Jeden svět se blíží!

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 03. 03. 2010

Festival dokumentárních filmů o lidských právech, každoročně pořádaný společností Člověk v tísni ve spolupráci s kinem Metropol - Olomoucká kina s.r.o., Divadlem hudby Olomouc a Univerzitou Palackého v Olomouci, vypukne již za necelý měsíc.


Letošní, již 12. ročník festivalu a olomoucký jubilejní 10. ročník se na Hané uskuteční ve dnech 22.–31. 3. 2010.


Festivalové dění bude zahájeno ve čtvrtek 18. 3. v 18.00 vernisáží výstavy fotografií Magdalény Jochcové, studentky Mezinárodních rozvojových studií PřF UP. Výstava s názvem „Nepál – země úsměvů“ bude umístěna v prostorách Uměleckého centra Univerzity Palackého (Konvikt) a potrvá do 31. 3.


V týdnu od 22. do 26. 3. budou probíhat projekce filmů v kině Metropol. Letošními tématy jsou: Snášenliví – nesnášenliví, kategorie upozorňující na vzrůstající neonacistické a rasistické násilí v Evropě, Panorama reflektující celospolečenské problémy současnosti i zajímavé příběhy jednotlivců, kteří dokázali čelit nepřízni osudu, Zaostřeno na Írán přibližující aktuální situaci v zemi a České dokumenty, jež na Jednom světě nesmí chybět.


Letošní novinky
Jeden svět letos přichází s novým programem, vyjádřeným i festivalovým vizuálem, který umožní široké veřejnosti aktivně se zapojit do šíření filmů s lidskoprávní tématikou. „Každoročně nás oslovují lidé, které na festivalu zaujal některý z filmů a oni ho chtěli promítnout svým známým a kamarádům,“ řekla ředitelka festivalu Hana Kulhánková. „Letos se taková možnost otevírá.“ Diváci mohou po skončení festivalu hlasovat o nejoblíbenější film. Tři vítězné snímky pak budou k dispozici všem, kteří je chtějí promítnout např. ve škole, mezi přáteli, v oblíbené kavárně nebo i doma. Podmínkou bude registrace na internetu a bezplatné promítání. „Je to výborná myšlenka a krok, který odpovídá současným trendům,“ dodal Josef Kvapil, jehož firma Kvapil ELEKTRO je hlavním regionálním partnerem festivalu Jeden svět v Olomouci.


Další novinkou je zařazení speciální projekce pro seniory, navazující na loňskou premiéru projekcí pro rodiče s dětmi. Pro seniory je připraven film Šil jsem u Kubiše, poutavé vyprávění posledního přímého pamětníka aktérů útoku na Reinharda Heydricha. Projekce se uskuteční v neděli 28. 3. od 14.00 v Divadle hudby Olomouc.
V neděli od 16.00 čeká na rodiče s dětmi v Divadle hudby série kratších filmů přizpůsobených dětskému věku.


Letos poprvé jsme také zařadili filmový maraton. Na odvážlivce čeká v sobotu 27. 3. více než čtyřhodinová tetralogie dokumentů o přírodních národech Ruska s názvem Polarion.
Filmy


Jeden svět je známý kvalitními dokumenty s lidskoprávní tématikou. I letos je na co se těšit. V týdnu od 22. do 26. 3. se bude promítat od 18.00 a 20.00 v kině Metropol. V pondělí diváky čekají snímky Afghánská superstar, dokumentující průběh proslulé pěvecké soutěže ve specifických podmínkách Afghánistánu, a Bombajská spojka spojená s problematikou dopravy v brzy největším indickém velkoměstě. Úterní podvečer bude věnován ekologii – odpadu a jeho zpracování v podání sociálně nejnižší komunity v Káhiře v dokumentu Vysněný odpad. Večer zazní Írán – nevyslyšené hlasy, jimiž jsou výpovědi obyčejných Íránců, tajně natočené v průběhu prvního volebního období prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Ve středu se návštěvníci dozvědí, proč gruzínský Vůdce má vždy pravdu a komu vře Nenávist v krvi. Snímky, zařazené do jednoho bloku, reflektují chování a praktiky nacionalistických hnutí v Gruzii a v Srbsku. V dalších festivalových dnech diváci uvidí např. film Byl jednou jeden ostrov, zachycující přímý dopad ekologických změn na komunitu původních obyvatel malého pacifického atolu, nebo snímek Anna v přední linii, který poutavou formou vypráví životní příběh slavné ruské novinářky. Páteční večer bude věnován vítěznému filmu z diváckého hlasování na Facebooku – Mugabe a bílý Afričan.


