Nejlepším výčepním piva na světě je konečně Čech

Typ článku: Gastronomie

Datum vložení: 15. 10. 2010

Lukáš Svoboda z pražské pivnice Konvikt po získání titulu „Nejlepší výčepní ČR“ uspěl také v mezinárodním finále pátého ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, které proběhlo ve středu a ve čtvrtek v Praze a Plzni. O titul nejlepšího výčepního světa se v ostré konkurenci utkalo 17 vítězů národních kol soutěže. Lukáš Svoboda jako vítěz mezinárodního finále získal odměnu 10 000 euro a symbolickou satisfakci po jeho stříbrném umístění v prvním ročníku soutěže.


„Jsem rád, že se poprvé podařilo titul nejlepšího mezinárodního výčepního Pilsner Urquell udržet doma v České republice. Dosažení vítězství nebylo vůbec jednoduché, protože úroveň soutěže Master Bartender se rok od roku zvyšuje. Děkuji všem fanouškům za velkou podporu,“ komentoval své vítězství Lukáš Svoboda. Absolutní vítěz mezinárodního finále si kromě zmíněných 10 000 euro odnesl certifikát s titulem „International Pilsner Urquell Master Bartender 2010“, trofej a také doživotní možnost VIP vstupu do pivovaru Plzeňského Prazdroje.

 

Mezinárodní finále se uskutečnilo 13. a 14. října 2010 v pivovaru Plzeňského Prazdroje
a v Praze. Nejlepší výčepní ze 17 zemí světa soupeřili v teoretických znalostech o historii
a výrobě piva Pilsner Urquell i v praktických dovednostech. Ústřední disciplínou bylo samozřejmě čepování piva Pilsner Urquell. Měřítka poroty byla velice přísná. Nestačilo jen dokonale načepovat pivo. Soutěžící museli být zároveň i charismatickými „showmany“, kteří dokáží pivo skvěle naservírovat i dobře odprezentovat.

 

„Předně musím pogratulovat Lukášovi Svobodovi, který jako první Čech dokázal soutěž Master Bartender vyhrát. Její úroveň jde stále nahoru, roste i počet finalistů a zúčastněných zemí. Je vidět, že zájem výčepních a barmanů o excelentní čepování ležáku Pilsner Urquell a znalostí o něm se prosazuje nejen v České republice,“ říká starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka, který je i členem mezinárodní poroty soutěže Master Bartender.

 

Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender je určená všem ctižádostivým výčepním, barmankám a barmanům, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a pro plzeňský ležák
Pilsner Urquell. K tomu, aby se z obyčejného výčepního stal mistr světa, je zapotřebí nejen dokonale načepovat pivo. Pro vítězství je důležité i charismatické vystupování, umění poutavě prezentovat pivo jako jedinečný nápoj, znalosti z oblasti výroby, historie piva
a správné péče o něj.

 

Tři nejlepší výčepní světa:

1. Lukáš Svoboda, ČR, Praha, restaurace Konvikt

2. Steffen Zimmermann, Německo

3. Efraim De Paepe, Belgie

 



Autor: Buddy - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.