Vegetariánství u psů

Typ článku: Příroda a zvířata

Datum vložení: 15. 11. 2010

Tato myšlenka o vegetariánském krmení psů vznikla v Evropě, protože v mnoha zemích na světě, hlavně v Indii a Maroku jsou psi vychováváni ve velkém s čistě vegetariánskou stravou


 

Vegetariánství u psů

 

Přesto, že psi  patří mezi masožravce, řada psů může dobře prospívat i při vegetariánské stravě. Na trhu již existuje několik vegetariánských krmiv pro domácí zvířata, která jsou doplněna výživnými látkami nenacházejícími se v rostlinách. Vašemu pejskovi se může dařit velice dobře i s některým z takových krmiv nebo i s vyváženou domácí vegetariánskou stravou. Měli byste ale svého psa pečlivě sledovat, zda se u něj neprojevuje matná srst, lupy, nedostatek energie, průjem nebo jiné příznaky. Může to ale trvat měsíce nebo i roky, než se nějaké příznaky projeví.


Měl by být pes krmen vegetariánskou stravou? 

Nejdříve musíte zvážit, co konkrétně obsahuje vegetariánská strava. Odpověďí na tuto otázku je obilí a zelenina. A zde může nastat problém. U vegetariánských psích potravin se běžně používjí tři typy zrní, jsou to sója, pšenice a kukuřice. Ale pozor, to jsou potraviny, které mohou způsobovat alergie u psů. Zrna mají unikátní složení tuku, který má vysoký obsah omega-6 tuků a nízký obsah omega-3 tuků. Psí mozek se podobá tomu lidskému v tom, že ho ovlivňuje více omega-3 tuků než omega-6. Když mozek u psa není v rovnováze, nefunguje optimálně. Snadno se tedy může stát že pes začne mít potíže s koncentrací a soustředěním.

 

Tato myšlenka o vegetariánském krmení psů vznikla v Evropě, protože v mnoha zemích na světě, hlavně v Indii a Maroku jsou psi vychováváni ve velkém s čistě vegetariánskou stravou. To je ale motivováno náboženskými, ekonomickými a dalšími aspekty. V přírodě jsou ale zákony dané a strava je jedním z nich. Psi potřebují maso k přežití. 

 

Stále zůstává otázka - Vegetariánství Ano či Né?

Během posledních let došlo v západních zemích k rozmachu vegetariánského stravování a nyní tento trend našel cestu také v krmivech pro domácí zvířata. Bylo prokázáno, že se pejsci i ostatní domácí zvířata vyvíjejí stejně dobře, pokud jsou denně krmeni spolu s levným vegetariánským krmením pro psy. 

Jenže velké množství bílkovin a nedostatek aminokyselin nepodporují delší život psa. Při krmení pejska dietním krmivem, které je především založené na obilí a zelenině, se může zdát, že se mu daří krátkodobě lépe, ale z dlouhodobého hlediska je tomu přesně naopak. Je to z důvodu složení obilovin, to jsou především sacharidy a trochu bílkovin a menší množství tuku. V průměru obsahuje obilí ve 100 gramech asi 15 g sacharidů, 2 g bílkovin a přibližně 0,5 g tuku.Tento proces může trvat roky, ale je nezvratný. Přestože psi jsou schopni jíst obiloviny a vstřebávat některé živiny z obilí, není to jejich správné krmivo. Určitě by jste měli alespoň občas pejskovo masíčko dopřát. V dřívějších dobách psi nikdy neputovali do kukuřičného pole, aby si uloupili jeden kukuřičný klas. To je důvod, proč psi v přírodě jedli maso a přežili tak po tisíciletí.

 

Pes by měl mít i přísun živin, které jsou zahrnuty pouze v mase. Ty by měl majitel svému čtyřnohému kamarádovi zvlášť dodávat, pokud chce z něj mít vegetariána. Kvalitní krmení pro psa by mělo mít dostatek bílkovin a vápníku, ale toto není v běžném vegetariánském krmení dostatečně obsaženo.

 

Měli by být tedy psi krmeni vegetariánské stravou? To je hodně těžká a složitá otázka. Je to tedy jen a jen na vás a vašem rozhodnutí. Doufám že se rozhodnete správně a Vašemu čtyřnohému příteli se bude dařit dobře. 

 

Autor - jessynka



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.