Bělá pod Bezdězem

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 04. 12. 2010

Město Bělá pod Bezdězem leží na okraji Středočeského kraje 14 km na severozápad od Mladé Boleslavi. Historické jádro města je od roku 1992 městskou památkovou zónou a původní obec byla založena Kunrátem a Hertvíkem z Kravař v roce 1264.


 Bělá pod Bezdězem

Město Bělá pod Bezdězem leží na okraji Středočeského kraje 14 km na severozápad od Mladé Boleslavi. Historické jádro města je od roku 1992 městskou památkovou zónou a původní obec byla založena Kunrátem a Hertvíkem z Kravař v roce 1264. 

Dne 22. října 1264 byla povýšena Otakarem II. na město. Bělá trpěla nedostatkem vody, a proto v roce 1304 nechal Hynek Berka z Dubé se svolením Václava II. vystavět město nové, blíže potoku a přenesl práva původního města.

 

Zámek

V nejvyšším bodě města Bělá stojí zámek ve tvaru nepravidelného pětiúhelníku s 30 metrů vysokou věží. Původně zde stávala gotická tvrz, která byla využívána jen přechodně při cestách nebo za lovu v lesích. pak došlo k mnoha přestaveb, hlavně v roce 1689. Zámek tvoří pět traktů a v průčelí se zdvíhá 32,4 m vysoká věž s osmibokou cibulovitou bání. Ve spodní části věže je klenutý průjezd, kterým se vchází do vnitřního nádvoří. V zámku je umístěno muzeum města, většina jeho prostor byla přebudována na byty. Součástí je i zámecká kaple z roku 1629.

 

Česká brána

Česká brána pochází ze samotných počátků města Bělá a je poslední z někdejších čtyř bran na vchodech do středu města, které sloužili jako vstup do města. Je součástí mohutných hradeb. Brána je vysoká 13 metrů a je doplněná hranolovitou věží. Věž brány má čtvercový půdorys se zdmi z hrubého kamene o síle 2,3 metrů. Výška je dnes asi 13 metrů, což je podle historických pramenů pouze část výšky původní. Střecha byla v rámci ochrany památek obnovena novým krovem a krytinou. Zajímavé je i předbraní, kde jsou patrné zbytky padacího mostu, který sloužil k překonání příkopu, který byl součástí opevnění.

 

Město Bělá pod Bezdězem vzniklo přenesením práv města, jež se rozkládalo na úpatí kopce Bezdězu a trpělo nedostatkem vody, na místo při potoku Bělá. Svolení k tomu dal král Václav II. roku 1304.

Když už bylo město vystavěno a opevněno v roce 1337, potvrdil městská práva zástavní držitel bezdězských statků Hynek Berka z Dubé a Lipé listinou, která je zachována a město neslo název Nový Bezděz. Toto jméno se však neujalo a bylo nahrazeno názvem původní osady Bělá. Mělo se stát významným hospodářským střediskem kraje, což v jeho pravidelném půdoryse dosvědčuje velké tržiště, nynější náměstí.

Po založení augustiniánského kláštera roku 1345 mělo město být i střediskem kulturním. Slibný rozvoj s vzkvétajícími řemesly a obchodem však skončil za vlády Václava IV. Bělá se dostala z majetku koruny do moci pánů z Michalovic. Za husitských válek byla dvakrát tvrdě dobývána a střídavě náležela stoupencům krále Zikmunda a Pražanům (Sirotkům).

Když nastaly klidnější časy, zůstalo město dál v zástavním držení rodu Michaloviců. Po vymření rodu připadla roku 1468 pánům Tovačovským z Cimburka, poté pánům z Janovic. Právě Jan z Janovic nechal v roce 1502 vybudovat městu vodovod. A pak tu byli především Berkové z Dubé. Roku 1622 koupil zkonfiskované statky Bohuchvala Berky Albrecht z Valdštejna. Ten uvalil na město značné daně.

Po jeho zavraždění připadla Bělá Vlachovi Markraběti Caretto - Millesimo, od něhož ji roku 1678 koupil hrabě Arnošt z Valdštejna. Jeho rod ji držel až do roku 1848. Za třicetileté války Bělá velmi trpěla opakovanými nájezdy Švédů i morem a byla témeř zničena obrovským požárem v roce 1635.

