V sobotu začíná letošní Oktoberfest

Typ článku: Gastronomie

Datum vložení: 14. 09. 2011

V sobotu začíná v Mnichově největší a nejznámější pivní festival na světě - Oktoberfest. Potrvá od soboty 17. září do 3. října a bude již 178. v historii. Pivo na Oktoberfestu letos podraží.


V návaznosti na obrovský úspěch Oktoberfestu v roce 2010 se organizátoři opět rozhodli pro tradiční verzi "Oide Wiesn" v jižní části Theresienwiese:  Staré jízdy, zejména tradiční pivní stan a hudební a folklorní zpěváci.

 

Na Oide Wiesn se platí vstupné

Na rozdíl od "normálního" Oktoberfestu s volným vstupným, "Oide Wiesn" má vstupní poplatek ve výši 3 eur, přičemž děti do 14 let mají vstup zdarma.
Stejně jako v loňském roce je kouření v pivních stanech zakázáno i v roce 2011, povoleno je pouze ve speciálních částech.

 

Pivo letos podražilo

Zatímco v loni pivo na Oktoberfestu meziročně nepodražilo (nejvyšší cena 1l piva byla 8.90 €), letos ceny piva a nealkoholických nápojů na Oktoberfestu 2011 budou vyšší.

Pro letošní ročník překročí cena jednolitrového tupláku hranici 9 EUR (225 Kč). Ovšem záleží na tom, v jakém stanu bude návštěvník pivo konzumovat. Podle stanu a pivovaru se litr piva bude pohybovat mezi 8,70 a 9,20 .

Oktoberfest je zdarma

Oktoberfest bude i letos otevřen denně, přesněji od 12,00 hod. dne 17.9.2011 do 23,30 hod. 3.10.2011, pivo si můžete objednat v pracovní dny 10 - 22:30, v sobotu a v neděli  9 - 22:30, stany se pak zavírají každý den v 23:30. Vstup na Oktoberfest je zdarma (vyjma Oide Wiesn).

V případě, že chcete mít jistotu, že najdete volné místo k sezení, doporučuje AČCKA (Asociace českých cestovních kanceláří a agentur), aby si návštěvníci rezervovali místo ve vybraném stanu předem, informace jsou na stránkách www.oktoberfest.de. Z důvodu obrovského množství návštěvníků se zásadně nedoporučuje, aby se čeští návštěvníci snažili dostat až na místo Oktoberfestu autem, parkování totiž není téměř vůbec možné. AČCKA doporučuje zaparkovat opodál a následně použít například městskou dopravu.

A proč se festival jmenuje Oktoberfest, tedy říjnový festival, když začíná v září? 
Název Oktoberfest totiž pochází  z roku 1810 z doby prvního Oktoberfestu, který byl pořádán na počest sňatku bavorského korunního prince Ludvíka a princezny Therese von Sachsen-Hildburghausen. Tehdy Oktoberfest začínal 12. října a končil 17.října koňským dostihem. Až po několika letech se z důvodu teplejšího večerního počasí přesunulo zahájení festivalu na září, ale název Oktoberfest již zůstal.



Autor: Buddy - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.