TZ: Filmy z hlavní soutěže festivalu v Cannes už v říjnu na Be2Can 2!

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 23. 04. 2015

Mezinárodní filmový festival v Cannes dnes zveřejnil seznam filmů, které se letos utkají v hlavní soutěži. Zásluhou společnosti Film Europe Media Company se některé z nich záhy po premiérovém uvedení, již v říjnu letošního roku, představí českým a slovenským divákům. Nejprve v rámci unikátní filmové přehlídky Be2Can, jejíž druhý ročník se koná od 7. do 14. 10., a následně pak v běžné distribuci. A to včetně filmu, který letošní Cannes zahájí – dramatu La Tête Haute (Hlavu vzhůru) francouzské režisérky Emmanuelle Bercot, která si z Cannes odnesla Cenu poroty za svůj krátký film Prázdniny (1997) a podílela se i na scénáři rovněž v Cannes oceněného opusu Polisse (2011) své herecké a režisérské kolegyně Maïwenn.


Nemenší zájem a očekávání vzbuzují i další filmy, které z hlavní soutěže v Cannes zamíří na Be2Can 2: Dhepaan, režie Jacques Audiard, vyprávějící příběh tamilského bojovníka, který ze Srí Lanky uteče do Francie a skončí jako správce domu na okraji Paříže. Britské drama Macbeth, režie Justin Kurzel, ve kterém se v roli skotského krále Macbetha představí Michael Fassbender a v roli Lady Macbeth oscarová herečka Marion Cotillard. Dále to bude francouzský snímek od režisérky a herečky Valérie Donzelli Marguerite et Julien podle scénáře Francoise Truffauta z roku 1971 a romantické drama režisérky Maïwenn Mon roi s Vincentem Casselem. Dalším filmem, který se bude promítat během Be2Can, bude snímek ze sekce Directors' Forthnight L'ombre des femmes (Shadow of the Woman) režiséra Philippe Garrela.

 

„Kvalitní festivalová distribuce je dlouhodobý proces "stopování" filmů roky před tím, než jsou dokončené. Mimo filmy se musíte vcítit i do myšlení festivalových ředitelů. Před rokem a půl jsme spustili přehlídku Be2Can a slíbili, že na ní promítneme v české a slovenské distribuční premiéře soutěžní a oceněné filmy z třech nejlepších světových festivalů. Z letošního Berlinale uvedeme vítěze, íránský film Taxi. Festival v Cannes dnes potvrdil, že máme šanci i na nejprestižnějším festivalu. Be2Can 2015 představí opět to nejlepší z Berlína, Benátek a Cannes nejen v kinech, ale i na VOD a v TV,” konstatoval Ivan Hronec, prezident společnosti Film Europe Media Company.

 

Be2Can 2 nabídne exkluzivní kolekci filmů z letošních ročníků největších a nejvlivnější světových filmových festivalů – v Berlíně, Benátkách a Cannes, jejichž program zaručuje kvalitu a předznamenává trend světové kinematografie. Opět vsadí na loňským prvním ročníkem prověřený komplexní distribuční model, který českým a slovenským divákům zpřístupní program Be2Can 2 ve vybraných kinech, na Video-On-Demand a na televizním kanálu Film Europe Channel. Be2Can 2 odstartuje 7. října v kině Lucerna. 

 



Autor: Pája Hartmanová - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.