TZ: JAPONSKÝ KNIŽNÍ BESTSELLER NA FILMOVÉM PLÁTNĚ

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 18. 09. 2010

Před pár lety vyšel i v ČR román japonského autora Haruki Murakamiho ”Norské dřevo” a ihned se stal, stejně jako před 20 lety v Japonsku, bestsellerem. V České republice se prodalo neuvěřitelných 36 tisíc výtisků. Pro Murakamiho fanoušky máme dobrou zprávu – kniha byla nyní zfilmována. Režie se ujal oceňovaný francouzský režisér vietnamského původu Tran Anh Hung.


Režisér s darem vystihnout náladu ospalé smyslnosti
Tranův první celovečerní film Vůně zelené papáje (The Scent of Green Papaya, 1993) získal Zlatou kameru na festivalu v Cannes a také Césara za filmový debut. Jeho další film Cyclo (Xich lo, 1995) byl oceněn na festivalu v Benátkách.
Nyní se režisér pustil do zpracování slavné japonské předlohy Norské dřevo.
Film byl minulý čtvrtek ve světové premiéře uveden na letošním festivalu v Benátkách, kde sklidil velký ohlas. Dále bude uveden na festivalu v Torontu a japonská distribuční premiéra proběhne v prosinci letošního roku.

 

Českou premiéru plánuje distribuční společnost Aerofilms na leden 2011.
www.aerofilms.cz

 

Velká očekávání
Film vzbuzuje velká očekávání a naděje mezi příznivcemi Haruki Murakamiho, kteří napjatě očekávají, jak se režisér s předlohou vypořádal.

 

”S knihou Norské dřevo jsem strávil půl roku svého života, během jejího překladu z japonštiny. Dalo by se tedy říci, že ji znám téměř nazpaměť a mám k ní silný vztah. Filmovou verzi Norského dřeva proto očekávám netrpělivě. Jsem samozřejmě zvědavý, jak bude tenhle slavný Murakamiho román asi vypadat na filmovém plátně. Je známo, že dobré filmové zpracování dokáže z knižních předloh vytáhnout i to, co člověku při čtení uniklo a dodat výslednému dílu nový rozměr. Přál bych si, aby to byl případ i filmové verze Norského dřeva,” říká překladatel do češtiny Tomáš Jurkovič.

 

Ivo Andrle z distribuční firmy Aerofilms, který měl možnost film vidět na jeho světové premiéře v Benátkách, k tomu říká:

”S nákupem práv na filmové zpracování Norského dřeva jsme dlouho neváhali – knižní předloha patří mezi oblíbené čtení všech lidí v mém okolí, i já sám jsem se na filmové zpracování velmi těšil. S výsledkem, který jsme na benátském festivalu viděli, jsme spokojeni, a už se nemůžeme dočkat až tento snímek představíme také českému publiku. Věřím, že film nejen naváže na úspěšnost své předlohy u Murakamiho fanoušků, ale osloví i publikum, které se s knihou nesetkalo.”

 

60. léta v Tokiu s titulní písní od Beatles
Jednoho dne uslyší Toru Watanabe (Kenichi Matsuyama) píseň od Beatles – Norské dřevo, která ho dovede zpět ke vzpomínkám na rok 1960, kdy jeho přítel Kizuki spáchal sebevraždu a on vyrůstal poblíž Naoko (Rinko Kikuchi), Kizukiho bývalé přítelkyně. Oba dva se potýkají se svým smutkem, každý rozdílně. Dospívají, o 9 let později se opět potkávají a Naoko se stává Toruovou první láskou. Toru se také seznámí se svou spolužačkou Midori Kobajaši (Kiko Mizuhara), která je všechno, co Naoko není – extravagantní, sebevědomá, temperamentní. Kterou si Toru vybere? Budoucnost nebo minulost?

 


Úryvky ze zahraničních recenzí

”Díky svému pozoruhodnému smyslu pro obrazovou kompozici a daru hodnověrně navodit atmosféru ospalé smyslnosti je Tran Anh Hung ideálním režisérem, který se dokáže popasovat s Norským dřevem.” - Justin Chang, Variety

 

„Tran Ang Hung odvedl kus úžasné práce, když se mu podařilo převést román jemně utkaný z jednoduchých slov do poetického a divákovi přístupného scénáře … Rinko Kikuchi (Babel, Bratři Bloomovi) je působivá coby chmurně sklíčená Naoko. Stejně působivá je i Kiko Mizuhara v roli okouzlující Midori … která přesně odměřuje často šťavnatou koketnost s upřímným soucitem. Je úžasná.“ – Mark Adams, Screen

 

“[Tran] citlivě a dovedně režíruje mimořádně šťastně obsazené mladé japonské herce. S velkou jistotou snímá krajinu a střídající se roční období, samotný příběh je v jeho podání velmi naléhavý, občas protkaný prchavými záblesky humoru.“ – Roderick Conway Morris, New York Times

 

„Japonští teenageři objevují krásu a tajemství lidských citů až do posledních a hlubokých detailů … kouzelná kamera Marka Lee Ping Bina pak jemně a vizuálně citlivě doprovází jednotlivé postavy na jejich emocionální cestě.“ - Deborah Young, The Hollywood Reporter

 

 

 

 



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.