TZ: Co se stane, když se před obrazem významného českého krajináře dozvíme, že se nerad holil? ptá se GASK

Typ článku: Muzea a výstavy

Datum vložení: 31. 01. 2011

Netradiční výstava propojující výtvarné umění s humoristikou nazvaná „Anekdoty z ateliéru… aneb potkal Rada Rabase“ byla zahájena 22. ledna v 16 hodin v kutnohorské galerii GASK.


Výstava, která trvá do 19. dubna, konfrontuje humorné příhody o umělcích, jako jsou například Mikoláš Aleš, Václav Špála, Emil Filla, Vlastimil Rada, Josef Lada, Václav Rabas s jejich díly, která jsou zastoupena ve sbírce GASK. Podstatnou součástí výstavy je zvukový záznam, na němž anekdoty vypráví herec Karel Dobrý. Vernisáž je přístupná veřejnosti, vstupné bude zdarma. Výstava potrvá do 19. dubna.


Podnětem k uspořádání této výstavy byla kompatibilita sbírky GASK s knižním souborem tradovaných anekdot o „kumštýřích“, která vyšla počátkem sedmdesátých let minulého století u Lidového nakladatelství. Na rozdíl od anonymních vtipů o šoférech, lékařích či číšnících však hlavní postavy humorných příhod z uměleckých ateliérů skutečně žily a tvořily. Výsledkem je netradičně koncipovaná výstava, na níž jsou originály uměleckých děl konfrontovány s nahlas puštěnou nahrávkou anekdot v interpretaci herce Karla Dobrého. Výstava tak návštěvníkům nevtíravou formou přiblíží intimní zázemí vystavených děl a jejich autorů. Vyprávěné anekdoty v rámci takové výstavy by podle šéfkurátora GASK Ondřeje Chrobáka mohly ovlivnit náhled návštěvníků na samotné umělecké dílo. „Nabízí se třeba otázka, zda umění stárne podobně rychle jako styl a pointy vtipů, které se kdysi vyprávěly o autorech vystavených exponátů,“ říká Ondřej Chrobák. „Co se ale stane ve chvíli, kdy se před obrazem významného českého krajináře dozvíme, že se nerad holil?“ dodává Chrobák a doplňuje, že v tomto případě se jedná o Vlastimila Radu.


Galerie GASK je otevřena od úterý do neděle vždy od 10 do 18 hodin. Vstupné do GASK na výstavu „Anekdoty z ateliéru… aneb potkal Rada Rabase“ je zdarma, na další probíhající výstavy 50, 60 a 100 Kč. Vstupné do celého objektu na všechny výstavy je 120 Kč, děti do 12 let mohou galerii navštívit zdarma, slevy mají studenti do 26 let, ZTP a důchodci. Každé úterý činí vstupné do GASK symbolickou 1 Kč. GASK nabízí dětský koutek a kavárnu s wifi připojením zdarma. Do 28. února je v GASK možné zhlédnout výstavy Andy Warhol, Lucas Cranach: Nebezpečné vztahy a Alfons Mucha: Tváře, dále GASK nabízí stálou expozici Sbírka 123 a výstavu designových tapet Skins.

GASK
Jezuitská kolej, Kutná Hora
www.gask.cz

 



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.