Festival cestovatelských filmů GO KAMERA

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 12. 01. 2010

Festival cestovatelských filmů GO KAMERA slaví v nadcházejícím ročníku již třinácté narozeniny, letos je věnován legendě ŠANGRI-LA – hledání ztraceného ráje.


 


 Každoročně přitahuje milovníky cestování, fotografy, filmaře, vodáky, horolezce, potápěče i dobrodruhy, i letos tomu nebude jinak. Festival není doménou pouze „cestovatelů“. Svými filmy, fotografiemi a zážitky z cest se představují i polárníci, novináři, režiséři, spisovatelé, hudebníci a další osobnosti společenského života. I tento rok jsme připravili více než dvě desítky atraktivních besed a promítání.
Festival je doprovodným programem veletrhu cestovního ruchu GO a REGIONTOUR. Veřejnosti je přístupný v Kongresovém centru na brněnském výstavišti. Vstupenky jsou k dispozici na místě.

 

Festival GO KAMERA je dnes největším cestovatelským setkáním v Čechách i na Slovensku. Ve čtyřdenním bloku přednášek a promítání se představí nejzajímavější osobnosti. Na rozdíl od jiných akcí a festivalů, GO KAMERA je hlavně o skutečném setkávání. Filmaři jsou přítomni projekci, po filmu následuje vždy beseda. Návštěvníci festivalu mají možnost položit dotazy svým oblíbencům i slavným „hvězdám“. (Diskuse může být někdy ještě poutavější a přínosnější než prezentovaný film...) To je další bonus akce. Živá setkání a debaty na živo!

 

Program GO KAMERA 2010
Projekce filmů, diapozitivů, lektorské promítání a besedy s autory
Soutěž amatérských filmů
Soutěž cestovatelských publikací
Soutěž cestovatelské fotografie

Zvláštním tématem 13. ročníku je Legenda ŠANGRI-LA – hledání ztraceného ráje.

Z přednášejících můžeme zmínit M. Stingla, herečku E. Holubovou, L. Abbasovou, S. Lichtaga, P. Barabáše, J. Formánka, J. Kolbabu, R. Krautschneidera.


V Kongresovém centru na brněnském výstavišti, kde se celý festival koná, budou nainstalovány i výstavy ŠANGRI-LA hledání ztraceného ráje a výstava fotografií známé cestovatelské dvojice Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky – PAST NA ROVNÍKU.


Příspěvky do soutěže (fotografie, filmy i knihy) je možno zaslat do 11.1. 2010 na adresu CK Livingstone, Dominikánské nám. 5, 602 00 Brno. Info@livingstone.cz

Program je i tentokrát mimořádně „našlapaný“. Skutečně to nejlepší z oboru! Více informací naleznete na http://www.gokamera.cz

 

 PROGRAM GO KAMERA 2010

 

ČTVRTEK 14.01. 2010

16.00 hod
Slavnostní zahájení festivalu

M. NÁPLAVA - P. Horký - Jižní Afrika - velryby, diamanty, AIDS
Jižní Afrika jako země, kde je všechno, i to, co si Evropan neumí představit. Největší světové zásoby diamantů, velryby, žraloci i každoroční masakr: tah miliard sardinek na sever. A k tomu černošská „pohoda“ rasismus na ruby…

Kraťasy - křest DVD úspěšných filmů P. Horkého
Tváří v tvář smrti s úsměvem od ucha k uchu. Nejúspěšnější festivalové filmy Petra Horkého. Jedná se o čtveřici krátkých filmů, které byly natočeny během cesty na severní pól, s velkým bílým žralokem, s tygřím žralokem bez jakékoli ochrany a konečně během „ohněstrůjných“ soubojů na Kubě. Všechny tyto filmy mají kromě nebezpečí jedno společné: na riziko se dívají s úsměvem a nadhledem.

