23. ročník festivalu českých filmů Finále

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 30. 01. 2010

Do soutěže dokumentů se hlásí rekordní počet filmů


Celkem 75 dokumentárních filmů vyrobených od 1. 1. 2009 do 1. 1. 2010 má letos zájem utkat se v soutěži o jednoho ze dvou Zlatých ledňáčků, hlavních cen festivalu českých filmů Finále. Možnost přihlásit se do soutěže měli tvůrci dokumentů do 17. ledna, o tom, zda postoupí před mezinárodní porotu, bude ještě rozhodovat tříčlenná komise filmových odborníků.

 

„Velmi nás těší, že zájem o Finále stoupá – letošní počet přihlášených dokumentů je v historii festivalu rekordní,“ říká výkonná ředitelka Pavla Kormošová. „Není dost dobře možné, aby mezinárodní porota během festivalového týdne hodnotila všechny přihlášené snímky, předvýběr soutěžních dokumentů proto provádí komise odborníků. Filmy, které postoupí, budeme znát do poloviny března. Počítáme i s tím, že stejně jako v minulých letech se některé zajímavé počiny objeví také mimo soutěž v doprovodných sekcích festivalu.“
Vloni bylo do soutěže dokumentů vybráno 24 nových českých snímků z přihlášených 62, 11 bylo uvedeno mimo soutěž. O vítězi, kterým se stal film „Česká RAPublika“ režiséra Pavla Abraháma, rozhodla mezinárodní porota v čele s Markétou Šantrochovou z Českého filmového centra.

 

Druhý Zlatý ledňáček bude tradičné udělen v kategorii celovečerních filmů, které měly premiéru od dubna loňského roku do dubna letošního. Uzávěrka přihlášek do soutěže celovečerních filmů je 31. ledna. Vzhledem k počtu nově natočených snímků bude výběr soutěžních filmů proveden i v této kategorii. Celovečerní filmy, které se o Zlatého ledňáčka neutkají, uvidí návštěvníci Finále mimo soutěž.

 

Aktuální pohled na českou kinematografii v rámci 23. ročníku Finále tradičně doplní mimořádně zajímavé archivní sekce i pocty jubilantům z řad osobností filmového světa. Vedle projekcí se diváci mohou těšit na besedy, talkshow, výstavy, koncerty i oblíbené večerní promítání pod širým nebem. Srdcem festivalu se už potřetí stane Měšťanská beseda.

 

Podrobné informace o Finále získáte na adrese www.filmfestfinale.cz

 

Kontakty:
Finále, Dominikánská 3, 301 12 Plzeň; tel. 378 035 400
www.filmfestfinale.cz

Tiskový servis Plzeň: Daniela Vítová, mobil: +420 603736159, e-mail: d.vitova@volny.cz



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.