Usnula jsem aneb Co se stane, když usnete na hrobě

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 27. 04. 2010

Co se stane, když zvídavá holčička Miroslava jednoho dne usne na hrobě a probudí se v říši mrtvých? O tomhle netradičním dobrodružství vypráví režisérka Kristina Dufková v animovaném filmu Usnula jsem. Nyní film oceněný cenou za nejlepší český animovaný snímek na festivalu Anifest v Třeboni v roce 2009 míří k malým i velkým divákům do prodeje na DVD. A to velmi originální cestou - prostřednictvím knihy, a rázem tak nabízí mnohonásobně umocněný zážitek.


„Vše začalo před více než třemi lety námětem, který z Mexika dovezl producent filmu i knížky Pavel Berčík. Líbilo se mi, že šlo o klasickou pohádku s dobrým koncem, která se odehrává ve velmi specifickém prostředí, v zemi mrtvých. Byl tam velký prostor pro fantazii. A pak samotné téma smrti, které v mexickém pojetí není nijak depresivní, ale naopak vtipné a pozitivní. Mám ráda, když se smrt ukazuje obyčejně, jako součást života, smutná i veselá zároveň,“ vysvětluje Kristina Dufková.


Na scénáři s režisérkou spolupracovali Mexičan Jorge Estrada a scenárista Tomáš Holeček. Hrdinové příběhu promlouvají hlasy známých českých herců: Ivana Trojana, Pavla Lišky, Jiřího Lábuse, Oldřicha Kaisera, Lenky Vychodilové a Barbory Hrzánové. Do hlavních rolí Kristina Dufková obsadila členy své rodiny, takže dobrotivého Siláka namluvil její partner Jiří Macháček a malou Miroslavu jejich dcera Berta. Práce na filmu zabraly dva roky, je animován „ručně“, počítače se používaly pouze při jeho dokončování.


A co se tedy stane, když se Miroslava probudí v říši mrtvých? Poznává, že bizarní svět nebožtíků v lecčem připomíná svět náš a že i tady může najít opravdového přítele. Jenže pokud se chce vrátit mezi živé, bude potřebovat nejen pomoc svých nových přátel, ale především slzu právě zemřelého, což nebude vůbec snadné...

 

Nakladatelství Albatros vydává knihu s DVD Usnula jsem 5. května. Doporučená cena pro volný trh včetně DPH je 249 Kč a pro Klub mladých čtenářů 199 Kč.
 



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.