Výjevy z novodobých český dějin možná vyjdou jako kalendář, záleží na investorech

Typ článku: Kulturní akce

Datum vložení: 28. 07. 2013

Mimořádný úspěch výtvarného cyklu Ladění Rusic přivedl jeho autora Václava Roháče na myšlenku vydat kresby reflektující traumatické období novodobých českých dějin jako nástěnný kalendář. Investory shání prostřednictvím webu Startovač.



 

 

 

Soubor výtvarných prací, které zachycují dění v Rusicích, fiktivní vsi odkazující k Hrusicím Josefa Lady nahlíženým však přes čtyřicetiletí vlády komunistů, Roháč prezentoval počátkem léta v Galerii U lékárníka v pražské Psychiatrické léčebně Bohnice.

„Po ohlasu, který obrázky získaly, jsem přemýšlel, jak je představit ještě širšímu publiku,“ objasňuje Roháč budoucím investorům na portálu Startovač, proč přichází se záměrem vydat kalendář. Podpořit projekt mohou lidé, kteří jsou ochotni vložit částku od 50 do 50 tisíc korun. Za své příspěvky se mohou těšit na odměny, například za 250 korun jim přijdou poštou dva kalendáře a sada pohlednic, za 750 korun tři kalendáře, dvě sady pohlednic a autorem signovaný obrázek, za 10 tisíc korun sponzor získá vlastní logo v kalendáři.

 

 

 

 

 

Projekt je časově omezen. Provozovatel webového portálu zaručuje, že pokud se nepodaří cílovou částku nashromáždit, budou vložené prostředky přispěvatelům vráceny.

 

 

 

 

 

Dvanáct obrazů z cyklu Ladění Rusic zachycuje výjevy z let 1948 až 1989. Roháč se při jejich tvorbě opřel o výtvarný rukopis Josefa Lady, jehož poetiku a především humor obdivuje. Ladův styl ovšem nekopíruje, ale variuje a posouvá ho blíže k vlastní tvorbě, jejíž charakteristické rysy zachovává. Nepřehlédnutelná je především Roháčova záliba v historických vozech a technice vůbec.

 

 

 

 

Za témata si volí nejen klíčové historické události, jako byly únorový puč v roce 1948, okupace v srpnu 1968 nebo revoluce v listopadu 1989, ale také obrázky z běžného života vesnice, především v dobách normalizace. Nesází na prvoplánovou kritiku či drsnou satiru, je spíš hravě zábavný a lehce nostalgický. „Čas mnohé hrany obrousil, proto dnes na minulost pohlížím s úsměvem,“ objasnil autor.

 

 

 

 

 

 

Výtvarník, spisovatel a nakladatel Václav Roháč dosud ilustroval více než dvě desítky knih a věnuje se také volné tvorbě. Je známý především jako autor komiksů a ilustrátor populární dětské edice Děsné české dějiny. Podpořil řadu neziskových a humanitárních projektů. Pochází z Břeclavska, v současné době žije střídavě v Praze a v Šumperku.

 

 

Investoři i zájemci o kalendář mohou přispět prostřednictvím stránky

 

https://www.startovac.cz/projekty/nastenny-kalendar-ladeni-rusic/

 

 

.

 

 




Autor: Vladimíra Krejčí

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.