Od soboty 27. 3. se projekce přesunou do Divadla hudby Olomouc, kde se uskuteční i tři komponované večery v následujícím týdnu.


Komponované večery v Divadle hudby
Ve dnech 29.–31. 3. proběhnou od 18.00 v Divadle hudby tradiční panelové diskuze. Každá debata bude uvedena filmem k danému tématu. Pozvání přijali mnozí významní hosté: novinářka Petra Procházková, bývalý člen českého provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru Igor Klimeš a reportér Marek Vítek posluchačům v pondělí 29. 3. vylíčí současnou situaci v Afghánistánu. Politolog Adis Šaranović, původem z Bosny a Hercegoviny, v úterý 30. 3. připomene, že v červenci uplyne 15 let od masakru ve Srebrenici. Ve středu 31. 3. doprovodí svůj film Nevítání jeho tvůrci Tomáš Škrdlant a Ruth Weiniger.


Doprovodný program
Od 16. 3. od 17.00 bude v té & café Kratochvíle k vidění výstava fotografií „Obrazy o Tanzanii“, jejímiž autory jsou Iwona Frydryszak a Roman Staněk a která potrvá do 2. 4. Na besedě „Tři v Africe“, která se koná v aule Přírodovědecké fakulty UP v pátek 19. 3. od 16.00, se podělí studenti Jiří Pánek, Hana Vitnerová a Tereza Rejsková o své zážitky z rozvojových stáží ve třech afrických zemích – v Keni, Nigérii a Zambii. Diváci se letos mohou těšit i na divadelní představení − na olomouckou scénu zamíří v pondělí 22. 3. v 18.00 bezdomovecký divadelní soubor o. s. Ježek a čížek. Se svou inscenací Bufet Bondy se představí v divadelním sále Uměleckého centra UP – Konvikt. V úterý 23. 3. opět v  té & café Kratochvíle bude od 16.00 probíhat beseda s Francie Finn, Australankou dlouhodobě žijící v České republice, která bude prezentovat  projekt Heartfelt, umožňující ženám v malé jihoafrické vesnici generovat zisk z prodeje ručních výrobků. Besedu doprovodí prezentace fotografií z Jihoafrické republiky. Zakončení festivalu bude ve stylu kvalitní české hudební produkce – v Jazz Tibet Clubu vystoupí 31. 3. od 20.00 brněnská alternativní skupina Květy spolu s písničkářem Janem Burianem.


Regiony
Festival Jeden svět mohou i letos navštívit diváci také v dalších krajských městech – Přerově a Prostějově. V Prostějově jsou pro ně připraveny tři dokumenty ve dnech 29.–31. března, vždy od 18.00. Zázemí poskytne DUHA – kulturní klub u hradeb. V Přerově proběhne jedna projekce, a to 31. března v 17.30 v prostorách kina Hvězda.


Jeden svět on-line - diváci Jednoho světa budou mít i letos příležitost vidět vybrané dokumenty on-line prostřednictvím streamování na stránkách www.ceskatelevize.cz/jedensvet, a to od 15. 2. do 31. 3. Vedle filmů z dílen našich letošních porotců budou promítnuty úspěšné filmy z minulých let, např. vítězný film loňského ročníku Pod úrovní moře, Afghánské ženy za volantem, Japonský příběh lásky a nenávisti či snímek Barcelona nebo smrt.
V rámci Dokumentárního klubu bude na ČT2 dne 3. března uveden dokument Barmský VJ, divácky nejúspěšnější snímek loňského festivalu.


Jeden svět je jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí nejen v rámci celé České republiky. Již tradičně se koná pod záštitou Václava Havla. Každoročně promítá přes 100 filmů z celého světa a snaží se podporovat kvalitní dokumentární filmy se sociální, politicky angažovanou a lidskoprávní tematikou. V roce 2007 festival Jeden svět získal Čestné uznání Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) za výchovu k lidským právům.
Záštitu festivalu poskytli tradičně Václav Havel, dále hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík, primátor Olomouce Martin Novotný a rektor Univerzity Palackého Miroslav Mašláň.
Více informací na www.jedensvet.cz, www.jedensvet.cz/olomouc a na Facebooku: Jeden svět Olomouc.


Za organizační tým Jednoho světa

Marcela Janáčková
jedensvet@email.cz

Kontaktní osoba:
Kateřina Štěpničková (koordinátorka Jednoho světa v Olomouci)
jedensvet@email.cz, tel. 723 405 430



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.