kaj-wan-gaiwan
Typ článku: GastronomieDatum vložení: 05. 03. 2010
Kaj-wan (gaiwan, guywan, zhong, zwong) vznikl v době Ming (zhruba 16 st.), ve stejné době, kdy vznikly yixingové konvičky. Před vznikem gai-wanu se nádoba, ve které se čaj připravoval i ze které se pil jmenovala chawan. Gaiwan slouží na přípravu všech čajů, včetně pu-erhu. Ale nejčastěji se používá na jemné čaje, jako jsou např.: zelené nebo bílé. Číňané totiž říkají že tyto jemné čaje se v konvičce \"dusí\", ale také proto že lístky se mohou na dně gaiwanu rovnoměrně vyluhovat. Gaiwan se skládá z podšálku, misky a pokličky (ovšem gaiwany ve staročínském stylu jsou bez podšálku.
Způsoby přípravy čaje v gaiwanu
Slévání čaje do misky - způsob hojně využívaný v Českých čajovnách, ovšem v Číně se vyskytuje méně často.
Kung fu cha s gaiwanem - zapotřebí jsou všechny věci co jsou potřeba i na kung fu cha - čajové moře, džbánek, šálky atd...
Pan Valter píše, že se tenhle způsob přípravy jmenuje "la ren cha", přeloženo jako čaj starých lidí.
Články o kultuře, zábavě a cestování |
|
Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte. |
O sekci články o kultuřeReklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?
Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události. |
© 2008 - oblibeny.cz • Kontakty, o webu • Ochrana soukromí Google • ZOOU • Mediální partneři • Facebook