Za panství Valdštejnů v 18. století se opět vzpamatovala řemesla, zejména tkalcovské a soukenické. V roce 1765 byla v bělském zámku zřízena manufaktura, kde byly zaměstnány ponejvíce děti, vzmáhala se papírna, založená v roce 1696 a dále byla založena továrna na sukna a látky. Bělá se stala také sídlem okresního zastupitelstva a okresního soudu. V r. 1855 zde byla zřízena lesnická škola, přeložená v roce 1904 do Zákup.

Po první světové válce došlo ke zrušení okresu a hospodářská krize ve třicátých letech zadusila textilku. V roce 1938 po německém záboru pohraničí se ocitla na samé hranici protektorátu.
 
Česká brána   

Česká brána pochází ze samotných počátků města. Je jednou ze čtyř původních bran, jež sloužily jako vstup do Bělé pod Bezdězem, která byla v této době opevněna. Věž brány má čtvercový půdorys se zdmi z hrubého kamene o síle 2,3 m. Výška je dnes asi 13 m, což je podle historických pramenů pouze část výšky původní. Také střecha byla v rámci ochrany památek obnovena novým krovem a krytinou. Zajímavé je i předbraní, kde jsou patrné zbytky padacího mostu, který sloužil k překonání příkopu, jenž byl součástí opevnění.
 

Augustiniánský klášter a chrám sv. Václava 

Klášter byl založen roku 1345 Hynkem Berkou z Dubé pro řeholníky řádu sv. Augustina. Chrám sv. Václava je až z roku 1712. Za husitských válek byl klášter vypálen. Roku 1624 daroval Albrecht z Valdštejna řeholníkům Bezděz. Těm se však na Bezdězi příliš nelíbilo a vrátili se zpět do Bělé. Po smrti Albrechta z Valdštejna klášter chátral. K jeho obnovení došlo kolem roku 1650 architektem Binago a dokončení provedl v roce 1659 stavitel Baltazar Casanova.

 Děkanský chrám Povýšení sv. Kříže

 Byl vybudován současně s nově zakládaným městem, ale požár v roce 1635 jej až na sakristii úplně zničil. Sakristie je tedy zachovaná v původním gotickém slohu s krásnou křížovou klenbou. V roce 1650 byla věž i chrámová loď obnoveny, přičemž bylo využito zachovaných gotických zdí pětibokého závěru východní části presbyteria. Věž je obdélníkového základu vybíhající ve čtyřboký jehlan.

Zámek 

Na nejvyšším místě bělského ostrohu se vypíná zámek. Jeho vzhledu vtiskla svůj ráz různá staletí. Půdorys zámku má tvar nepravidelného pětiúhelníku. Zámek tvoří pět traktů v průčelí se zdvíhá 32,4 m vysoká věž s osmibokou cibulovitou bání. Ve spodní části věže je klenutý průjezd, kterým se vchází do vnitřního nádvoří. Zámek stojí na místě, kde v dobách založení města byla tvrz, o níž však nejsou zachovány bližší zprávy. Ze zápisů je patrné, že tato nebyla sídlem držitelů statků bezdězského, ale byla využívána jen přechodně při cestách nebo za lovu v lesích. Je zde umístěno muzeum, ve kterém je uložena celá řada histrických památek připomínajících vývoj města.

Radnice  

 První záznam o bělském radničním domě je z roku 1593, kdy obec koupila dřevěný dům na nároží náměstí a České ulice. Tento dům byl v roce 1613 zbořen a na jeho místě byla vystavěna kamenná budova o jednom patře s mohutnou věží, jež měla dřevěný ochoz a cibulovitou, šindelem krytou báň s kovovou makovicí. V roce 1852 bylo radnici přistavěno druhé patro, čímž získala dnešní podobu. Poslední velká oprava provedena v roce 1930, kdy byla ztrouchnivělá vazba nahrazena novou a byl proveden i nový plechový kryt věže. Nad polokruhovým vstupem do budovy s toskánskými sloupy a římsou s městským znakem je latinský nápis jehož překlad zní: "Věže s hradbou a obraz udatného lva zdobí toto město, ale ty, lve Kriste, řiď je, zde sídlo je soudců, vězte to bezbožníci, jejichž srdce nemají v úctě zákonů božích." "Vystavěno nákladem obce v roce, jenž značí soud - IVDICIVM - 1613".

