kaj-wan-gaiwan

Typ článku: Gastronomie

Datum vložení: 05. 03. 2010

Kaj-wan (gaiwan, guywan, zhong, zwong) vznikl v době Ming (zhruba 16 st.), ve stejné době, kdy vznikly yixingové konvičky. Před vznikem gai-wanu se nádoba, ve které se čaj připravoval i ze které se pil jmenovala chawan. Gaiwan slouží na přípravu všech čajů, včetně pu-erhu. Ale nejčastěji se používá na jemné čaje, jako jsou např.: zelené nebo bílé. Číňané totiž říkají že tyto jemné čaje se v konvičce \"dusí\", ale také proto že lístky se mohou na dně gaiwanu rovnoměrně vyluhovat. Gaiwan se skládá z podšálku, misky a pokličky (ovšem gaiwany ve staročínském stylu jsou bez podšálku.


 

 
Gaiwan může být vyroben z:
 
Yixingu - uvnitř glazované, proto se z původních vlastností yixingu zachovala pouze udržování tepla (vytrácí se vlastnost hlíny - absorbování chuti čaje).
 
\"guiwan\"
 
Skla - Nejčastěji se používá na přípravu vázaných čajů nebo zelených čajů, protože přes sklo jdou nádherně vidět rozvíjející se lístky, ovšem po praktické stránce je tento materiál nevhodný, protože může dojít ke spálení rukou.
 
\"gaiwan
 
Porcelánu - typický gaiwan je rýžový, ovšem vyskytují se i zdobené z klasického porcelánu.
 
\"zhong\"
 
 

Způsoby přípravy čaje v gaiwanu

 
Pití přímo z gaiwanu - čaj se pije přímo z gaiwanu, nepotřebují se už další misky, tento způsob se používá snad po celé Číně, společně se zavařovačkou je to nejpoužívanější způsob přípravy sypaného čaje v Číně.

Slévání čaje do misky - způsob hojně využívaný v Českých čajovnách, ovšem v Číně se vyskytuje méně často.

Kung fu cha s gaiwanem - zapotřebí jsou všechny věci co jsou potřeba i na kung fu cha - čajové moře, džbánek, šálky atd...
Pan Valter píše, že se tenhle způsob přípravy jmenuje "la ren cha", přeloženo jako čaj starých lidí.
 
 zboží zakoupíte zde:http://www.auria.cz/
 
zdroje: Vše o čaji pro čajomily,Příběh čaje,Wiggipedia a net.
 
foto: ze svolení Auria.cz a Lena
 
autor :čajmen


Autor: cajmen - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.