Entropa v centru DOX do konce dubna

Typ článku: Muzea a výstavy

Datum vložení: 10. 01. 2010

Kontroverzní dílo Entropa vytvořené českým umělcem Davidem Černým si budou moci návštěvníci holešovického Centra současného umění DOX prohlédnout až do 30. dubna. Vystavení této plastiky bylo pro velký zájem veřejnosti prodlouženo.


 

 

Proslavené dílo, které sochař vytvořil u příležitosti předsednictví České republiky Rady Evropské unie, tak mohou čeští občané posuzovat i nadále. Po celou dobu jeho vystavení v centru DOX mohou návštěvníci přímo na místě hlasovat, zda se jim Entropa líbí či nikoliv.
Absolutní většině návštěvníků se Entropa líbí (95,7%), oceňují vtip, nadsázku a nápad: „Evropa potřebuje trochu uvolnění a formu vtipné kritiky sebe sama“ nebo „Dokazuje, že snad my Češi opravdu máme smysl pro humor“.


Své názory mohli lidé do konce minulého roku také vyjádřit na stránkách www.tyden.cz. Plastiku ocenilo 74 procenta čtenářů. Výsledky hlasování zcela jasně ukazují, že ty, kteří Entropu viděli na vlastní oči, plastika nepobuřuje a v naprosté většině se jim líbí.
Dílo, které vzbudilo mnoho emocí a diskusí v Česku i ve světě, provokujícím způsobem zpracovává téma stereotypů spojovaných s každou ze zemí EU. Jejím podtitulem je: Stereotypy jsou bariéry, které je třeba odstranit. Podle Davida Černého Entropa „paroduje sociálně aktivistické umění, které balancuje na hranici rádoby kontroverzních útoků na národní charaktery a neutrálních výzdob oficiálních prostor“.

 

Partneři centra DOX: Hlavní město Praha a TECHO, a.s.
Program centra DOX se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury.
Mediální partner centra DOX: Hospodářské noviny.
Mediální partner výstavy: časopis Týden.

 

Další probíhající výstavy v centru DOX
Chelsea Hotel: Přízraky bohémy sleduje na příkladu legendárních umělců a děl spjatých s hotelem, jako jsou Chelsea Girls Andyho Warhola, homoerotické fotografie Roberta Mapplethorpa a mnohostranná tvorba Harryho Smithe, osudy americké bohémy ve třech generacích. Exhibice je ke zhlédnutí do 30. března.
Výstava Julie Calfee: Chelsea Hotel, pohled zevnitř uvádí práce americké fotografky Julie Calfee, která zachytila neopakovatelnou atmosféru hotelu v souboru fotografií, jež jsou poprvé představeny veřejnosti formou obsáhlejší výstavy. Doprovodné programy k oběma výstavám přiblíží životy řady slavných osobností moderní kultury a dotknou se také otázky role a podoby umělce, otázky, co v moderní době znamená pojem bohém a bohémství. Výstava je prodloužena do 15. března.

KONTAKTY:
Centrum současného umění DOX
Adresa kanceláře
Vojtěšská 8, 110 00 Praha 1
T: +420 224 930 927
E: info@doxprague.org nebo media@doxprague.org

 

Adresa výstavních prostor
Poupětova 1a, 170 00 Praha 7
www.doxprague.org



Otevírací hodiny
Po: 10–18
Út: zavřeno
St až Pá: 11-19
So a Ne: 10–18

 

 



Autor: alysia

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.