Skokem na Boskovickém festivalu 2015

Typ článku: Hudba a hudební akce

Datum vložení: 21. 07. 2015

Letošní, již třiadvacátý ročník multižánrového festivalu, probouzejícího uličky židovské čtvrti jihomoravského městečka Boskovice, se konal 9. až 12. července. Nabídnul překypující hrnec české i zahraniční hudby, plný ranec divadelních představení, výstav, výtvarných i řemeslných dílen a obrovský šufánek naprosto geniálního vegetariánského jídla.


Kořeny festivalu šahají až do dávného roku 1993, kdy se za jeho pomoci měly vybrat peníze na opravu tehdy dost zanedbané historické židovské čtvrti v centru Boskovic. Nejen, že toto se podařilo, ale je to už dlouhých 23 let, co se rok co rok sjedou lidé ze všech koutů republiky, aby podpořili tento projekt. A není se čemu divit, festival zaručuje neskonale příjemnou atmosféru a nebývalý kulturní zážitek. Už jen tím, že se festival rozléhá po koutech celého města a nenuceně tak vyzívá návštěvníky kulturní akce poznat Boskovice ze všech stran, je velmi osvěžující oproti mainstreamovým letištím. Koncerty se konaly v amfiteátru letního kina, v zámeckém skleníku či synagoze. Divadelní představení jsme mohli zhlédnout ze zdí boskovického hradu či trávníku farské zahrady. V kině Panorama a v letním amfieátru se pak promítaly filmy.

 


 Ač jsem měla možnost strávit na festivalu pouhé dva dny, necítila jsem se o program nijak ochuzena. Ba naopak, nevěděla jsem kam dřív skočit. Jako první mě přívítalo představení divadla Kolárka, kde dvě krásné slečny dokázaly zahrát Sněhurku a sedm trpaslíků nezapomenutelně nejen pro dětičky, ale i pro maminky a tatínky. Katarzia mi tak nějak napověděla, že už jsem teda sakra na festivalu a mám si konečně užívat hudby a toho všeho okolo, ovšem až po tom co se musela ,,utiect vycikať" a Panským dvorem mohl zaznít její nebeský hlásek. Neotřelé vystoupení ,,polské" Muchy a její bandy probudilo z dřímající festivalové letargie. Texty, které jen tak nikoho nenechaly klidně sedět na lavičkách letního kina amfiteátru mě opět pobavily a musím přiznat, že ač jsem zažila vystoupení ,,Záviše v sukni" již několikrát, toto byl doopravdy TOP. 

 


 

Festivalu dále dominovala spousta zvučných jmen. V páteční večer pak zahráli slovenští Longital, kteří publikum trochu zchladili po Mušiných semenech a načůrání do šuplíku. Kolumbijští Meridian Brothers ukázali jak hudba dokáže být doslova nepopsatelná. O nic méně uhrančivá byla Iva Bittová.

 

 

Dalším dnem line-up nijak neutichal a to ani co se týče divadelních zážitků. Místo jako je boskovický hrad je neuvěřitelně silné o to větší zážitek je, když se toto místo snoubí s hraním.

 

 

Pro mě ovšem největším překvapením celého festivalu byli polští Slutocasters, jejichž hudba mě posadila totálně na prdel a po celém těle rozpoutala nekonečný eargasmický žár. Dlouho jsem neslyšela nic tak dobrého a doopravdy z celé mé duše doufám, že je ještě na živo někde někdy zaslechnu. Na programu pak byla legendární kapela Už jsme doma, jejichž koncert patřil k nejlepším vystoupením celého festivalu. Švihadlo jenž jsem viděla několikrát jsem přeskočila a utíkala jsem na Kalle. Neprohloupila jsem a ten kopec jež mě dělil mezi amfiteátrem a paloukem Potrvá, stál doopravdy za to. Zbytek večera jsem si moc příjemně užila v objetí Club Maté a Žufánkova absinthu, za což Baru na louce dávám velké plus, že mi zajistili tak vytříbené společníky.

 




Jo a ještě jedna věc. Díky Třem Ocáskům. Žaludek si doopravdy rochnil.   

 

více fotek najdete zde:
http://iuliette.rajce.idnes.cz/Boskovice_-_festival_pro_zidovskou_ctvrt/

a zde:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.836907049728925.1073741847.238158436270459&type=3

autor: Julie Čermáková

 



Autor: Julie Čermáková - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.