22. Aviatická pouť Pardubice

Typ článku: Kulturní akce

Datum vložení: 14. 06. 2012

Velké Pardubické aviatické divadelní představení. Venkovní divadlo v Českém Krumlově bledne závistí ! Tak velký prostor jeviště i hlediště je pro něj z říše snů :-) Rejžovi přálo i počasí, celkově se vše podařilo


Tradiční Aviatická pouť v Pardubicích (letecký den) se konala opět na začátku léta. Tedy pořadatelé to opět pojali jako divadelní představení s několika  komponovanými  dějstvími. Rozměr jeviště byl impozantní!  Asi tak 10 x 10 kilometrů , travnatá plocha pardubického letiště , osvětlovač  bylo slunce , jako kulisy mraky v neděli občas s vodou.

Předehra - zahájení bylo na letectvu armády ČR , spolu se vzpomínkovou ceremonií 100 výročí narození Františka Fajtla a Josefa Koukala , válečných letců v Anglii jako pocta účinkoval Supermarine Spitfire Mk. XVI.

 

 

první dějství - světová válka - učinkovali  Fokker Dr.I (Německo, replika 1:1 ), Sopwith 1½ Strutter, polní ležení armády císařského Německa, útočící jednotky spojenců a další.

druhé dějství - Útok na leteckou a námořní základnu Pearl Harbor vtáhl dne 7. prosince 1941 Spojené státy americké do 2. světové války. Tehdy poprvé se, v této části světa, utkali stíhači v boji. Účinkují: Curtiss P-40 Tomahawk, , Mitsubishi A6M2 Zero (T-6), , Grumman TBM Avenger, , Boeing B-75N1 Stearman, posádka americké letecké základny na Havaji, dobová vozidla a technika

 

 

třetí dějství - porážka německých vojsk a památné setkání spojenců  v dubnu 1945 na řece Labe.  Účinkují: Supermarine Spitfire Mk.XVI. , Bücker Bü 181 Bestmann, , North American P-51 Mustang, Lavočkin La-5 (Jak-11), jednotky Wehrmachtu, Rudé Armády a spojenců, velké množství dobové techniky

 

 

třetí dějství  -  akce policie , hasičů Účinkují: 2x L-159 ALCA, 2x Bell-206, zásahová jednotka UFNA, Integrovaný záchranný systém a další.

 

 

čtvrté dějství - korejský konflikt , Účinkují: Mig-15 , Bell-47, , spojenecká polní nemocnice (M.A.S.H.) a další

páté dějství -  válka ve vietnamu Účinkují:North American T-28 Trojan, N.A. T-28B Trojan, základna U.S.Army a další.

Takže bylo na co se dívat !  Diváci se bavili , tleskali , dobré divadlo :-)

 

   

zdraví vás všechny autor Jan Svoboda  ;-)



Autor: Honzeen

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.