Neobyčejný příběh - neobyčejný hlas

Typ článku: Kulturní akce

Datum vložení: 20. 06. 2013

Nevidomý klavírista a zpěvák, který překročil stín. Honza Jareš je ročník 1981. Pochází sice z Hradce Králové, ale jeho dětství patřilo Brnu. Zde absolvoval základní školu pro nevidomé a souběžně ZUŠku v Brně - Králově poli. Věnoval se oboru klavír a zpěv. Po přestěhování do Prahy se soukromně hudebně vzdělával a jeho úsilí se opět vyplatilo.


Honza Jareš - foto Michaela Nováková
Honza Jareš - foto Michaela Nováková

Píše Iva Klusalová

Honza složil zkoušky na Pražskou konzervatoř obor populární zpěv, nicméně vzhledem k tomu, že v té době nebyly dány podmínky pro studium nevidomých na běžném typu hudební školy, nabídla konzervatoř Honzovi možnost studia jednotlivých předmětů. Po několika letech, na základě získaných zkušeností a dosažených výsledků, umožnila Pražská konzervatoř Honzovi v roce 2006 přechod do řádného denního studia, které Honza dovedl v roce 2011 k absolutoriu jako první nevidomý student v historii školy.

Honza Jareš si vzal jako svůj základ lidové písničky, aby se postupně vyprofiloval v klavíristu a zpěváka širšího repertoáru. Jeho repertoár zahrnuje skladby jak českých, tak i zahraničních autorů. Jeho umělecký vklad je v profesionální a osobité interpretaci známých (či méně známých) skladeb, například písničky z Osvobozeného divadla, skladby pánů Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra ze zlaté éry divadla Semafor nebo např. písničky z repertoáru Pavla Bobka či Jaroslava Nohavici. Originálním zážitkem v Honzově podání je pásmo českých a moravských lidových písniček, které Honza nastudoval během svého studia na Pražské konzervatoři, kdy se pomocí těchto písní prokousával hudební teorií, kterou jako nevidomý student nemohl studovat z písemných podkladů. Vedle českých skladeb má Honza v repertoáru skladby známé v podání světových interpretů jako např. L. Armstrong, E. Presley, K. Rogers, J. Lennon, F. Sinatra, Bob Dylan, Elton John, Chris Rea či další. Svá vystoupení si Honza obvykle moderuje česky, případně anglicky. A tak cesta do světa veřejného vystupování je otevřena. I zde Honza Jareš využil své píle a vytvořil si "hudební balíčky" různého repertoárového zaměření, které nabídne vždy publiku - podle přání. Velmi příjemným na těchto vystoupeních je neformální kontakt mezi interpretem a publikem, interpret se nezahaluje do závoje playbacku, který - jak všichni dobře víme - naprosto vystoupení odosobňuje. Jeho vystoupení jsou živá, založená na komunikaci s publikem.

Debutové album také již spatřilo světlo světa. Jmenuje se "Některý lidi" a je dílem Tomáše Kympla.

Člověk ve stínu - dalo by se říci - a to doslovně. Ale Honza Jareš nežije jen hudbou. Jeho největším koníčkem je cestování, do současné doby stihl navštívit třicet zemí světa. A jak sám říká - "bez sportu si nedokáže představit svůj život".

Věnuje se plavání, jízdě na kole, lyžování.

V současné době vystupuje Honza Jareš na řadě míst republiky, ale i v Praze.



Autor: Iva Klusalová

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.