Mikulov zve na Pálavské vinobraní

Typ článku: Kulturní akce

Datum vložení: 15. 08. 2011

Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. A přes šedesát let se vínu každoročně vzdává hold – i letos se bude v Mikulově druhý zářijový víkend slavit. Pálavské vinobraní, které se koná od 9. do 11. září, láká na pochodňovou show, historický průvod, řemeslnou tržnici, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastronomickými specialitami nebo nedělní výstup na Svatý kopeček. Program nezapomíná ani na děti, pro ně je připravena řada her, soutěží a atrakcí.


Program

Pálavské vinobraní ohlásí v pátek odpoledne slavnostní fanfáry. Na Náměstí se pak mimo jiné představí Long Vehicle Cirkus, Vladimír Hron, Hradišťan a další. Na amfiteátru zahraje Meky Žbirka, skupiny United Flavour nebo Tata Bojs.

V sobotu už bude na mikulovském Náměstí s folklorními soubory očekáván příjezd krále Václava IV. Zámeckou zahradu ten den ovládnou kejklíři, komedianti, mistři meče i sokolníci, Gajdošův sál se stane dějištěm třetího Mistrovství ČR v rozeznávání vůní ve víně. Odpolední program na amfiteátru bude ve znamení hudebních hvězd – vystoupí Matěj Ruppert, Tereza Černochová, Roman Dragoun a B Side Band, Věra Špinarová, Tomáš Klus i kapely J.A.R., Mňága a Žďorp, Charlie Straight a Toxique.

Marta Kubišová zazpívá za doprovodu Petra Maláska v neděli, po 5. výstupu na Svatý kopeček s Davidem Kollerem. Náměstí potom bude vévodit Přehlídka dechových hudeb. Dětem bude patřit program v zámecké zahradě. Čekají tam na ně interaktivní hry jako třeba hod kopím na kance nebo střelba z luku, ale taky pohádka nebo rytířský turnaj. Centrem malých sommeliérů se stane Gajdošův sál, kde budou rodiče s dětmi poznávat vůně i chutě.

Novinky

Tradiční průběh třídenních oslav vína v Mikulově letos oživí několik novinek. Organizačních i programových.

Návštěvníkům Pálavského vinobraní nabídnou organizátoři především komfortnější služby. U města vyrostou dvě centrální záchytná parkoviště, nádvoří gymnázia se promění ve druhé stanové městečko a městem bude jezdit bezplatná kyvadlová autobusová doprava.

„Přidáme taky další LED obrazovku, objeví se u zpevněné plochy na amfiteátru a obrazem i zvukem bude snímat dění na hlavním pódiu. Kulturní program se nově rozšíří také do vinařského městečka a na zámecké nádvoří, děti poprvé potěší dílničky,“ upřesnila Markéta Sojková, ředitelka společnosti Mikulovská rozvojová, která akci pro město organizačně zajišťuje.

Vlastní kulturní i gastronomický program poprvé nabídnou i vybrané hotely a restaurace. „Naším společným cílem je, aby se lidé bavili v celém Mikulově,“ upřesnila záměr spolupráce produkční akce Irma Konešová.

Svého pokračování se dočkají rovněž loňské novinky:

V Kapucínské ulici opět vyroste vinařské městečko. Uprostřed bujarého veselí tak vznikne klidová zóna, která potěší především chuťové buňky. Premiérově bude k degustaci hrát třeba flašinetář, Mužáci nebo Klapeto. 

„Chceme návštěvníkům umožnit příjemné prostředí pro posezení a vychutnání těch nejlepších vín spolu s gastronomickými specialitami. V uličce se mimo jiné poprvé představí Pohořelický kapr a po loňském úspěchu také tuzemský výrobce parmezánu,“ prozradila Sojková.

Stánky ve vinařském městečku jsou díky podpoře Vinařského fondu pro všechny zájemce opět zdarma. Město Mikulov navíc bezplatně zajistí také označení prodejního místa s názvem vinařství. Kdo by se chtěl druhý zářijový víkend prezentovat v Mikulově se svým vínem, může kontaktovat organizátory na adrese janderkova@mikulov.cz nebo tel. č. 519 444 588.

