TZ: PODZIMNÍ PLAKÁTOVÁ SEZÓNA PRÁVĚ ZAČÍNÁ!

Typ článku: Muzea a výstavy

Datum vložení: 05. 09. 2010

filmová galanterie Terryho ponožky pro začínající podzimní sezónu připravila hned „trojitý start“ svého širokého výstavního programu československých filmových plakátů. Po letní sezóně, ve které byly plakáty představeny v rámci filmových festivalů (MFF v Karlových Varech a Letní filmová škola v Uherském Hradišti), se nyní vrací do domácího prostředí: kin AERO, SVĚTOZOR a BIO OKO.


Sbírka Terryho ponožek se za těch pár let své existence podívala již na pěknou řádku různých míst jak po ČR, tak i v zahraničí. Plakáty cestovaly na exotickou dovolenou například do Japonska, USA, Španělska a dalších zemí – pokaždé se ale rády vrátily domů do Světozoru a spřátelených kin Aero a Bio Oko, kde jsou přichystány pro své diváky,“ říká Pavel Rajčan, kurátor sbírky filmových plakátů Terryho ponožky.

 


1/ KAREL ZEMAN – 100 /kino Světozor/ 1. 9. – 30. 9
Výstava, kterou realizujeme při příležitosti nedožitých 100. narozenin génia českého filmu KARLA ZEMANA, představí kromě plakátů k jeho filmům i několik desítek černobílých fotografií z filmů.
Instalace obsahuje kromě domácích plakátů českých výtvarníků Zdeňka Zieglera, Jiřího Hilmara a dalších, i plakáty, jež vznikly k Zemanovým filmům v Polsku. Za pozornost stojí vynikající plakát Jana Lenici k Vynálezu zkázy nebo plakát Jan Mlodozencie k Cestě do pravěku
Více informací najdete zde: http://www.terryhoponozky.cz/vystavni-cinnost/79-karel-zeman---100

 

 


2/ PROPAGANDA A IDEOLOGIE V ČESKÉM FILMOVÉM PLAKÁTU /kino Aero/ 1. 9. – 30. 9
Výstava třiceti plakátů, jež tématicky souzní s přehlídkou „Propaganda a ideologie v českém filmu“, která proběhne v kině Aero ve dnech 22. až 25. září. Výstavní kolekce obsahuje jak návrhy plakátů k rudým filmovým hitům 50. let: Anna proletářka, Rudá záře nad Kladnem, Nástup, Pole neorané, tak normalizační plakáty ze 70. a 80. let k ideologicky tendečním filmům: Rukojmí z Bella Vista, Kdo hledá zlaté dno, Černý vlk atd.

Více informací najdete zde:
http://www.terryhoponozky.cz/vystavni-cinnost/80-propaganda-a-ideologie-v-ceskem-filmovem-plakatu

 

 


3/ FILMOVÉ PLAKÁTY ZDEŇKA KAPLANA /Bio Oko / 1. 9. – 15. 10.
Přestože Zdeněk Kaplan před svým odchodem do exilu v roce 1969 vytvořil necelých čtyřicet filmových plakátů, patří k nejosobitějším autorům československého plakátu. Filmové plakáty začal Zdeněk Kaplan pro Ústřední půjčovnu filmů vytvářet již záhy po ukončení VŠUP. Se svým vrstevníkem a blízkým přítelem Josefem Vyleťalem patřili k mladé nastupující generaci výtvarníků, kterým o generaci starší již etablovaní a v ÚPF zabydlení autoři, jako Karel Vaca, Milan Grygar a Zdeněk Ziegler svým vsřícným postojem a otevřeností umožnili práci na filmových plakátech.

Výtvarný jazyk, který Zdeněk Kaplan používal na svých plakátech, je vysoce svébytný a rozpoznatelný i v nízkém počtu realizovaných plakátů. Jeho vynikající řemeslná vybavenost, spojení surreálných prvků, nápaditá a objevná typografie a v neposlední řadě vtip a humor - činí z jeho plakátů výtvarnou báseň.

Zdeněk Kaplan žije v Itálii.

Více informací najdete zde:
http://www.terryhoponozky.cz/vystavni-cinnost/81-filmove-plakaty-zdenka-kaplana

 

 


WEB FILMOVÉ GALANTERIE TERRYHO PONOŽKY |
http://www.terryhoponozky.cz
http://www.terry-posters.com/



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.