializujícího se na historický šerm a divadlo, představily skupiny Korbel, Balteus, Modrý regiment a Červený regiment.
Po posledním představení hry Král Jelenem se uskutečnila dražba originálních portrétů herců od malířky Aleny Milevové. Výtěžek 8900 Kč, stejně jako 1 Kč z každé prodané vstupenky, věnují organizátoři Divadelního léta Nadaci Fénix na prevenci a pomoc při popáleninách.

 

 

Projekt Open art
Do příprav i samotné realizace festivalu se velmi aktivně zapojili účastníci kulturně – vzdělávacího projektu OPEN ART (PaNaMo, o.s.), kteří tak měli možnost „nakouknout pod pokličku“ jednotlivých divadelních profesí a vyzkoušet si je pod vedením profesionálů v praxi.

 

Spolupořadatelem 3. ročníku Divadelního léta pod plzeňským nebem bylo opět Statutárníměsto Plzeň – kandidát na titul Evropské hlavní město kultury 2015, koproducentem Divadlo Alfa, hlavními partnery pak Integrovaná střední škola živnostenská v Plzni, Západočeské muzeum v Plzni a Plzeňské městské dopravní podniky.

 


Více na www.divadelnileto.cz
 



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.