Pilates - cvičení pro posílení celého těla

Typ článku: Sport a tělovýchova

Datum vložení: 15. 11. 2010

Pilates vede k posílení a protažení svalů celého těla a snaží se přitom využít vyvážené spolupráce těla a mysli


 

Pilates - cvičení pro posílení celého těla

 

Pilates je cvičení které umožňuje celkově a harmonicky posílit celé tělo a vylepšuje celkové držení těla. Cvičení je založeno na správném dýchání, soustředěnosti a dokonalém a hlavně plynulém provedení cviků a na silné centrum, což je oblast beder, břicha a hýždí, ze kterého pohyby vycházejí. Cvičení se může provádět i s míčem, existuje dokonce i cvičení s obručí.

 

Pilates také vede k posílení a protažení svalů celého těla a snaží se přitom využít vyvážené spolupráce těla a mysli. Dále rozvíjí koordinaci, sílu, rovnováhu, flexibilitu a hlavně dýchání. Také je dobré na zádové, břišní a hýžďové svalstvo a svaly jako základ správného držení těla. Účelem cvičení je posílení jádra těla kde celkově vypracovává dlouhé, štíhlé svaly a správné dýchání okysličuje svaly a podporuje cirkulaci krve. Cvičení vás nevyčerpá, spíše dodá energii a obnovuje celkovou vitalitu, budete se cítit osvěžení, tělo se stane silné a ohebné.

 

Pro koho je pilates vhodné

Pilates je jak pro mladé tak i starší, pro fyzicky aktivní i málo aktivní cvičence, zkrátka pro všechny, bez rozdílu věku i fyzičky. Doporučuje se jako pokračování rehabilitační léčby, asmatiskům, ženám které se chystají otěhotnět protože významně zpevní břišní svalstvo, nebo pro už těhotné ženy, které si chtějí pevné svaly v břišní oblasti udržet i během těhotenství. Dále se doporučuje pilates pro umělce a tanečníky, pro které je důležitá koncentrace a kondice, pro sportovce, pro lidi s chronickou bolestí zad, pro lidi s nadváhou, lidem s opakovaným napěťovým zraněním, pro ty co trpí stresem a pro lidi se zájmem o prevenci osteoporózy.

 

Historie pilates

Zakladatelem pilates byl Joseph Hubertus Pilatess narozený v roce 1880 a za vznik cvičení může Německá vláda, která požádala Pilatese aby svoje cvičení vyučoval v armádě. Joseph Pilatess neměl rád válku a tak nesouhlasil a raději odletěl do Ameriky, kde se svou manželkou otevřel tělocvičnu a vyučoval pilates. Cvičení získávalo stále větší a větší oblibu a stále se vyvíjelo ale základ zůstal stejný.

 

Pilates je také vynikající jako rehabilitační metoda po zranění, protože při cvičení pilates je kladen důraz na to, aby páteř a pánev byly neustále v rovnováze. Rovnováha je základním předpokladem v prevenci proti zranění. Jeho úspěch je založen na používání principů při terapii, při používání síly i svalových cvičení, dalším důvodem je, že pilates je pružnější, než většina forem fyzikálních terapií a cvičení může být upraveno pro kohokoliv, aniž by se snížila jeho efektivnost. Začíná se od základních pohybů a později můžete přejít k pohybům určeným pro pokročilé v závislosti na tom, co je potřebné pro zabezpečení účinnosti vaší terapie. A to je hlavním důvodem, proč velké množství fyzioterapeutů na celém světě se učí používat pilates jako formu rehabilitace.

 

Autor - jessynka



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.