 

18.00 hod
M. JAKEŠ – Špicberky
O své sólové zhruba pětiset kilometrové cestě na lyžích k nejsevernějšímu bodu Západních Špicberk v dubnu 2009 vypráví Miroslav Jakeš.  Špicberky , ráj ledních medvědu, hornatá země pokrytá z 60 % ledovci a téměř liduprázdná se staly oblíbeným místem českého polárníka, který zde byl již čtyřicetkrát. Na přednášce se dozvíte nejen o této výpravě, ale i o životě a podmínkách na Špicberkách, souostroví ležící jen přes tisíc km od severního pólu.

V. JIROUŠEK – Indonésie
Ostrovní Indonésie. Turisticky známý ostrov  Bali, nemá jen krásné pláže ale také sopky. Méně navštěvovaný ostrov  Lombok, rozhodně uspokojí milovníky prázdných pláží i milovníky vysokohorských treků.  Navštívíme také téměř neznámý ostrov Nusa Penida, kde budeme svědky hromadného pohřbu 120ti lidí.

 

 
20.00 hod
D. MILOŠOVÁ – Ledová Patagonie
Nejkrásnější místa argentinské i chilské Patagonie. Obrovské ledovce, skalní věže v NP Los Glaciares i Torres del Paine. Nezapomenutelné výlety do nitra hor. Kolonie tučňáků a kormoránů. Plavba až na konec světa. Ledová krása nejjižnějšího cípu jižní Ameriky.

J. VLASÁK – Jih Indie a Srí Lanka
Stalo se to Adamovi, když se pinožil světem poté, co ho bůh vyhnal z ráje. Myslel si že ho bůh vzal na milost, tak na důkaz pokání stál na jedné noze tisíc pět set let na nejšpičatějším kopci ostrova. Zanechal tam půldruhého metru velkou stopu v žulovém kameni. Ta hora se jmenuje Adamova. Tuhle pověst přivezli do Evropy arabští kupci v pátém století, tedy ještě před vznikem islámu. Hinduisti říkají, že je to stopa boha Šivy a budhisti, že otisk patří Budhovi. A podle křesťanů je to stopa svatého Tomáše. Tak si vyberte...

 

PÁTEK 15.01. 2010

16.00 hod
A. ŽÁKOVSKÁ, M. Daňek - Ruwenzori
Měsíční hory, Deštné hory, Kolébka mraků… To vše jsou výstižné názvy pro pozoruhodné pohoří na hranici Ugandy a Konga. Jen kousek od rovníku leží na nejvyšších vrcholcích stále sníh, v úžasné krajině níže rostou obří starčeky, lobelky a stromovité vřesovce. Roku 1994 byl Národní park Ruwenzori zapsán na seznam přírodních památek UNESCO. K vrcholu Margharita Peak (5.109 m) nevede jiná cesta než pěšky strmým stoupáním, bažinou, blátem, po ledovci a kluzkých skalác. Pro svou obtížnou dostupnost zároveň patří i k sportovně nejhodnotnějším horám v celé Africe. Neuniklo pozornosti expedičního sdružení Horizont a nejvyšší vrchol v blízkosti rovníku se stal cílem výpravy Aleny Žákovské a Milana Daňka.

 

P. GREIFOVÁ – Maroko
Promítání bude kopírovat 14-denní cestu velmi různorodým Marokem. Navštívíme historická města, jejich minarety, rušná náměstí i souky plné barev a vůní. Autem se odvážíme až do nitra Atlasu, kde žijí berbeři stále nomádským způsobem života, přestože pod horami už po staletí obývají palmové oázy a hliněné hrady. Jih Maroka tvoří nekonečná Sahara s krásnými písečnými dunami. Tím větším překvapením budou nekonečné zelené louky a jezera středního Maroka nebo zasněžené vrcholky střechy antického světa.

 

18.00 hod
K. WOLF – Na plachetnici do Antarktidy
Plavba historickou trojstěžňovou plachetnicí z Ohňové země podél břehů Antarktidy až do Jižní Afriky trvala celých 53 dní. Vysněná plavba začala drsnou zkouškou v Drakeově průlivu, kde jsme nemilosrdně bojovali s mořskou nemocí, a pokračovala krajinou jako vystřiženou z obrazů Salvadora Dalího. Mezi ledovými krami se tísnily skupiny rypoušů sloních a nebo statisícová hejna fotogenických tučňáků. Divokost krajiny vrcholila na subantarktickém ostrově Jižní Georgia, kde jsme navštívili mnoho opuštěných velrybářských stanic z počátku minulého století.

