Den ve vzduchu s rádiem Kiss Proton 2013

Typ článku: Kulturní akce

Datum vložení: 13. 05. 2013

Tradičně každý rok hned z jara první letecký den v Čechách - a docela pecka co se týká kvalitního obsazení ! Maďarský akrobatický mág Peter Besenyei je hvězda světového rozměru, stejně tak jako česká akrobatická skupina Flying Bulls.


Počasí si tentokrát dělalo dobrý den , předpověď meteorologům poněkud nevyšla. Kdo přišel fandit v sobotu užil si slunečný den, navzdory předpovědi :-) .

Podívaná začala pěkně svižně průletem JAS C Gripen, tentokrát s akrobacií, tak jak je potřeba při stíhání nepřítele. To je ten pravý účel tohoto dravce!  Následovalo předvedení bojového vrtulníku Mi-24 naježeného závěsníky raket, pěkně to umí kluci šikovní.

Další ukázky demonstrovaly pestrost toho co všechno může létat - nádherná akrobacie na amatérsky postaveném kluzáku Lo-100, vírník s motorem rotax, větroň L-13 Blaník s proudovým motorem vyrobeným v První Brněnské Strojírně.
Ten Blaník s turbínou předváděl divy - nádhernou akrobacii přemety vákruty. S nedostatkem výšky, i když kluzák, problémy neměl , spíš naopak !  To se běžně nevidí ! 

No a pak přišel jeden z vrcholů dne , vystoupení sympatického Petra Besenyei. On je opravdový akrobatický mág, jeho nevídané kousky publikum náležitě ocenilo.

Divácky atraktivní byl závod motorky s letadlem. Tento rok měl pozměněnou disciplínu. Šlo o trať po délce letiště tam a zpátky a zároveň museli závodníci na trati předvést salto :-) Bylo to napínavé - od každého něco , letadlo a motorka mají hodně odlišného .... a nakonec to skončilo 1:1  , nerozhodně. V sobotu zvítězila motorka, v neděli letadlo.  Mnohem větší aplaus a sympatie měla motorka - lid ocenil více vítězství Davida nad Goliášem :-) 

No a nakonec špičkové vystoupení české akrobatické čtyřky Flying Bulls (znalci je pamatují jako Chrudimáky) na Zlinech Z-50. Jejich vystoupení je opravdu mistrovské , včetně závěrečné figury Apache Roll létané v jedné rovině - neznám jinou akrobatickou skupinu, která by tohle předvedla !

myslím že příznivci a obdivovatelé létání odcházeli spokojeni !

tak jo - podívejte se na to jak to vypadalo:

 

 

JAS 39C Gripen na zádech

 

JAS 39C Gripen na zádech :-)

 

 

Gripen letí tak rychle , že vodní pára ve vzduchu kondenzuje

 

 

Mi 24 ready

 

 

 Mi-24  v akci

 

 

kluci šikovní  :-)

 

 

i na tomhle se dá létat  !   ....  a docela dobře :-)

 

 

Blaník s  turbínou - no toje paráda !

 

 

L-159  Alca , taky s turbínou  :-)

 

 

sympaťák  Peter Besenyei

 

 

....  a jeho vystoupení

 

 

 

 

 

 

 

Jan Rudzinský  s Buckerem  -  jeden  z rivalů  závodu motorka - letadlo

 

 

výkrut  :-)

 

 

soutěžní salto  :-)

 

 

konkurence - motorka

 

 

 ladné tvary Aerovky Ae-45 Super

 

 

 vystoupení rakouských Buckerů

 

 

akrobacie na kluzáku Lo-100  - Miloš Ramert

 

 

Flying Bulls  -  špičková figura  " Apache Roll "

 

 

Flying Bulls  - Chrudimáci  v závěrečném průletu

 

 

báječné  , tak zase příště za rok  !!

 

zdraví vás všechny autor Jan Svoboda  ;-)

 

 



Autor: Honzeen

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.