Velekoncert Daniela Landy

Typ článku: Kulturní akce

Datum vložení: 15. 09. 2015

Landa a jeho alter ego Kouzelník Žito před pár lety vyhlásil svůj smělý plán, který obsahoval jak relativně lehce splnitelné úkoly jako potápění se žraloky, tak úkoly z říše sci-fi – pomoct Olomouci do finále Ligy mistrů (místo toho v roce 2014 olomoucká Sigma sestoupila z 1.ligy...). K těm snadnějším úkolům patřilo i uspořádání koncertu pro sto tisíc lidí. Nevím, jestli už Žito alias Landa zvládnul koupel se žralokama, ale ke koncertu pro sto tisíc lidí se docela přiblížil.


 

  

Pravda, tolik lidí rozhodně nedorazilo. A dle mého názoru a důvěryhodného zdroje jich nebyla ani polovina, ale na druhou stranu – kdo z českých umělců dokáže mít na koncertu ke čtyřiceti tisícům návštěvníků? Kabát, možná Lucie (tři loňské koncerty ve třech dnech v O2 Aréně navštívilo téměř 50 000 lidí) a toť asi vše. 

 

Když už máte v plánu uspořádat akci pro tolik lidí, není úplně lehké najít místo. Letošní koncert kapely Kabát však Landovi trochu vyšlapal cestičku a volba letňanského letiště se ukázala i přes různé potíže jako dobrá. Potíže bych jmenoval tři – Dopravní podnik hlavního města, který zřejmě jako úplně poslední zaregistroval, že se v Letňanech něco děje. Dále nedostatek wc (pohled zejména na frontu před růžovými záchodky byl zajímavý) a hlavně místy skoro až tragické nazvučení. Chápu, že na tak obrovském prostoru asi technicky nelze mít všude perfektní zvuk, ale v některých místech byl slyšet jen hlas zpěváka a bubny. A asi ne pro všechny bylo reálné se posunout o 20 metrů, kde byl zvuk už lepší...

 

Plánovaný začátek koncertu se zpozdil jen mírně a když za tónů Smetanovy Vltavy postupně na podium napochodoval symfonický orchestr karlínského divadla, bylo jasné, že show začíná. Intro kromě zmiňované klasiky klasik obstarala na tahací harmoniku (dříve Landův hodně oblíbený doprovodný nástroj) zahraná píseň Bývali Čechové. Pro mě trochu nepochopitelně přenášená pouze na velkoplošných obrazovkách a hraná někde za podiem. Když Landa a zbytek kapely dorazil osobně, na obrazovkách už pojížděly animované tanky s rudou hvězdou, jasná známka toho, že další píseň bude 1968, které pak Landa věnoval v rámci prvního (zdaleka ne posledního proslovu) své matce Daniele.  

 

Následoval průřez celou kariérou, jejíž nedílnou součástí bylo i působení v kapele Orlík. Z této doby zazněly mimo jiné písně Čech, Faschos a Bílej jezdec. U poslední z nich Landa odpřisáhnul, že nemá a nikdy neměla rasistický základ. Dost lidí to asi vidí jinak. Osobně bych nečekal, že ještě někdy tuhle písničku uslyším naživo...

 

Asi se nedalo čekat, že by nedošlo ke komentáři na současnou uprchlickou krizi a celkově dění v Evropě a ve světě. Landovo názory jsou často dost radikální. Většinou se moc nevyjadřuje, ale když už ano, tak to stojí za to. Zdaleka ne všichni návštěvníci koncertu byli na tyto projevy zvědavi, na druhou stranu k Landovi prostě patří. A i když to, co říká a co dělá, se může jevit jako bláznovství, pořád je lepší dělat něco, než nedělat nic. A slova o tom, že jsme ve válce, jsou k zamyšlení.  

 

Pokud bych měl hodnotit hudební stránku koncertu, okomentoval bych to asi jako nic moc. A spíš nic než moc. Už zmiňované velmi špatné nazvučení, k tomu občas Landovi vypadl text a že není excelentní zpěvák, to se o něm ví asi všeobecně. Na druhou stranu dokázal uspořádat show, která zaujala a troufám si říct, že většina návštěvníků odcházela spokojena. A ta většina znamenala desetitisíce lidí, to není málo...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Autor: Lukáš Vinter - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.