 

AGENTURA DOBRÝ DEN – Česká kniha rekordů
Netradiční a cestovatelské křty České knihy rekordů III., která obsahuje také kapitolu Daleké cesty. Seznámení s projektem Voda planety Země.

 

20.00 hod
T. BERÁNEK – Nepál: Dvě tváře Manáslu
Netradičně pojatá slideshow přináší srovnání treku v jarní a podzimní sezóně kolem poněkud opomíjené himálajské osmitisícovky, který není vyhledáváným cílem turistů, ale přináší mnohá nádherná setkání s horskou přírodou i s příjemnými lidmi. Ti ale žijí ve velké bídě, proto nejchudším lidem v Nepálu pomáhá občanské sdružení Namasté Nepál.

 

V. POLTIKOVIČ – Dalajlamovo poselství. Od Buddhy k dalajlamovii
Film otevírá Bódhgaja, místo, kde roste strom, pod nímž  princ Siddhártha dosáhl osvícení a stal se Buddhou. Poznáváme  Buddhův životní příběh, jeho poslání a význam jeho přímého  vnitřního poznání. Tibetský dalajlama bývá označován za živého buddhu. Film nás  seznámí se zvláštním způsobem vyhledání a určení dalajlamy,  s jeho životem, vyslechneme si dalajlamovy názory a přání  a uvidíme překvapivé záběry z jeho soukromí.

 

22.00 hod
Orientální tance a párty v KLUBU CESTOVATELŮ na Veleslavínové 14

SOBOTA 16.01. 2010

10.00 hod
V. ŠPILLAR – Jih Afriky
Představení Namibie, jakožto země úžasné přírody i velmi zajimavých lidí. Naše cesta vedla od jihu k severu a zavedla nás do mnoha národních parků, míst opuštěných a neznámých, stejně jako mezi lidi kmenů Sanů, Damarů, Himbů či Kavangů. Mohli jsme pozorovat divokou zvěř v poušti Kalahari či v národním parku Etosha, putovat mezi ohromnými písečnými dunami v poušti Namib, obdivovat zvláštní, otužilé stromy zvané Toulcové a dostali jsme se dokonce do odlehlých oblasti Kaokolandu, domoviny polonahých lidí kmene Himba. Strávili jsme nezapomenutelné chvíle u úžasných vodopádů Epupa Falls na angolské hranici i v oblasti Capriviho pruhu kolem řeky Kavango.

 

M. ESLEM – Vánoce v Antarktidě
Bílé království sněhu a ledu, jakoby už ani nebylo na planetě Zemi. Nikdy se tam nevedly války, lidé si tam pomáhají bez ohledu na rasu či náboženské vyznání a člověk tam rozhodně není neomezeným pánem a vládcem. Naopak tam každý pochopí, jak je jeho existence nicotná a nevýznamná ve srovnání s Matkou Přírodou.

 

12.00 hod
R. KRAUTSCHNEIDER – Plavby oceánem
Moře a pevniny, fauna a flóra, tropické i polární pásmo,  ledovce, kosatky a tučňáky, chudáky a milionáře, veterány i děti, polynéské zpěváky a zpívající psy.

 

L. ABBASOVÁ – Keňa
Lejla Abbasová představí svůj nadační fond Asante Kenya, který sdružuje 12 projektů v africké Keni. Projekty jsou zaměřeny na podporu škol, zemědělských projektů, ale také dívek, které utíkají před ženskou obřízkou. Budete moci vidět Keňu tak, jak ji asi neznáte. Po projekci bude následovat beseda na téma Keňa, činnost nadačního fondu Asante Kenya a dle zájmu i téma ženská obřízka.

