TZ: Inscenace Hrabě 2.15: Bez dechu připomíná krutost a křehkost mládí v textech Václava Hraběte

Typ článku: Divadlo a programy

Datum vložení: 20. 05. 2015

Divadlo NaHraně uvedlo ve čtvrtek 14. května 2015 v Divadle Kampa premiéru inscenace Hrabě 2.15: Bez dechu, jejíž vznik se váže k padesátému výročí smrti básníka Václava Hraběte. Inscenační tým pod vedením režisérky Terezy Karpianus se jejím prostřednictvím vrací nejen k dílu tohoto autora, označovaného za představitele české beat-generation, ale i k okolnostem jeho tragické smrti – nezáměrné otravy plynem. Původní autorskou práci s odkazem básníka pak na jevišti doplňuje i původní hudba zakládajícího člena Divadla NaHraně Martina Severýna, který vybrané Hrabětovy texty pro potřeby inscenace přetvořil do podoby jazzových písní.


Václav Hrabě byl básník a jazzman. A duch této hudby, stejně jako jeho záliba ve hře na jazzové nástroje, je pro inscenátory klíčem k uchopení tématu. Samotný příběh tvoří zkouška jazzové kapely, která čeká na svého textaře a saxofonistu Vaška. Při tvorbě této roviny tvůrci vycházeli z výsledků kolektivní herecké improvizace. Herecké obsazení tvoří Marie Jansová, Pavel Kryl, Petr Besta a Martin Severýn.


Sami inscenátoři jsou o dvě generace mladší než Hrabě, od jehož narození uplyne v červnu 75 let. Podle nich si k němu ale každá další generace nachází svou vlastní cestu a hledá v jeho textech sobě blízké a srozumitelné poselství. Na jeho dílo zároveň vrhá romantický stín i básníkova předčasná smrt. Proto je i jedním z témat inscenace Hrabě 2.15: Bez dechu neúprosnost smrti. Postupně se v ní ocitáme na pohřební slavnosti a stejně jako vzpomínající rozsvěcí světýlka na hrobech svých mrtvých, vyvstávají zde krásné i bolestné okamžiky z básníkových veršů.


„Poezie Václava Hraběte nás oslovuje svou čistotou, bezelstností a upřímností. K tomu se zdánlivě paradoxně váže bujarý život části pražské mládeže šedesátých let, včetně Hraběte. Večírky, obdiv k beatnické poezii, revolta a do toho univerzálně přítomná touha po lásce a víra v to, že „jednou tě potkám, vím to jistě“… Při zkoušení jsme vzpomínali na ostré vidění své vlastní adolescence, na jeho krutost i křehkost. Nacházeli jsme ji i v útočném a zároveň bezbranném díle Václava Hraběte. A tyto protiklady se snoubí na jevišti.“ říká režisérka Tereza Karpianus.


Nejbližší reprízy inscenace Hrabě 2.15: Bez dechu jsou plánované na 2. června a 16. června v Divadle Kampa.

Hrabě 2.15: Bez dechu
Básně: Václav Hrabě
Hudba: Martin Severýn
Režie: Tereza Karpianus
Scéna a kostýmy: Radka Josková
Produkce: Petra Náhlíková a Barbora Šenoltová
Světla a zvuk: Jan Čapek
Hrají: Marie Jansová, Pavel Kryl, Martin Severýn a Petr Besta.
 

Hrabě 2.15: Bez dechu // Divadlo NaHraně from NaHraně on Vimeo.

 

Divadlo NaHraně
Soubor založený v roce 2009 studenty a čerstvými absolventy DAMU. Zaměřuje se na angloamerickou dramatiku i původní tvorbu. Jeho domovskou scénou je Divadlo Kampa, kde v současnosti uvádí inscenaci Největší příběh všech dob autora Patricka Barlowa a režiséra Šimona Dominika, v minulých letech zde uvedl mj. inscenace W. Shakespeare: Romeo a Julie a co jako? (režie Jan Frič), P. Barlow: Mesiáš (režie Šimon Dominik) nebo J. Penhall: Slyšet hlasy (režie Jaroslava Šiktancová). Pravidelně také připravuje scénická čtení, především ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla nebo švédským velvyslanectvím.

www.divadlonahrane.cz



Autor: Maldika - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.