Petr Zelenka hostem Kina na hranici

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 04. 04. 2010

Český režisér Petr Zelenka se opět po dvou letech zúčastní filmové přehlídky Kino na hranici. V sobotu 1. května se přes hraniční řeku Olši budou promítat dva jeho mystifikační hudební dokumenty – Visací zámek 1982 – 2007 (1993) a Mňága – Happy End (1996). Zelenka se také zúčastní veletrhu filmových producentů a distributorů.


Petr Zelenka se Kina na hranici zúčastnil již v letech 2006 a 2008, kdy přehlídku zahajoval se svým filmem Karamazovi, jehož děj se odehrává v polské ocelárně.

 

O Kinu na hranici Zelenka říká: „Můžeme říct, že Kino na hranici zrušilo hranice mezi Polskem a Čechami dávno před vznikem schengenského prostoru. Nestalo se tak ve jménu snazšího přesunu zboží nebo rychlejšího průjezdu kamionů, ale jako přirozený důsledek potřeby sdílet filmovou kulturu. V tom pro mne zůstává tento festival i nadále velikou inspirací.“

 

Dalšími dosud potvrzenými českými hosty přehlídky jsou režisér Dan Svátek a herec Václav Jiráček (Hodinu nevíš), režisér Marek Dobeš (Choking Hazard), režisér Jan Novák (Občan Havel přikuluje) a Robin Kašpařík (Seance).

 

--

Dvanáctý ročník filmové přehlídky Kino na hranici proběhne v Českém Těšíně a Cieszynie již tradičně na přelomu dubna a května ve dnech 28. 4. – 3. 5. 2010. Hlavními body programu budou nové české, polské a slovenské filmy, retrospektiva Martina Šulíka, Josefa Škvoreckého, Adama Sikory, Kornela Filipowicze, středoevropské kino hrůzy a hudební filmy promítané přes hraniční řeku Olši.


Lenka Zemánková
press@kinonahranici.cz
www.kinonahranici.cz



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.