 

14.00 hod
M. KRATOCHVÍL – Bhútánský Snowman, nejtěžší trek světa
Trek je považován za nejtěžší na světě! Kombinace vzdáleností, nadmořské výšky, odlehlosti, počasí a obtížná nejvyšší sedla tvoří drsné podmínky. Jen polovina těch, co se do oblasti dostali, dokáže akci dokončit. Zážitky podobného kalibru přichází jednou za život!

 

M. KRATOCHVÍLOVÁ – Horní Dolpo
Dolpo patřilo Tibetu do poloviny 18. století, kdy Gurkové dobyli oblast pro Nepál. Dnes tam proto najdeme neposkvrněnou, ryzí tibetskou kulturu a řadu klášterů, které hrály významnou roli ve vývoji tibetského buddhismu i ve vzájemných vztazích Nepálu s Tibetem. Dolpo nezasáhla čínská kulturní revoluce, která ve vlastním Tibetu napáchala nedozírné škody.


 
16.00 hod
E. HOLUBOVÁ, I. FALTKOVÁ – Peru
Beseda s E. Holubovou a I. Faltkovou, která je členkou Správní rady NF INKA a opakovaně navštívila Peru. Velice dobře se orientuje v místních problémech a mentalitě peruánských obyvatel.

 

J. PATKOVÁ – Čína
Čínou podél Žluté řeky -Jana Patková, Jan ŠkváraDruhá nejdelší řeka Číny jako průvodkyně po severu země: od Tibetské náhorní plošiny, přes pouště Vnitřního Mongolska, skrz Velkou sprašovou tabuli až do delty, která skrývá překvapení... Během dvou měsíců jsme vlaky a autobusy ujeli téměř 10 000 km, potkali přitom lidi mnoha etnik, a poznali Čínu „středověkou“ i hypermoderní...

 

18.00 hod
Westernové vystoupení

J. FORMÁNEK – Siberut - Ostrov duchů
O šamanech, jejich vidění světa a též o tom, jak mu tropický deštný prales na mentawaiském ostrově, ležícím západně od Sumatry v Indickém oceánu, změnil život - bude vyprávět ke svým diapozitivům spisovatel a spoluzakladatel magazínu Koktejl Josef Formánek. Poté i promítne svůj dvacetiminutový film, který sestříhal po své třetí návštěvě Siberutu, ostrova duchů.

 

R. ŠVAŘÍČEK – Kailas, nejposvátnější hora
V přetechnizovaném světě se jeho poslední neznámá stále zmenšuje. Zasněžený Kailás šplhá k nebi jako nejposvátnější hora buddhismu, hinduismu, džinismu, bonismu i starého šamanistického náboženství. Je považován za osu světa a středobod Vesmíru. Na vrchol tibetské bílé pyramidy se nesmí z náboženských důvodů vystoupit. O to silnější je posvátná pouť kolem Kailasu. 56 kilometrů kolem mystické hory zvládají Tibeťané plazivou chůzí prostrací i přes sedlo Dolma La ve výšce 5 660 metrů. Kora prý smyje všechny hříchy. Nadešel čas očištění?

 

20.00 hod
P. BÉM – Tajemný Mustang
Tajemný Mustang opředený legendami. Po letité izolaci se uzavřená oblast nesměle odhaluje. Nejhlubší údolí světa i horská poušť, zelené vesničky i sedla s výhledy na Annapurny, Dhaulághiri, Nilgiri. Historické Káthmándú, hinduistické a buddhistické chrámy. Horké prameny, sloni i nosorožci.

