TZ: Světová premiéra filmu Nickyho rodina za účasti Nicholase Wintona

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 17. 01. 2011

Světová premiéra dokumentárního filmu s hranými rekonstrukcemi Nickyho rodina, která se uskuteční 20. ledna v Kongresovém centru Praha, je mimořádnou kulturní událostí nového roku, navíc s výrazným společenským a humanitárním přesahem.


Nový film Mateje Mináče přináší dosud nezveřejněná fakta a svědectví o záchranné akci nemající v novodobé historii obdoby. Nickyho rodina odhaluje další peripetie osudů 669 českých a slovenských dětí, které zásluhou Nicholase Wintona přežily II. světovou válku, dokumentuje, jak příklad jednoho člověka, jeho pozitivní poselství, dodnes inspiruje především mladé lidi na celém světě ke konání dobra.


Premiéry se osobně zúčastní sir Nicholas Winton (19. května 2011 oslaví 102 let). Do Prahy se velmi těší, z Velké Británie přicestuje speciálním letadlem i se svými dětmi Nickem, Barbarou a vnukem Laurencem. V Praze jej čeká setkání s přibližně dvaceti dětmi, které jen díky němu přežily II. světovou válku, deset z nich účinkuje přímo ve filmu Nickyho rodina. Například z USA přiletí Ben Abeles, jeden z předních amerických vědců, autor systému pohonu pro sondy Voyager a Cassini, které tak mohly fotografovat a natáčet nejvzdálenější planety naší sluneční soustavy. Spolu se svými vnoučaty přijde Zuzana Marešová, která ve vlaku do Londýna v roce 1939 jela i se svými dvěma sestrami.

„Bydlím v Praze a můj zdravotní stav už mi neumožňuje cestovat, takže příležitost vidět se s Nicky Wintonem mám jen při jeho návštěvách České republiky. Samozřejmě už se na něj velice těším, stejně jako na uvedení filmu Nickyho rodina. Z reakcí svých vnoučat i dětí, se kterými jsem si povídala v rámci školních besed, vím, jak moc je tenhle napínavý, skutečný příběh zajímá. Vůbec si nedokážou představit tehdejší situaci, okolnosti, za jakých jsme museli odjet od svých rodičů. Určitě je potřeba jim historii připomínat,“ říká Zuzana Marešová.


V hraných rekonstrukcích filmu Nicykho rodina ožívají nově objevené příběhy zachráněných dětí. Mladého Wintona si zahrál Michal Slaný, v roli maminky jednoho z dětí exceluje Klára Issová. Velmi emociální je v jejím podání především scéna u vlaku připraveného k odjezdu směr Londýn. Do posledního okamžiku osudově váhá, zda opustit svou dcerku a poslat ji do neznámého bezpečí. „Snažila jsem se celý den soustředit, nerozptylovat se. Seděla jsem stranou a zkoušela si představit, co to musí být pro matku za pocit. Scéna byla velmi technicky náročná a navíc mi docházelo, že jde o dokument, že ztvárňuji reálnou postavu, situaci, kterou někdo opravdu zažil, o to větší jsem cítila zodpovědnost. A pak, asi při třetí klapce, se mi spustily slzy, já zapomněla, co se děje kolem mě, a nechala se jen unášet emocí, která se dostavila....,“ vzpomíná na natáčení Klára Issová a dodává: „Moc se těším na osobní setkání s panem Wintonem, že si s ním budu moci potřást rukou a strávit s tak výjimečným člověkem pár minut.“


Nickyho rodina je mimořádným filmem nejen hloubkou a intenzitou sdělení, které přináší, ale také velkým časovým úsekem, který zahrnuje: „Je to sága, pohybujeme se od roku 1938 až do roku 2010 a příběh vlastně stále nekončí. My sami se stáváme diváky, jsme zvědaví, co všechno náš nový film spustí. Věříme, že se objeví další „Wintonovy“ děti a s nimi další příběhy, vždyť stále nevíme, kde je dalších 400 „dětí“. Přejeme si, aby se náš film stal pomyslnou škrtnutou zápalkou v duši především mladých lidí, jakýmsi startovacím blokem, s jehož pomocí se to dobré, co v nás je, může dostat na povrch,“ podotýká režisér Matej Mináč.
Slavnostní premiéra filmu Nickyho rodina se koná pod záštitou a za osobní účasti prvního místopředsedy vlády, ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. Pozvání přijali také další členové vlády ČR - ministr obrany Alexandr Vondra, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, a také řada osobností společenského, kulturního a politického života.
Distributorem filmu v České republice je Bontonfilm a.s., v kinech se bude promítat od 3. února. Po České republice se uskuteční distribuční premiéra v USA, Velké Británii a na Slovensku. Počítá se s účastí na světových filmových festivalech.

 

Kontakty

www.nickysfamily.com



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.