Cvičení na trampolíně

Typ článku: Sport a tělovýchova

Datum vložení: 15. 11. 2010

Cvičení na trampolíně je také dobrá k hubnutí. Zahřejete celý organismus a dostanete jej do aerobní aktivity, kdy dochází k nejefektivnějšímu spalování kalorií a tím hubnete


 

Cvičení na trampolíně

 

Trampolíny nejsou jen pro děti, ale i dospělé. Cvičení na trampolíně je dobré ke zlepšení kardiovaskulární činnosti a oxygenaci mozku. Také odstraňuje napětí, křečovitost a navozuje pocit slastného prožitku, dále zlepšuje fyzickou kondici a dochází k posilování nohou i kostí. 

 

Při trampoliningu dojde k posílení odolnosti a obranyschopnosti organismu, zpešení psychické i fyzické kondice. Navozením krákodobé ale mnohokrát opakovaném stavu nulové gravitace dochází k spontánnímu prožívání radosti a opojení z netradičního pohybu. Při cvičení na trampolíně je dobré být bosí, kdyby jste měli nějaké klouzavé boty nebo ponožky mohlo by dojít k nějakému zranění. 

 

Před cvičením by jste se měli vždy pomale zahřát a po cvičení na trampolíně by mělo následovat nejméně 5 minutové zklidnění. Na trampolíně se většinou provádí skoky a běhy, běhání na trampolíně, skákání snožmo, skákání ze strany na stranu a tzv twistování. Základem je udržet balanc a rovnováhu. Pokud dokážete udržet balanc, znamená to, že jste do svého pohybu zapojili celé kosterní svalstvo. Pro vyrovnání jednotlivých poloh musíte zapojit nejen nohy, ale také ruce, břicho a zádové svalstvo, musíte držet vzpřímený postoj a soustředit se na orientaci v prostoru a tím posílíte celé kosterní svalstvo, povrchové i vnitřní, nohy, ruce, hýždě, bříško, záda a pánev.

 

Cvičení na trampolíně je také dobrá k hubnutí. Zahřejete celý organismus a dostanete jej do aerobní aktivity, kdy dochází k nejefektivnějšímu spalování kalorií a tím hubnete. Při skákání na trampolině se buduje 68 procent kondice a svalové hmoty, to je více než při běžném běhání, to znamená že, místo půl hodiny běhání potřebujete zhruba jen 10 minut skákání na trampolíně, aby to přineslo stejný efekt. Cvičení na trampolíně je vhodná pro každého, pro děti, dospělé, ženy nebo muže, pro mladou generaci nebo starší lidi, štíhlé nebo lidi trpící nadváhou, protože je šetrná na klouby a páteř, proto mohou cvičit i ti, co mají zdravotní potíže s pohybovým aparátem.

 

Trampolínu si můžete koupit i domů, lze koupit jak menší, tak i větší pro dospělé. Není to zas tak drahé, jak si každý myslí. Ty malé dětské koupíte za pár stovek, ty větší už sice stojí i několik tisíc, ale investovat do svého zdraví se vám určitě vyplatí. Pokud si to ale nemůžete dovolit finančně, nebo z důvodu malého prostoru domu či bytu, existují i centra, kde jsou cvičící lekce na trampolínách. 

 

Autor - jessynka 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.