Kostel sv. Václava v Bezdědicích 

První zmínka o kostelu je ze 14. století. Od r. 1712 se o něm hovoří jako o kapli sv. Václava v Malém Bezdězi (dřívější označení Bezdědic). Po požáru v r. 1859 spolu s velkou částí obce byl poškozen i kostel. Požár založil pro neshody s panstvem čeledín ze statku č. 4 Josefa Weinera. Vítr požár rozšířil a velká část vesnice shořela. Za přispění hraběte Valdštejna a také obyvatel okolních obcí byl v letech 1867 - 1870 vystavěn kostel nový v dnešní podobě. Po krupobití v r. 1862, které zničilo úrodu, střechy a okna domů, byla postavena Na koudelce kaplička sv. Kiliána. Ke kapličce se každý rok na svátek sv. Kiliána konala procesí s prosbami o ochranu. Dnes by jste kapli hledali marně, byla zbourána. Obraz sv. Kiliána z této kaple se nyní nachází v kostele sv. Václava Bezdědicích. Ztrátu pro kostel znamenala i doba 1. svět. války, kdy byly nejprve v r. 1916 odvezeny zvony Václav a Anna a v r. 1917 zvon Marie. 
     V současné době se kostel nachází v dost špatném stavu. V loňském roce vzniklo Sdružení Bezdědický kostel, které si vzalo za cíl získat finanční prostředky na záchranu této stavby. Za peníze získané v loňském roce z "Velikonoční sbírky" a z benefičních koncertů se podařilo provést nejnutnější opravy střechy, aby bylo zabráněno zatékání vody do kostela. V letošním roce se připravuje výměna oken ve věži kostela, kterou zajistí Městský úřad v Bělé p. B. Bylo také zadáno vypracování projektu na opravy stropů, krovů a střechy kostela. 

Radnice  

Radnice se nachází na náměstí a byla postavena v roce 1613, a v 19. století  bylo přistavěno další patro. Nad polokruhovým vstupem do budovy s toskánskými sloupy a římsou s městským znakem je latinský nápis jehopřeklad zní: Věže s hradbou a obraz udatného lva zdobí toto město, ale ty, lve Kriste, řiď je, zde sídlo je soudců, vězte to bezbožníci, jejichž srdce nemají v úctě zákonů božích. Součástí areálu je také šatlava z roku 1852. 

 

Další významné památky města 

Klášter Řádu sv. Augustina s kostelem sv. Václava. - 

Klášter byl roku 1571 opuštěn, přestože nebyl poškozený. V roce 1633 došlo k přestavbě. Byl poškozen husity a přestavěn do dnešní podoby v letech 1709 až 1712. Řeholníci zde působili ještě roku 1948.

Děkanský chrám Povýšení sv. Kříže -

Chrám byl postaven ve 14. století, po požáru v roce 1635 byl barokně přestavěn. Velké opravy se konaly roku 1881.

Socha sv. Jana Nepomuckého -

Socha je z počátků 18. století, stávala na náměstí, nyní je opodál před kostelem.

Mariánský sloup -

Sloup byl věnován Arnoštem z Valdštejna roku 1681 jako poděkování za zachránění města od moru.

Pomník Na stráž -

 Pomník byl postaven v roce 1931 v parku, autorem je Josef Mařatka.

 

Městské koupaliště

Krásné koupaliště o rozloze 7500 m2. Rozměry bazénu jsou 50 m x 100 m, hloubka je do 3 m, venkovní sprchy, umístěné v přední části koupaliště. Odpočinková plocha je travnatá i písečná po dvou stranách bazénu, v zadní části areálu je umístěno dětské hřiště a brouzdaliště pro malé děti s hloubkou do 20 cm vody. Je napouštěno pitnou vodou a denně je prováděna výměna vody. Na koupališti je možné hrát stolní tenis a plážový volejbal. 

 

Město patří a vždy patřilo k rekreačním oblastem. Nad koupalištěm je chatový tábor, který má kapacitu 130 lůžek. Dále se můžete ubytovat v hotelích i v soukromí. Stravovací možnosti pro návštěvníky města jsou velmi dobré jak v areálu koupaliště, tak v jeho blízkosti. Okolí města je vhodné pro pěší turistiku, je zde dobře vyznačeno několik zajímavých turistických tras vedoucích krásnou krajinou. Uprostřed města je starobylý park, založený bývalou lesnickou školou, která ve městě sídlila. Zde jsou po dobu letní sezony pořádány každý pátek v podvečer koncerty. V soukromých restauracích jsou o víkendu pořádány taneční zábavy, v prostorách Sokolovny diskotéky. V lesích kolem města máte možnost houbaření a sběru borůvek. Soukromý jezdecký areál nabízí jízdu na koni, dále je zde velmi dobrý travnatý fotbalový stadion, sportovní hala a tenisové kurty. 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.