TZ: Mezinárodní festival studentských filmů a debutů se po šesti letech přesouvá z Karlových Varů do Prahy

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 26. 04. 2010

7. Fresh Film Fest 2010


Mezinárodní festival studentských filmů a debutů Fresh Film Fest se už nebude konat v Karlových Varech, své dějiště přesouvá do Prahy, kde se v termínu 25. – 29. srpna uskuteční již sedmý ročník. Fresh Film Fest se stal během své šestileté existence jedním z nejvýznamnějších festivalů svého druhu v Evropě. To, že je energie organizátorů investovaná smysluplně, potvrzuje mimo jiné i předloňské vítězství českého studentského filmu Bába na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes, kam Fresh Film Fest film Zuzany Špidlové doporučil. Pro udržení úrovně festivalu, podpory talentovaných filmových tvůrců a jejich prosazování na mezinárodním poli je nutné profesionální zázemí, na které jsou zapotřebí dostatečné finanční prostředky. Město Karlovy Vary letos poskytlo Fresh Film Festu nižší dotaci než v předchozích letech, organizátoři nechtějí v důsledku toho riskovat snížení kvality festivalu a využili tak podpory městské části Praha 3. Zároveň se obrátili na město Praha s žádostí o partnerství.

 

Téměř desetimiliónový rozpočet festivalu byl v minulých letech složen především z podpory Státního fondu kinematografie, Ministerstva kultury, Ministerstva školství a právě podpory města, ve kterém se festival koná. Tu letos Karlovy Vary oproti minulému roku snížily o polovinu. Kromě toho se Karlovy Vary staly v průběhu posledních let jedním z nejdražších měst v republice a nabídka ubytovacích a dalších služeb neodpovídá povaze festivalu zaměřeného z velké části na mladé filmové fanoušky.

 

„Fresh Film Fest bude letos situován převážně na území Prahy 3, ale některá festivalová místa budou i v jiných městských částech. Chystáme například letní kino na Parukářce za použití nafukovacího plátna, projekce budou v kině Aero anebo v Paláci Akropolis,“ řekl ředitel festivalu Martin Pošta. Dalšími festivalovými místy možná bude i Nová scéna Národního divadla nebo divadlo Ponec, případně i letní kino v Karlíně.

 

Fresh Film Fest byl vždycky znám pro širokou škálu uměleckých aktivit, v jeho programu našly své místo divadelní představení, hudební koncerty nebo i rozhlasové hry, nefilmový doprovodný program nabídnou tak na konci prázdnin organizátoři festivalu i v Praze. „Festivalovému štábu nové město vlilo novou krev do žil, v současné době jsme rádi, že se nám s Prahou nabízí dobré finanční podmínky, kvalitní kina, široká divácká základna a s tímto městem spojená další pozitiva,“ dodal Martin Pošta. Organizátoři se ale netají tím, že je hlavním město pouze přechodným řešením v náročnějším finančním období a nevylučují úvahy o budoucím a definitivním přesunu do některého z menších českých měst.

 

Festival se v posledních třech letech kromě studentských filmů soustředí na mezinárodní debuty, v praxi první a druhé filmy nadějných filmařů. Dlouhodobě spolupracuje například s Laurentem Jacobem, ředitelem studentské sekce Cinéfondation na festivalu v Cannes. Respekt Fresh Film Festu každoročně potvrzuje rostoucí počet přihlášených soutěžních filmů, jen loni jich bylo 1 127 a přišly z 57 zemí. Ve svém programu nabízí kromě mezinárodní soutěže hraných a dokumentárních filmů, také soutěž animovaných a experimentálních snímků, ceny se udělují i v rámci středoevropského regionu a právě za filmové debuty. Organizátoři Fresh Film Festu věří, že se jim i nadále bude dařit objevovat a prezentovat díla autorů, kteří svou tvorbou v následujících letech potvrdí svůj talent.

 

„Již nyní je zřejmé, že zájem o festival ze zahraničních škol nijak nepolevil a vzrůstající tendence v počtu zaslaných snímků pokračuje. Fresh Film Fest hodlá v 7. ročníku nabídnout transparentní a divácky přitažlivý program,“ řekl Jan Stehlík z programu. Základní preferencí jsou soutěžní sekce, kde bude opět kladen důraz na objevnost, čerstvost a vyzrálost studentských děl. Vedle soutěží festival připraví reprezentativní vzorek studentské a nezávislé krátkometrážní tvorby, oceněné na prestižních filmových festivalech. Každým rokem je klíčovou součástí Fresh Film Festu jedna významná retrospektivní přehlídka, v minulosti tak festival soustředil pozornost na tvorbu takových osobností, jako je Emira Kusturica, Jan Němec, Václav Havel, Karel Zeman a Petr Lébl. Diváky čekají i profily momentálně nejzajímavějších světových mladých talentů, nejnovějších trendů a v neposlední řadě celovečerní filmy už zavedených filmařů, které budou buď předpremiérovým uvedením v české distribuci nebo výjimečnou projekcí na území České republiky pouze v rámci programu Fresh Film Festu.

 

 

KONTAKTY
Fresh Films, s.r.o.
Palác Akropolis
Kubelíkova 27
Praha 3
tel.: +420 296 330 940
email: info@freshfilmfest.net


www.freshfilmfest.net
 



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.