Motýlí padesátá sezóna.

Typ článku: Kulturní akce

Datum vložení: 29. 09. 2011

Dětský pěvecký sbor Motýli Šumperk, který patří k nejlepším dětským sborům u nás i v Evropě, oslavuje v tomto školním roce 50. výroční sezónu. Zahájí ji 7. října 2011 vystoupením v Českém muzeu hudby v Praze. Šumperští Motýli zazpívají skladby a úpravy lidových písní Antonína Dvořáka, Václava Trojana, Bohuslava Martinů, Ilji Hurníka, Petra Ebena, Miloše Boka a dalších českých autorů. Jako host vystoupí pražský dětský pěvecký sbor Svítání. Začátek koncertu je v 19.00 hod.


 

Dětský pěvecký sbor Motýli Šumperk slaví ve školním roce 2011/2012 50. výroční sborovou sezónu. Koncert v Českém muzeu hudby 7. října 2011 bude jednou z úvodních akcí sborových oslav. Špičkové hudební těleso, které se několikrát představilo i publiku Pražského jara, si pro České muzeum hudby připravilo program složený výhradně ze skladeb českých autorů. Šumperští Motýli zazpívají skladby a úpravy lidových písní Antonína Dvořáka, Václava Trojana, Bohuslava Martinů, Ilji Hurníka, Otmara Máchy, Milana Uherka, Zdeňka Lukáše, Petra Ebena, Miroslava Raichla, Luboše Fišera a Petra Boka. „Stavbu programu bezesporu ovlivnilo místo konání koncertu, slogan česká hudba v Českém muzeu hudby se jaksi nabídl sám. Chceme také přispět k propagaci české sborové tvorby, jejíž bohatství a rozmanitost je věcí ojedinělou.“, vysvětluje Tomáš Motýl, sbormistr Šumperských Motýlů, který společně se sbormistryní Helenou Stojaníkovou program nastudoval. „Na koncertě Šumperské Motýly podpoří dlouholetá klavíristka sboru Jana Todeková, v úpravách lidových písní se přidají instrumentalisté z řad sborových dětí.“, dodává sbormistr Tomáš Motýl. Vystoupení Motýlů Šumperk v Českém muzeu hudby bude jedinečným zážitkem slibujícím poeticky podmanivé momenty i strhující a energií sršící výkon sboru.

 

Oslavy 50. sborové sezóny Šumperských Motýlů budou pokračovat sérii koncertů v Česku i v zahraničí. Na jaře sbor zamíří do švýcarského Locarna na festival Song Bridge 2012. První květnový víkend příštího roku oslavy vyvrcholí koncerty v Šumperku za přítomnosti hostů a bývalých i současných členů. Motýli Šumperk také chystají dvojalbum vánočních zpěvů. První CD bude průřezem typickým koncertním programem připraveným pro období Vánoc, na druhém budou větší celky skladeb (například Benjamin Britten – A Ceremony of Carols). Album vyjde letos v prosinci. 

 

Šumperský dětský pěvecký sbor založil v roce 1962 učitel základní hudební školy Alois Motýl. Pod jeho vedením se sbor stal brzy známým a vyhledávaným hudebním tělesem doma i v zahraničí. V současné době má sbor čtyři samostatná oddělení, v nichž pod vedením Tomáše Motýla a Heleny Stojaníkové zpívají dvě stovky dětí ve věku od pěti do osmnácti let. Nejlepší z nich tvoří sedmdesátičlenný koncertní sbor, který vystupuje pod názvem Motýli Šumperk. Soudržnost, pevná přátelství i společný cíl sborových dětí se stále více projevují na způsobu jejich pěveckého projevu. Interpretační kvalita a emocionální zážitek z koncertů Motýlů patří k těm nevšedním. Soubor si výborně vede i na mnoha mezinárodních festivalech a soutěžích (např. Linz, Motreaux, Tolosa, Praha a Locarno), nejnovějším úspěchem je první cena na festivalu v belgickém Neerpeltu v roce 2010.

 

Dětský pěvecký sbor Svítání, který si Motýli pozvali do Českého muzea hudby jako hosta, vznikl v roce 1996 v Praze. Nyní pracuje při ZUŠ Štefánikova v Praze 5 a sdružuje více než osmdesát dětí z Prahy a blízkého okolí. Sbor vede Tereza Bystřická.

 

Program koncertu a další informace najdete na www.hathor.cz.

Vstupenky je možné rezervovat na e-mailu sindlerova@gema.cz nebo koupit na místě před koncertem.

 

 

Koncert dětského pěveckého sboru Motýli Šumperk v Českém muzeu hudby pořádá Agentura Hathor.

Mediálním partnerem Motýlů Šumperk je Radio Proglas.

Mediálními partnery koncertu Motýlů Šumperk v Českém muzeu hudby jsou ČRo 1 – Radiožurnál a ČRo Regina.

 

 

 



Autor: Radka Šindlerová

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.