Cvičení s gumou

Typ článku: Sport a tělovýchova

Datum vložení: 19. 11. 2010

Při cvičení si protáhnete namožené svaly, budete zpěvňovat zádové svaly ale také břišní, ty jsou velmi důležité pro dobré držení těla a také si procvičíte problematické partie těla


 Cvičení s gumou

 
Pokud máte problémy se zády, bolí Vás krční páteř od sezení u počítače, máte bolesti mezi lopatkami a vystřeluje vám bolest do hlavy je cvičení s gumou pro Vás jak stvořené. Dříve bylo cvičení s gumou využíváno hlavně při rehabilitacích, postupně se ale začalo používat i pro cvičení zdravých lidí, bez zdravotního problému. Cvičení s gumou je vhodné pro ženy i pro muže a při nižších tuhostech - odpor gumy mohou cvičit i děti.
 
Cvičební gumy neboli latexové stuhy se vyrábějí v různých tuhostech, aby s nimi mohli cvičit různě silní lidé. Tvarovat tělo už nemusíte jen v posilovně, ale i pohodlí vašeho domova, mimo gumy k tomu nepotřebujete žádné jiné vybavení.  Guma se prodává v různých silách, lepší je ale dlouhá, kterou podle potřeby můžeme přeložit, svázat nebo na konci uvázat úchyty.
 
Při cvičení si protáhnete namožené svaly, budete zpěvňovat zádové svaly ale také břišní, ty jsou velmi důležité pro dobré držení těla a také si procvičíte problematické partie těla. Cvičit je dobré v pomalém tempu, aby nedošlo k namožení svalů. Doporučuje se ze začátku cvičit jen 2 x týdně asi hodinku, postupem můžete intenzitu upravit. Cvičení s gumou jsou dobré na záda, prsní svaly, ramena, paže, nohy, hýždě a břišní svaly.
 
Můžete provádět například tyto tři cviky -
První cvik - postavte se zpříma, nohy mírně od sebe, vzpažte a oběma rukama uchopte posilovací gumu. S nádechem gumu roztáhněte tak, aby natažené ruce a tělo bylo v jedné rovině, nebo až tak moc, jak vám to vaše svaly dovolí. Celý tah je veden za zády. V této pozici napočítejte do tří a s výdechem povolte. Cvik opakujte 3x v sérii po deseti.
Druhý cvik - položte se na záda, ruce nechte natažené volně podél těla. Zvedněte nohy kolmo k tělu a mezi ně zahákněte posilovací gumu, musí být několikrát přehnutá. V této pozici pomalu roztahujte nohy kam až to půjde. Cvik opakujte 3x v sérii po deseti.
Třetí cvik - položte se na záda, opřete se o lokty, nohy nechte volně ležet natažené. Oběma rukama uchopte posilovací gumu a zahákněte ji za natažené nohy. V této pozici zvedejte a pokládejte nohy pomalými pohyby, čímž posilujete břišní svaly. Cvik také opakujte 3x v sérii po deseti.
 
Pokud chcete dosáhnout při cvičení s gumou ideálních výsledků, proveďte každý cvik vždy 20 - 40x, pak si dejte pauzu a opakujte 3 - 4x. K tomu si musíte vybrat tak silnou gumu, abyste takový počet opakování bez obtíží zvládli. Takovým způsobem cvičení se vám zpevní jednotlivé partie, které budete namáhat a budou působit esteticky lépe a také můžete očekávat zmírnění celulitidy. V případě, že chcete nabrat svalovou hmotu, proveďte cvik vždy jen 8 - 10x a vyberte si víc silnou gumu, abyste poslední dva tahy skoro cítili bolest ve svalech, potom si dejte pouze 30 sekund a opakujte 3x. Pokud ale chcete jen protáhnout svaly nebo spalovat kalorie, řiďte se první radou. 
 
Autor - jessynka


Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.