Setkání s Michelem Auderem, průkopníkem videoartu, v DOXu

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 30. 01. 2010

Setkání s významnou osobností videoartu Michelem Auderem se uskuteční 15. února od 18. hodin v rámci doprovodných programů pořádaných u příležitosti výstavy Chelsea Hotel: Přízraky bohémy, na které jsou prezentovaná i díla tohoto umělce.


Název pořadu je narážkou na Auderův film Chelsea Girls s Andy Warholem, který je spolu s Warholovým filmem Chelsea Girls k vidění v centru DOX. Michel Auder žil v hotelu Chelsea s Vivou, jednou z Warholových superhvězd v letech 1969 –73. Z této doby pochází i videozáznamy ze života obyvatel hotelu, které se staly součástí nové videoinstalace vytvořené Auderem pro zmíněnou výstavu. Auder promluví o svých vystavených dílech spjatých s hotelem Chelsea a o svých přátelstvích s některými legendárními postavami newyorské bohémy.
Výběr ze své čtyřicetileté tvorby představí umělec osobně 12. února od 19. hodin ve Francouzském institutu.


Již přes třicet let nahrává bez přestávky Michel Auder, francouzský umělec žijící v New Yorku, na video svůj život, své zážitky a svá pozorování. Je typickým video vypravěčem, jehož dílo nám dává pocit intimnosti, který se mísí s vědomým požitkem z podívané. Auder zachází s kamerou jako s nástrojem společenské interakce, čímž dává svým videím osobní charakter. Proto se nám autor, i když ho divák nikdy nespatří, jeví jako účastník a zároveň jako dokumentarista. Michel Auder si koupil jednu z prvních videokamer na trhu v roce 1969. V sedmdesátých letech natáčel každodenní život newyorské undergroundové scény. K Auderovým filmům patří mimo jiné Keeping Busy, 1969; Cleopatra, 1970; The Valerie Solanas Incident, 1971; Chelsea Girls with Andy Warhol, 1971-1976; Chronicles: Family Diaries, 1971-1973 (Excerpts); Seduction of Patrick, 1979; Portrait of Alice Neel, 1976-1982; Chasing the Dragon, 1982; My Last Bag of Heroin (For Real), 1986; Brooding Angels, Made for R.L., 1988; Voyage to the Center of the Phone Lines, 1993; Polariod Cocaine, 1993; T.W.U. Richard Serra, An Unsolicited Video by Michel Auder, 1980-82, re-edit 2002; The World Out of My Hands, 2006; The Feature, 2007. Filmy M. Audera jsou předváděny po celém světě, například v MOMA v New Yorku, Stedelijk Museu v Amsterdamu a Centre Pompidou v Paříži. Žije a pracuje v New Yorku. (www.michelauder.com)


Další videa představí umělec osobně 12. února ve Francouzském institutu.

 

Výstava Chelsea Hotel: Přízraky bohémy sleduje na příkladu legendárních umělců a děl spjatých s hotelem, jako jsou Chelsea Girls Andyho Warhola, homoerotické fotografie Roberta Mapplethorpa a mnohostranná tvorba Harryho Smithe, osudy americké bohémy ve třech generacích. Součástí expozice jsou i videa a filmy Jonase Mekase a Michela Audera, v nichž oba umělci zpracovali pro výstavu materiál ze svých archivů týkající se hotelu Chelsea.
Exhibice bude ke zhlédnutí do 29. března.
Doprovodné programy přiblíží životy řady slavných osobností moderní kultury a dotknou se také otázky role a podoby umělce, otázky, co v moderní době znamená pojem bohém a bohémství. Doprovodné programy probíhají každé pondělí a čtvrtek. Více informací na www.doxprague.org.

 

Partneři centra DOX: Hlavní město Praha a TECHO, a.s.
Program Centra DOX se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury.
Mediální partner Centra DOX: Hospodářské noviny
Partner doprovodného programu: Francouzský institut

KONTAKTY:
Centrum současného umění DOX
Adresa kanceláře
Vojtěšská 8, 110 00 Praha 1
T: +420 224 930 927
E: info@doxprague.org
Adresa výstavních prostor
Poupětova 1a, 170 00 Praha 7
www.doxprague.org

Kontakt pro novináře:
Mediareport, s.r.o.
Terezie Kaslová
E: kaslova@mediareport.cz
media@doxprague.org
T: +420 603 551 372

Hana Pokorná
E: pokorna@mediareport.cz
T: +420 728 270 521
 



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.