Kino na hranici

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 22. 03. 2010

Dvanáctý ročník filmové přehlídky Kino na hranici proběhne v Českém Těšíně a Cieszynie již tradičně na přelomu dubna a května ve dnech 28. 4. – 3. 5. 2010. Retrospektiva Martina Šulíka, Josefa Škvoreckého, Adama Sikory, Kornela Filipowicze, Středoevropské kino hrůzy či hudební filmy promítané přes hraniční řeku Olši - to jsou jedny z hlavních bodů programu této jedinečné filmové přehlídky.


Kino na hranici je pravidelnou akcí, která si klade za cíl prezentaci polských, českých, slovenských a maďarských filmů. Týká se to starších kousků (proto retrospektivy a tématické cykly), ale také novinek. Přehlídka se koná v hraničním souměstí Cieszyn - Český Těšín, které je zvlášť důležitým prostorem pro mezikulturní dialog.

 

Kino na hranici je mezinárodní přehlídkou, která nabízí nejrozsáhlejší prezentaci české a slovenské kinematografie v Polsku, a zároveň je nejobšírnější prezentací polského kina pro české a slovenské diváky. Zatímco české filmy je možné v poslední době v polské distribuci vidět často, polské filmy je možné v České republice zhlédnout v zásadě jen v rámci přehlídek a filmových festivalů – a nejvíce právě na přehlídce Kino na hranici.

 

Program Kina na hranici se skládá nejen z filmů, ale také mnoha koncertů a setkání. Filmový repertoár vyplňují retrospektivní přehlídky tvorby významných osobností, často i polozapomenutých tvůrců z Polska, Česka a Slovenska, tématické cykly a jednoznačně nejširší prezentace aktuální produkce těchto tří kinematografií. Během předchozích ročníků bylo prezentováno na 400 filmů – celovečerních, animovaných i dokumentárních - nezřídka jako premiérové nebo jediné promítání na jedné nebo druhé straně hranice. Během prvního ročníku bylo promítnuto 11 filmů, jedenáctý ročník už zaznamenal více než 80 filmů. Díky Kinu na hranici navštívíli Cieszyn takoví tvůrci jako Agnieszka Holland, Jiří Menzel, Vojtěch Jasný, Juraj Herz, Martin Šulík, Mariusz Grzegorzek, Wojciech Marczewski, Petr Zelenka či Václav Marhoul. Neustále také roste počet diváků. Nemění se pouze jedno – nezaměnitelná atmosféra přehlídky.

 

Od samého počátku je přehlídka soustředěná na tvoření a umocňování společných přeshraničních struktur na úrovni širších kulturních vazeb mezi návštěvníky Kina na hranici, obyvateli obou měst, osobami zúčastňujícími se realizace projektu a také mezi partnery projektu. To se děje především formou osobních setkání během této kulturní akce. Kromě toho organizátoři iniciují a podporují spolupráci mezi filmovými institucemi na české (Asociace českých filmových klubů) a polské straně (Polska Federacja Dyskusyjnych Klubów Filmowych).

 

Festival již také získal několik ocenění – v roce 2008 Studentský vavřín za Kulturní událost roku od Univerzitní rady Studentské samosprávy Slezské univerzity v Cieszynie a v roce 2009 nominaci na mezinárodní filmovou událost roku od Polského institutu filmového umění.



Autor: Oblibeny.cz -vytvořeno podle informace (tisk. zprávy) zaslané pořadatelem

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.