 

P. BARABÁŠ – Everest
Jeho meno vzbudzovalo rešpekt. Ľudský aj profesionálny. Doma, ale aj v zahraničí. Jozef Psotka, prezývaný Juzek, alebo robotník hôr. Jedna z najvýraznejších osobností slovenského horolezectva. Vo svojej dobe najstarší človek, ktorý stál na vrchole Mount Everestu a navyše prvovýstupom a bez kyslíka. Patril do starej školy horolezcov, ktorá nehľadala v horách naplnenie ambícií, ale mystické spojenie s prírodou. Jeho životný príbeh Vás prevedie najväčšími expedíciami, ktoré boli míľnikmi slovenského himalájskeho dobrodružstva. Réžia: Pavol Barabáš, scenár: Diana Kaparová, strih: Róbert Katovic, kamera: Vladimír Biskupič, Pavol Barabáš

 

PROMÍTACÍ SÁL C:

14.00 hod
R. BAZIKA - Sahara - Alžír – Hoggar
Na samotném jihu druhé největší africké země Alžírska, poblíž hranic s Mali a Nigerem se z nekonečné saharské pustiny zvedají třítisícové sopečné vrcholy bizardních tvarů. Tato neskutečná krajina ukrytá přímo v srdci Sahary vás ohromuje každým okamžikem. I v této Bohem zapomenuté oblasti žijí lidé, dokonce přímo směsice různých etnik, které se zde při svých putováních napříč Afrikou střetli v průběhu posledních deseti tisících letech. Ano slyšíte dobře, prastaré nástěnné malby a rytiny v jeskyních skalních labyrintů a horských kaňonů dokumentují život v tomto regionu až do období 7000 let před našim letopočtem. Tento světový unikát ještě více zvyšuje sebevědomí hrdých a neohrožených kočovníků saharské pouště - Tuarégů, jichž zde stále žije na 10000. Přijměte pozvání do země hor, sopek, kamení, písku, rákosových domků, pestrobarevných žen a neskutečných východů slunce, do země, kde je kulisa prastarých časů a pradávných civilizací téměř dokonalá.

 

T. ŠAMIL RADĚJ - Jemen - Šťastná Arábie a ostrov Sokotra
Nejkrásnější země Arabského poloostrova, země královny ze Sáby, nazývaná Římany "Arabia felix" (šťastná Arábie). Země nádherných a divokých hor s nezkrotnými horaly, země tradic a hliněných mrakodrapů. S naším vypravěčem shlédneme též ostrov Sokotra, zařazený pod záštitu UNESCO v r. 2008. Sokotra je unikátním územím, patřícím Jemenu, ač má blížeji k africkému Somálsku. Sokotra nabízí úchvatné scenérie se svými stromy "dračí krve" a nesmírně rozmanitým charakterem.

 

16.00 hod
E. ROSÍKOVÁ, D. DRGÁČOVÁ - Uzbekistán – Kyrgistán
Uzbeci milují lunaparky. Řetízkové kolotoče jsou hitem i mezi zahalenými muslimkami, na střelnici potkáváme celé generace a na "ruské kolo" musíme vystát hodinovou řadu. I takto se oslavuje 18. výročí nezávislosti. Kyrgyzstánci milují volnost. Svobodu mezi nebem a zemí, mezi sytě zelenými pastvinami v třítisícových výškách, s čistým jiskřivým vzduchem, pasoucími se stády koní a píckami vyhřívanými a tradičně vyzdobenými jurtami. Uzbekistán je jako z pohádky. Mozaiky medres, minaretů a mauzoleí. Mocné a bohaté říše ležící na Hedvábné stezce.

 

Z. POCHYLÁ - Neznámý ostrov Reunion
Reunion je ostrov mnoha tváří. Milovníci treků si užijí civilizací nedotčené hory, sportovní nadšenci propadnou kouzlu potápění, rybolovu, létání na rogalu, cyklistice nebo canyoningu. A pro všechny ostatní jsou tu nádherné nekonečné pláže na pobřeží a možnost šnorchlování a objevování podmořského světa Indického oceánu. Z nulové nadmořské výšky vystoupáte během pár hodin na nejvyšší třítisícový vrchol, odkud přehlédnete ostrov jako na dlani. Ocitnete se na opačné polokouli, ale prakticky neopustíte EU, čímž se cestování po ostrově stává dostupné pro každého.

