TZ: Koštěp, vývrtka na řezané víno či brýle pro fakíry?

Typ článku: Ostatní články

Datum vložení: 17. 09. 2010

Česká hravost začíná nést ovoce ve Sbírce odkazů Járy Cimrmana Sbírka odkazů, to je jiná káva... Originální hold nedoceněnému géniovi na stránkách www.sbirkajara.cz ocenil i Zdeněk Svěrák.


Výzva, kterou českým snílkům, badatelům a vizionářům, adresovali tvůrci Sbírky odkazů Járy Cimrmana, dopadla na úrodnou půdu: Přináší totiž plody v podobě nových objevů a vynálezů v Cimrmanově duchu. Jsou humorné a hravé, nebo spíš kuriózní až bizarní? To může posoudit každý sám při návštěvě webových stránek www.sbirkajara.cz.


Nejlepší artefakty z webových stránek budou koncem letošního října vystaveny – již nikoli virtuálně, ale přímo fyzicky – v prostorách Národního muzea, které na tomto projektu spolupracuje se společností NedomYsleno ČR, organizátorkou známých kulturně-společenských akcí Oslavy Prahy a Mezi ploty.
„Pokud se vám snad zdá, že dosud zaslané vynálezy nejsou ještě úplně to pravé cimrmanovské, a myslíte si, že byste dokázali přijít s něčím ještě nápaditějším, přejděte od myšlenek k činům a pusťte se do objevování a vynalézání. Stále je čas na to, aby mohl sbírku obohatit právě váš exponát,“ říká ředitel NedomYslena ČR Robert Kozler, který celou akci připravil jako originální poděkování pánům Smoljakovi a Svěrákovi za veškerý humor, lidskost a tvořivost, které nám za léta své tvorby předali.


A jak se k projektu staví právě největší žijící cimrmanolog Zdeněk Svěrák? Poněkud jinak než k některým dalším aktivitám nesoucím Cimrmanovo jméno:
„Příliš nás netěší, když nám diváci fušují do řemesla a snaží se psát jako my. Tím vlastně porušují naše autorská práva. Ale vynalézt něco, co připomíná Cimrmanovy dobře myšlené, ale většinou nezdarem končící pokusy, je jiná káva. Tím jakoby se vzdával našemu nedoceněnému géniovi hold,“ uvedl Svěrák, který by  rovněž neměl chybět na slavnostním odhalení vítězných artefaktů.


Sbírka odkazů J. C. byla vyhlášena v rámci 1. ročníku Oslav Prahy v Národním muzeu za účasti Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka a během 2. ročníku letos v květnu byly zprovozněny její internetové stránky s vpravdě cimrmanovským designem, na které mohou zájemci vkládat fotografie a textové popisy svých objevů a vynálezů.
Nyní se na tomto webu můžeme kromě vynálezů samotného Cimrmana, jako je slavná lžíce hladomorka nebo kukátko na vejce, již seznámit také se zajímavými prototypy od jeho perspektivních následovníků. Fenomenální koštěp plnící současně roli oštěpu a smetáku, elegantní konev v aktovce pro distingvované zahradníky či futuristický dětský nočník plný sofistikované technologie – to je jen několik příkladů toho, jak se čeští vynálezci dokázali chopit myšlenky této sbírky.


Pro ty, kdo se k zaslání objevu či vynálezu teprve chystají, Zdeněk Svěrák připomněl, jaké by tyto předměty měly pokud možno být:
„Podle mého by se v nich měly spojit dvě věci: upřímná, naivní snaha prospět člověku a humor. Ten humor vzniká většinou z toho, jak je to nápadité a potřebné a zároveň klopotné a nepraktické.“


„Toho, kdo je hravý a šikovný, by snad mohlo nalákat, že jeho vynález bude vystaven v Národním muzeu. Co víc si může vynálezce přát?“ uzavřel skromně Svěrák, a vezmeme-li v úvahu popularitu kultovní postavy, kterou pomáhal vytvořit, můžeme o jeho slovech jen stěží pochybovat.


Sbírka odkazů Járy Cimrmana je stále otevřená všem zájemcům na stránkách www.sbirkajara.cz


Celý rozhovor se Zdeňkem Svěrákem ke Sbírce odkazů Járy Cimrmana
Při zrodu fenoménu Cimrman Vás nejspíš nenapadlo, že vytvoříte postavu, která se spolu s divadlem nesoucím její jméno stane jednou z ikon české kultury, bude bodovat v soutěžích od Největšího Čecha po Sedm divů Česka, a bude nás dokonce reprezentovat na mezinárodních výstavách. Čím si vysvětlujete, že má práce Vaše a Vašich kolegů tak velký ohlas?
V roce l966, kdy jsme zakládali Divadlo Járy Cimrmana, jsme to opravdu netušili. A nové malé divadlo bylo také v prvních letech svého působení scénou pro úzký okruh diváků. Teprve později se ukázalo, že pěstujeme humor, který zajímá širší obec. Jako by tu takový druh humoru, očekávajícího od diváka intelektuální spolupráci a vyžadujícího jisté, aspoň středoškolské znalosti, chyběl. K popularitě cimrmanovských textů určitě přispělo to, že jsme začali jezdit na zájezdy mimo Prahu a také zvukové nahrávky her. A v neposlední řadě i to, že si divadlo udržovalo svůj osobitý styl.


Sbírka odkazů Járy Cimrmana, kterou pořádají organizátoři Oslav Prahy, se snaží prostřednictvím Cimrmanova odkazu inspirovat veřejnost k aktivitě. Máte radost z toho, jak se pokračovatelé Cimrmana-vynálezce začínají se svými artefakty do sbírky zapojovat?
Příliš nás netěší, když nám diváci fušují do řemesla a snaží se psát jako my. Tím vlastně porušují naše autorská práva. Ale vynalézt něco, co připomíná Cimrmanovy dobře myšlené, ale většinou nezdarem končící pokusy, je jiná káva. Tím jakoby se vzdával našemu nedoceněnému géniovi hold.


Mluvil jste o tom již při slavnostním vyhlášení sbírky v Národním muzeu v roce 2009, ale můžete připomenout, jaké typy exponátů byste ve sbírce nejraději viděl?
Podle mého by se v nich měly spojit dvě věci: upřímná, naivní snaha prospět člověku a humor. Ten humor vzniká většinou z toho, jak je to nápadité a potřebné a zároveň klopotné a nepraktické.


Jak byste sám vybídl cimrmanovské objevitele a vynálezce, kteří se skrývají v české veřejnosti, aby se nezdráhali do Sbírky odkazů Járy Cimrmana přispět?
Toho, kdo je hravý a šikovný, by snad mohlo nalákat, že jeho vynález bude vystaven v Národním muzeu. Co víc si může vynálezce přát?



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.