Kláštery na Slovensku

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 02. 08. 2012

Slovensko je krásná a rozmanitá krajina. Žije zde asi 5 milionů obyvatel různé národnosti a vyznání. V kulturní oblasti se Slováci drží tradici a dá se říci, že jsou žízniví po kulturního vyžití, návštěvách muzeí a galerií. V poslední době se zejména u mladých lidí projevuje cestování za poznatky do zahraničí. No nikdo z nich neopovrhne výletem v domácím prostředí. Lidé mají stále více a více rádi hrady, zámky a kláštery. Iz toho důvodu stojí za zmínku některé z nich. Řekněme si něco více o Jasovskom klášteře, Bzovíckom klášteře a Červenom klášteře.


Premonstrátský klášter v Jasove je klášter, který pochází z 12. století. Klášterní komplex patří mezi národní kulturní památky. Je také jedním z vrcholných děl baroka s propracovaným designem a malířskou a sochařskou výzdobou. Komplex tvoří římskokatolický kostel sv. Jana Křtitele, francouzský a anglický park s ohrazením, křídlové budovy, nádvoří, knihovna a skleník. Z dějin tohoto kláštera víme, že klášter byl pravděpodobně založen v roce 1170. Na začátku 13. století zde stála první budova, která byla pravděpodobně dřevěná. Pozdější románská stavba nebyla dokončena. Stavby byly více krát zničeny nájezdy Tatarů. V letech 1421 - 1436 se už gotická stavba doplnila o hradby. V 15. století nabyl klášter v Uhersku velký význam a měl i několik pravomoci. V 40. letech 18. století byl komplex kompletně přebudován. Budovy byly zbourány a nová stavba byla postavena ve stylu pozdního baroka. Předpokládá se, že autorem nového současného komplexu a kostela sv. Jana Křtitele je rakouský architekt Franz Anton Pilgrim. Kostel byl vysvěcení v roce 1766.


Bzovícky klášter je vlastně goticko-renesanční protiturecká pevnost. Tento bývalý klášter premonstrátů, leží v nízké vyvýšenině na jih od obce Bzovík. Bzovícky klášter s cestercitským opatstvím byl založen kolem roku 1130. Později zde vzniklo premonstrátské prešporstvo, které se stalo největším feudálním panstvím. Klášterní kostel postavili v první polovině 12. století. Později se změnila gotická přestavba areálu. K starší románské lodi s dvouvěžovým průčelím přistavěli novou svatyni, postavili nové klášterní sídlo a rajský dvůr. Opraven klášterní areál podpálili v roce 1471 Krupinčania. S přestavbou kláštera na protitureckou pevnost začal Zikmund Balassa. Kolem pevnosti byla vodní příkop a celý klášter vystavěl vysokým plným zdí se čtyřmi nárožními baštami. V roce 1678 Bzovík obsadili povstalecké vojska a areál se stal majetkem jezuitů. Později ho spravovala Ostrihomská kapitula. Klášter byl zdevastovaný a rozebrán, protože nevyhovoval tehdejšímu režimu. Ruiny dnes vypadají impozantně a zajímavě. Horší je to po vstupu do areálu. Zůstala tu jen gotická sakristie, pozměněna na kapli a zbytek je zbourán až do základů. Stav je neutěšený a citlivými úpravami by bylo možné vrátit památce život a důstojný charakter.

 

Červený klášter je původně gotický kartuziánský klášter, ležící v malebném vyústění potoka Lipník do průlomu Dunajce v Pieninském národním parku v obci Červený Kláštor v okrese Kežmarok. Vznik kláštera se podle staré pověsti váže na násilnou smrt probošta križovníkov v Chmelové. Zabil ho jistý magistr Kokos, význačný člen rodiny Brezovických. Za trest a současně i vykoupení tohoto těžkého zločinu měl založit šest klášterů. Podařilo se mu je založit však pouze dva - první na Skále útočiště nad Letanovce a druhý v údolí sv. Antona v blízkosti obce Lechnica. V letech 1754 až 1772 při klášteře existovalo vzdělávací zařízení - vysoká teologická škola pro mladé mnichy.
 



Autor: Poco

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.