Snowboarding

Typ článku: Sport a tělovýchova

Datum vložení: 15. 11. 2010

Snowboarding má krátkou historii, jeho počátky spadají do 60. let 20. století, kdy si jeden americký surfař jen tak pro zábavu vyrobil tzv. snurfer


 

Snowboarding

 

V posledních několika letech je tento sport v Čechách velmi populární, jezdit na prkně je zkrátka moderní. Výhodou snowboardingu je to, že se člověk po přibližně dvou až třech dnech naučí celkem dobře jezdit a po týdnu učení už zvládne i těžší sjezdovky, což na lyžích trvá většinou mnohem déle.

 

Co to vůbec snowboard je?

Snowboard je prkno, které je pevně připnuté k nohám jezdce a je určené k sportovnímu využití na sněhu. Existují tři typy snowboardu - freestyle prkno, freeride prkno a alpské prkno. 

 

Freestyle prkno je nejoblíbenější, nejpoužávanější a nejuniverzálnější prkno, které má stejnou špičku i patku. Toto prkno je vhodné pro skoky, triky, jízdu na switch (jízdu pozpátku) a jízdu v hlubokém sněhu. 

 

Freeride prkno je univerzální prkno vhodné pro jízdu ve volném terénu - freeridingu. Je o něco delší než freestylové. Oblíbeným provedením freeride boardu je splitboard, který můžete rozdělit na dvě lyže, a tak umožňuje chůzi do kopce nebo v hlubokém sněhu.

 

Alpské prkno je vhodné pro jízdu na upravených sjezdovkách a slalomových tratích. Jee výrazně užší než ostatní dva typy prken, špička a patka se výrazně liší a používají se zásadně v kombinaci s tvrdými boty a tvrdým vázání.

 

Jízda na snowboardu

Na prkně se stojí bokem, proto jízda připomíná surfování na vlnách nebo jízdu na skateboardu. Skateboard je předchůdce snowboardu, snowboard se z něj vyvinul, a tak mají mnoho společného. Podstatou jízdy je klouzání na sněhu pomocí prkna, na kterém stojí jezdec bokem do směru jízdy, obě nohy jsou připevněny k prknu pomocí vázání, které je namontováno v kosém úhlu k podélné ose prkna. Mnoho lidí snowboarding bere jako aktivní odpočinek nebo jako rekreační sport a úplně jim stačí, ktyž se naučí základní techniky jízdy, oblouků, skoků a triků, aby mohli vyrazit na sjezdovku nebo do snowparku. 

 

Snowboarding je bohužel možné provozovat pouze v zimě když je sníh, takže pokud si chcete zajezdit i v létě zkuste vodní surf nebo skateboard, je to velice podobný. Snowboarding je individuální sport, proto vyjadřuje a zároveň i tvoří jezdcovu osobnost, druh jízdy, terénu, ale i oblečení může hodně napovídat o tom, jaký člověk je. Lidé kteří rádi riskují, preferují spíše skoky a jiné snowboardové triky, klidné povahy si vystačí s klasickou sjezdovkou.

 

Snowboardové vybavení

Jako první si pořiďte prkno, podle toho, jaký styl jízdy budete provozovat, buď na freestyle jízdu, freeride jízdu nebo alpské prkno. Dalším vybavením je vázání. Vázání musí pevně spojovat botu s prknem, ale zároveň musí být snadno nastavitelné a uvolnitelné. Potom jsou důležité boty, určitě na nich šetřete, protože v nich budete trávit celé dny na sjezdovce. Když koupíte levné nekvalitní boty, tak se vám v nich bude potit noha, budou vás tlačit ze všech stran, nevydrží suché v mokrém sněhu a po ježdění vás bude bolet chodidlo. A na oblečení by jste šetřit také moc neměli. Snowboarding má typické vlastní styl oblékání, které je velmi pohodlné a účelné. Odlišuje se od lyžování výrazně volnějším střihem bundy i kalhot. Dále budete potřebovat brýle, helmu, páteřák a nějaké to nářadí, díky kterému rychle dotáhnete šrouby vázání, i když se vám povolí zrovna uprostřed sjezdovky. 

 

Snowboarding má krátkou historii, jeho počátky spadají do 60. let 20. století, kdy si jeden americký surfař jen tak pro zábavu vyrobil tzv. snurfer. Předchůdce snowboardu vznikl sešroubováním dvou lyží, později jej nahradila jedna širší lyže vybavená provazem, který měl pomoci jezdci udržet rovnováhu. Za pár let vystřídalo provaz vázání a první snowboard, tak jak jej známe dnes, byl na světě. Od roku 1998 je součástí zimních olympijských her.

 

Autor - jessynka



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.