Jazzový festival Mladí Ladí Jazz je tady!

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 24. 04. 2010

Praha – Od 23.4. do 14.5. proběhne nový jazzový festival Mladí Ladí Jazz. Festival zaměřený především na mladého posluchače se snaží zpřístupnit jazzovou hudbu a podpořit mladé jazzové umělce. Každý pátek od 23.dubna se budou moci návštěvníci festivalu zaposlouchat do kvalitního českého i zahraničního jazzu, stejně jako si poslechnout mladé naděje české jazzové scény.


Cílem festivalu je přiblížit jazzovou hudbu mladým lidem, a to zpřístupněním cenovým a žánrovým. Reaguje tak na problém jazzové scény, kterým je především její orientace na turisty v hlavním městě. Z toho vyplývají zejména cenové podmínky, které jsou pro většinu mladých lidí nad jejich možnosti. Proto organizátoři stanovili výši vstupného pro návštěvníky do 30let na pouhých 90Kč za večer. Pro ostatní je vstup o stokorunu dražší. Rovněž výběr míst, kde se uskuteční jednotlivé festivalové večery, přizpůsobili organizátoři mladému publiku. Interpreti se tak představí v klubu JazzDock, divadle Na Prádle či klubu JazzTime.


Mladí Ladí Jazz není jen měsíční festival, je to celková iniciativa snažící se podpořit jazzovou hudbu. „Rádi bychom podpořili zájem lidí o jazz, zejména těch mladých. Myslím si, že to není otázka toho, že by nechtěli, ale spíš toho, že není jednoduché se o dobrém jazzovém programu vůbec dozvědět, natož ho zaplatit. Proto pořádáme například projekt Jazzbit, tedy každý měsíc jazzový večer, pro mladé a studující do 30 let jen za 50Kč, aby opravdu mohli tito lidé pravidelně chodit,“ říká jeden z organizátorů festivalu a člen sdružení Nerudný fest.cz Tomáš Mudra. Ovšem organizátoři jdou ještě dál, aby pomohli mladým jazzmanům, vypsali soutěž o Cenu Metropolitní univerzity Praha, v jejímž rámci se soutěží o peněžní dotaci na nahrání debutového alba. Do soutěže se přihlásilo mnoho nadějných kapel a ve finále, které proběhne na první večeru festivalu 23.dubna v JazzDocku, se představí kapely Trim4, Poetic Filharmony a Fanfán tulipán. Kromě poroty se do výběru vítěze, který si mimo jiné bude moci zahrát na závěrečném večeru festivalu, budou moci zapojit i diváci.


Každý večer vystoupí 3 formace jazzmanů. Zahájí mladá kapela, následována již zaběhlými profesionály tradičnějšího jazzového ražení, které na závěr večera doprovodí sekce fusion-jazz, tedy stylu, který kombinuje jazz s dalšími styly a je pro mladé publikum obzvláště přitažlivý. V rámci festivalu Mladí Ladí Jazz vystoupí jak česká jazzová škola, tak rovněž hojné množství známých jazzmanů ze zahraničí. Svou návštěvou poctí Mladí Ladí Jazz například Steve Clark, Walter Phishbacher či Miloš Železňák nebo maďarská kapela Band of Gypsys Reincarnation.


Festival Mladí Ladí Jazz pořádá občanské sdružení Nerudný fest.cz, které se zaměřuje na podporu a rozvoj kultury, zejména podporuje mladé umělce a snaží se nejen tuto kulturní činnost zprostředkovat a přiblížit mladým lidem, možná je i inspirovat.

 

Další informace je možné získat na webových stránkách www.mladiladijazz.cz, na facebooku či přímo u kontaktní osoby.

 

 

Kontaktní osoba:
Jan Gregar
Ph.: 00420 608 530 065
mail: honza@mladiladijazz.cz



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.