Po roce se bude slavit také na Kozím hrádku. Na jedné z dominant města se čas vrátí o několik staletí zpět. Šermířské souboje, ukázky palných zbraní, dobová muzika a mušketýři. To vše čeká na návštěvníky na trase mezi náměstím a amfiteátrem.
 

Městská policie bude podruhé v rámci prevence zdarma provádět cvičné dechové zkoušky na alkohol. Zájemci budou mít možnost kdykoliv navštívit služebnu na Kostelním náměstí a vyzkoušet si, jestli mohou bez obav usednout za volant svého automobilu. 

Babí léto v Mikulově si budou moci návštěvníci užít také ve vzduchu – v průběhu celého vinobraní se pořádají vyhlídkové lety vrtulníkem. Historické centrum na dlani nabídne helikoptéra v čase, kdy nebude probíhat kulturní program. Jindy na své trase střed města vynechá. Let nepotěší jen pasažéry, ale také jejich peněženky. Desetiminutový zážitek vyjde na tisíc korun, pětiminutový na polovinu. Rezervace letů probíhá do 8. 9. na adrese janderkova@mikulov.cz nebo tel. č.: 519 444 588. Později pak na tel. č. 777 054 652 nebo 776 744 884. 

Stejně jako v loňském roce i letos bude vyhlášena fotosoutěž o nejvydařenější fotografii z vinobraní.

Výstup na Svatý kopeček

Popáté mohou hosté vinobraní zamířit společně se zástupci města na Svatý kopeček. Po křížové cestě v neděli vystoupá taky David Koller. U kaple svatého Šebestiána se tentokrát bude blýskat dokonce diamant. Kdo si před výstupem za symbolickou cenu zakoupí pohlednici se slosovatelným číslem, může se stát jeho novým majitelem. Kromě dalších cen tam bude na návštěvníky čekat občerstvení, ochutnávka hroznů, fotokoutek a komentovaná prohlídka přírodní rezervace s vedoucím Správy CHKO Pálava Jiřím Matuškou.


Doprava a parkování

Město Mikulov ve spolupráci s Českými drahami vypraví i tento rok Mikulovský expres - speciální vlak z Brna do Mikulova a zpět. Samostatné jízdné Mikulovským expresem vyjde na 80 Kč. Jízdní řád nabízí sekce doprava www.palavske-vinobrani.cz

Pro ty, kteří se i přes možnost využití Mikulovského expresu rozhodnou dopravit se na Pálavské vinobraní automobilem, budou připraveny nové parkovací plochy.  Část centra města bude uzavřena a poprvé spojí místa konání vinobraní kyvadlová autobusová doprava. 

Ubytování
Kde během Pálavského vinobraní složit hlavu, když penziony, hotely a ubytovny V Mikulově i okolí hlásí stop stav? Oplocený areál domova mládeže Středního odborného učiliště Mikulov nabídne azyl všem, kteří si za malý poplatek vystačí s vlastním stanem či karavanem. K dispozici budou mobilní sprchy a toalety s osvětlením, mycí žlábky a stánky s občerstvením. Druhé stanové městečko nově vznikne v areálu Gymnázia Mikulov. Dotazy a rezervaci lze zasílat na adresu stanove.mestecko@seznam.cz nebo vyřídit na tel. č.: 737 943 806. 

Vstupenky a předprodej

Permanentka zakoupená v srpnu vyjde na 300 Kč (senioři a ZTP 250 Kč), v září pak na 350 Kč (senioři a ZTP 300 Kč). Děti do 12 let a ZTP-P mají vstup zdarma. Permanentka za 400 Kč zakoupená na hl. nádraží v Brně nebo 10. 9. ve vlaku platí jako zpáteční jízdenka Mikulovským expresem a vstupenka na Pálavské vinobraní. Denní vstupenky budou v prodeji přímo na místě.

Předprodej permanentek zajišťuje Mikulovská rozvojová, tel. č.: 519 444 588, janderkova@mikulov.cz (včetně prodeje na fakturu/dobírku) a TIC Mikulov, tel. č.: 519 510 855, tic@mikulov.cz a Brněnské kulturní centrum , tel. č.: 420 542 210 863, predprodej@bkc.cz.



Autor: smrckova

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.