 

NEDĚLE 17.01. 2010

10.00 hod
Z. SKOŘEPA – Etiopský Danakil
Denakil – ďáblova poušť. Severovýchod Etiopie zabírá Denakilská sníženina. Vyplňuje jí převážně vulkanická poušť - nejníže položené místo Afriky a nejteplejší místo na Zemi. V kaldeře sopky Erta Ale vře po desetiletí  lávové jezero. Jinde bublají ze země prameny do barevných travertinů. Hrdí Afaři kočují po poušti a také jak ve středověku těží solné desky, které odváží velbloudí karavany. Pořad se vrací k zřejmě první úspěšné české expedici do této oblasti.

 

L. HNYK – Východní Tibet
Jako jedni z prvních jsme projeli neznámými oblastmi jihovýchodního Tibetu po Jinansko tibetské silnici, setkali jsme se s lidmi, kteří možná poprvé spatřili bělocha, překonali jsme šest pětitisícových sedel zvedajících se mezi hlubokými údolími velkých asijských řek Yangtze,Mekongu,Salweenu a Brahmaputry , navštívili údolí králů Yarlung, první tibetský klášter Samye, ale i dnešní moderní Lhasu a nádherný historický komplex města Gjantse, potkávali jsme karavany jaků na písečných dunách v údolí Brahmaputry, ale též jsme se prodírali tropickým pralesem v údolí Parlung Tsangpo.

 

 
12.00 hod
M. VEDRAL – Jih Indie
Zavedu vás do kraje nejjižnějšího výběžku indického subkontinentu, do největších hinduistických chrámů, ale také do rybářských vesnic tamilských křesťanů, podíváme se i na krokodýly v řece Kávérí a na cajové plantáže modrých hor. To vše v jedné necelé hodince....

 

R. KÜBELBECK – Nagaland a „Zakázaná“ Indie!
Kraj, „kde končí země“ obydlený nezávislým kmenem Nágů - obávaných a respektovaných lovců lebek. Kmenové skupiny obývající vesnice vysoko na horských hřebenech oddělené barmskou hranicí. Kuřáci opia. Stále živoucí animistické tradice. Politicky nejcitlivější stát v severovýchodní oblasti Indie.

 

14.00 hod
J. DUNGEL - Stolová hora na okraji Ztraceného světa
Huanchaca, mohutná, 150 km dlouhá stolová hora na hranici Bolívie a Brazílie, je nejiižněji položenou tepui. Je stejného geologického původu jako známější stolovky ve Venezuelské Gran Sabaně a Amazonii, vzdálené vzdušnou čarou několik tisíc kilometrů na sever. Krátká a tragická historie jejího objevování připomíná scénář hollywoodského trháku, i když na první pohled se zdá, že hora samotná dosud sní svůj pravěký sen mimo prostor a čas. Jaká je však její skutečná současnost a co ji čeká v nejbližší budoucnosti?

 

V. ŠILHA – Dva měsíce v Serengeti
Unikátní snímky a vyprávění fotografa Václava Šilhy, který se do této části Afriky opakovaně vrací, nejsou jen běžnými obrázky ze safari. Zachycují divočinu v celé její kráse i syrovosti, která ke každodennímu boji zvířat o přežití patří. Úspěšné lovecké pokusy lvů, gepardů, či krokodýlů, dramatické přechody stád přes přírodní překážky provázené hodováním supů, to jsou jen střípky koloběhu, ve kterém se zvířata obývající Serengeti rodí a umírají. V rámci svého vyprávění představí i unikátní fotografie zachycující útok hrošího stáda na krokodýla, které v září tohoto roku převzal i světoznámý britský časopis BBC Wildlife Magazine.

