Městská knihovna a moderní informační technologie

Typ článku: Kulturní akce

Datum vložení: 30. 01. 2010

Tým Plzeň 2015, který připravuje kandidaturu Plzně na Evropské hlavní město kultury 2015, pokračuje i v novém roce vždy v úterý od 18:00 v meeting pointu v kavárně Inkognito v pořádání veřejných besed nad tématy plzeňské kultury.


Beseda v úterý 2. února se bude věnovat tématu nové vize městské knihovny ve vztahu k moderním informačním technologiím.
Hosty pro tento večer budou paní Helena Šlesingerová, nová ředitelka Knihovny města Plzně, a pan Jan Romportl, pracovník výzkumného centra Nové technologie Západočeské univerzity.

 

Úterní setkání moderuje redaktor Českého rozhlasu Plzeň Stanislav Jurík.

 

Meeting point Plzeň 2015 – kavárna Inkognito
4. září se kavárna Inkognito v Husově ulici stala jedním z hlavních informačních bodů kandidatury Plzně.
Každé úterý v 18:00 se v Inkognitu konají veřejné besedy s osobnostmi kulturního života Plzně.
Každý den zde zájemci najdou nejčerstvější informace o projektu kandidatury.

 

Evropské hlavní město kultury
Evropské hlavní město kultury je považováno za jeden z nejúspěšnějších projektů EU. Jedná se o vysoce prestižní akci, jakousi „olympiádu v kultuře“, z jejíchž plodů občané města a regionu těží nejen v daném roce, ale i v letech a desetiletích následujících. Hlavní ideou titulu Evropské město kultury (The European City of Culture) je sbližovat evropské národy; tato myšlenka byla iniciována řeckou ministryní kultury Melinou Mercouri a realizována Radou ministrů (12. června 1985). V roce 1999 byl titul změněn na Evropské hlavní město kultury (European Capital of Culture). V souvislosti s rozšířením Evropské unie se od roku 2007 výše uvedeným titulem každoročně pyšní dvě města dvou zemí EU.
Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015 bude jmenováno jedno české a jedno belgické město. O belgickém nositeli titulu je již prakticky rozhodnuto, bude jím valonské město Mons.


V České republice výběr stále pokračuje - do druhého kola soutěže postoupila spolu s městem Plzeň také Ostrava. O postupu rozhodoval na základě odevzdané přihlášky a její prezentace mezinárodní panel porotců. Obě města mají nyní před sebou několik měsíců na dopracování celého projektu.

 

Daniela Vítová, tiskový servis
Agentura Public Eye s.r.o.
mobil: +420 603 736 159
e-mail: medial@public-eye.cz



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.