 

16.00 hod
M. STINGL – Tamtamy času
NOVÁ GUINEA je nejexotičtější oblast planety. Ukrývá neznámé kouty lidí, kteří vstávají, když přijde světlo. Svou podobu znají jen z odrazu vodní hladiny. Za největší vymoženosti považují kostěný nůž, teslici, ratan k rozdělání ohně, luky a šípy k lovu a oštěpy k boji. Nikdy neviděli kolo. Tykve na přirození jsou "oblečením" mužů. Neprostupnější než změť lián je magická houština kouzel, viny a msty.
Ve světě uznávaný odborník a nejplodnější český spisovatel Miloslav Stingl (40 knih, 230 vydání ve 31 jazycích, 16 000 000 výtisků!!) v pohledu etnologa těží z řady výprav na východní stranu rozpůleného ostrova - Papua Nová Guinea. Kanibalismus. Lovci lebek. Tajemná kuru. Milostný život - sex - erotika. Umění.

 

V. ŠIMEK – Tajemství kamenného počítače
Spolu s dokumentaristou Vladimírem Šimkem máte jedinečnou možnost vyrazit na průzkum východních svahů And, do oblasti Vilcabamba.Podíváte se třeba i tam, "kde se vítr používal k čištění zlata",jak zní překlad Qoriwayrachina, kečuánského názvu tohoto místa, jehož ruiny byly v horském pralese pod cerro Victoria objeveny teprve před několika lety... a mnoho dalšího.

 

18.00 hod
K. HNYKOVÁ - Ladak a Zanskar
Putování po Ladakhu, projekt české školy v Himálaji pokračuje. Sluneční škola postavená v roce 2008 českými dobrovolníky ve výšce 4200 m n.m. slouží dětem i dospělým, v srpnu se u školy roztočila větrná elektrárna. Jaké přírodní a kulturní zajímavosti čekají na návštěvníky Ladakhu? Co může v horách překvapit klienta CK a čím potěší Indický Himálaj individuálního turistu?

 

 
J. KOLBABA – Fotograf na cestách
Rozlehlost, barevnost, tvarová různorodost a geologické struktury planety mě stále více fascinují. Nemohu se nasytit. Nezávislým pobíháním po pouštích, lesích, horách, či městech matičky Země, si dosytnosti plním klukovské sny. Nerozlučnou partnerkou na cestách se mně stala moje kamera. Spolu se časně ráno budíme, přes den mrzneme nebo se potíme a pozdě v noci neklidně usínáme. Dojati z toho, co jsme viděli a napjati z toho, co jsme přehlédli. Těch fascinujících míst je tolik, že je ani za celý život nespatříme. Nevadí. Hlavně, že můžeme. Našli jsme cíl a smysl života.

Slavnostní zakončení festivalu. Vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií.

 

PROMÍTACÍ SÁL C:

14.00 hod
K. ANDRLOVÁ - Uganda - Perla Afriky
Winston Churchil nazval Ugandu nejkrásnější perlou Afriky. Nepřeháněl! Horské gorily - absolutní top fauny. Setkání, na které se nezapomíná. NP Bwindy dostane i vás! Šimpanzi v džungli. Lodní safari v NP Queen Elizabeth - zvířata na dosah ruky. Největší koncentrace hrochů na kanále Kazinga. Jezero Edwardovo, George i legendární Victoria. Prameny Nilu. Trpasličí Pygmejové i termály Semliki.

 

D. MILOŠOVÁ - Indonésie - země 17 000 ostrovů
Indonésie – země 17 tisíc ostrovů. Společně se podíváme na hinduistické Bali, navštívíme největší hinduistický chrám na Bali – Besakih. Křesťanský ostrov Flores, nazvaný Portugalci jako květena, nabídne unikátní zážitek na Keli Mutu – sopka tří barevných jezer, i animistické vesničky Baga a Ngadu. Plavba lodí nás zavede do NP Komodo za varany, největšími ještěry na světě, a poodhalí tajemství podmořského světa. Taje muslimského ostrova Lombok, jehož návštěvu završíme jedinečným výstupem na 3726 metrů vysokou sopku Rinjani.

 

16.00 hod
J. SOUKAL – Indonésie pod vodou
Bílých míst na mapě naší planety najdete již málo.  Nekonečná Indonésie se 17ti tisíci ostrovy, zde je stále co objevovat a především pod vodou. Vydejte se s námi objevovat poslední ráje...
 

 

 



Autor: alysia

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.