Mezi Ploty 2010 v Brně

Typ článku: Hudba a hudební akce

Datum vložení: 31. 05. 2010

Počasí přálo, další ročník festivalu se opět povedl a jak to vypadalo více pod lupou :)


V sobotu ráno jsem se vzbudila s úsměvem na rtech – venku svítí sluníčko, vstala jsem brzo a tak nemusím spěchat na ty Mezi ploty. Všechno je přece fajn. O pár hodin později už se konečně drkotám do areálu psychiatrické léčebny v Brně - Černovicích a k mému překvapení je slunce tak silné, že to se mnou málem sekne. Díky mému orientačnímu smyslu jsem zase zabloudila a tak místo ,,tentokrát tam budu dřív než je nutný“ opět letím na místo činu až o půl hodiny později, než jsem sama chtěla.

Hlavní hudební scéna

 

FOTO: Hlavní hudební scéna

 

Probíhám vstupní ,,bránou“ a trochu zaražená tím, že akreditace není psaná na konkrétní jméno, avšak s úsměvem na rtech, vykračuju k pódiu, kde slyším z dálky nějaké tucání. Ani nevím proč – asi se ozvala nějaká malá praktická část mně – odmítám všechny různé noviny, informace, papírky a jiné věci, které jsem naznala, že do kabelky nenacpu a dokonce lžu o tom, že nejsem u VZP, jen abych už byla na vytouženém cíli. Po chvilkovém pobíhání a koukání, kde že by bylo nejlepší místo, vidím  našeho fotografa a redaktora Marka, jak se snaží zachytit kapelu v tom nejlepším světle. Zatím tu není moc lidí, ale většina těch, co už tu posedávají na trávě pokyvuje hlavou do rytmu hudby Davida Krause a jeho kapely. Mě osobně jejich hudba moc neoslovila, ale skupinky návštěvníků  kolem mě si to řádně užívalo. Co se jim musí nechat je i to, že neznalého jejich hudby – třeba člověka jako mě, můžou texty na nějakou chvíli překvapit.

 

FOTO: David Kraus

 

 

Jakmile dohráli, začala jsem zápasit se svým ,,velkolepým“ fotoaparátem, který se se mnou moc neshodoval v názorech, jak bychom si představovali fotky. Marek si šel projít areál /on na rozdíl ode mě věděl, kam jde/ a já jsem šla  bloudit davem. Prodrala jsem se ke shluku lidí, který okukoval slečnu na bílo namaskovanou,  se skenicí vody, což byl program divadla MIMI FORTUNE, které ač velmi působivé,  člověk se neubránil úsměvu, když děti, které stály naproti vám, onu nadanou herečku vždy okomentovaly nějakou krásně dětsky upřímnou poznámkou.

FOTO: HANA SMIČKOVÁ-LÁTALOVÁ

 

Když sem se vrátila pod hlavní pódium, jenom jsem pomalu sledovala, jak se zaplňuje místo u zábran pod pódiem a obecně by se dalo říct, že hlavně ženami a dívkami. Na můj co-to-otazník mi hned odpověděl pohled na usměvavého Tomáše Kluse s jeho spoluhráčem /doufám, že mi odpustíte, že nevím jméno/, kteří mě i přes můj neutrální postoj k písničkářům s kytarou naprosto nadchli nejen texty, ale hlavně velmi vtipným a bezprostředním vystupováním, kterým kluci na pódiu publikum bavili i přes nejedny technické potíže. Myslím, že ke konci už sem se i s foťákem taky pohupovala..a taky teď pozoruji, že na vystoupení dvou hudebníků s kytarou jsem měla fotek nějak moc .

 

 

FOTO: Tomáš Klus

 

 

Ve volné chvíli jsem se unaveně sesunula na lavičku, zatímco Marek už utíkal fotit vítězku několika slovenských talentových soutěží, mladou pohlednou a nadanou Viki Matouškovou. Měla opravdu krásný hlas a předvedla jak převzaté šlágr, tak i něco málo ze svého čerstvě vydaného prvního alba, které možná i my už brzo uslyšíme z českých rádií.

 

 

Dáváme si krátkou pauzu pod stromy, už i s naším velkým kápem Přemkem, chvíli zkoumáme uchycení pódia – vzhledem k tomu, že si všichni nějakou tu nehodu s ukotvením pamatují. Já si u toho složitě oblíkám bundu, abych si ji mohla o minutu později sundat, protože mraky si z nás vyloženě dělají srandu a člověk neví, jestli se má oblíkat, nebo vytasit plavky. Chvíli hledám nějaké známé, ale moc jich tu není. Proč? Žádný alkohol. V našem případě prostředí a cílové skupiny – naštěstí. Bylo to daleko příjemnější, protože to přilákalo naprosto jinou skupinu lidí, než běžného fesťákového kaliče.

 

FOTO: Skupinka dětí na festivalu

 

 

U pódia se míjím s Klárou Vytiskovou – zpěvačkou kapely Toxique a taky skvělou moderátorkou pořadu ČT – Medúza ( které, podle mého názoru, velmi zvedla sledovanost svým nevšedním a zajímavějším výběrem hudby). Už když si chystala svůj pověstný koncertový pokojíček na pódium jsme marek i já zazářili, protože všem došlo, že se bude mít na co dívat – co fotit. Z kabelky tasím svůj ,,vlez za zábrany“ a prodírám se kolem sekuriťáka přímo pod pódium. Opírám se o ty obrovské reproduktory a snažím se něco vyfotit.  Po chvíli,  kdy mě málem zase skolí žár ze slunce a Marka zpěvaččin hod vařečkou přímo směrem na jeho hlavu, se zase dereme zpátky do davu, a teprve v tu chvíli si to uvědomuju – celou dobu jsem se přece opírala o obrovské reproduktory, a tak chvíli čekám, až se mi vrátí sluch. Na pódiu se kostými i prostředí stále mění, lidé poskakují a tleskají do rytmu. Jejich pecka ,,shout“ se na chvíli zaryla do hlavy i mě, a to i přesto, že už jsme s Markem utíkali vyběhnout schody do divadelního sálu, celí natěšení na hru Máma říkala, že bych neměla.

 

FOTO: Klára Vytisková

 

 

Hra byla dech beroucí. Možná si dost neprávem myslím, že ještě o trošičku více zamávala se ženami, protože celý příběh byl na téma vtahu matka – dcera, ale na všech v sále bylo vidět, že chvílemi polykaly slzy a děkovali za vtipná odlehčení scény, aby nemusely z představení odcházet ušmudlaní od pláče.

 Přícházíme s  Markem za Přemkem, který nadšeně podupával nohou na Xindla X, kterého jsme, kvůli divadlu, nestihli. Xindl odehrává poslední písničku svého vystoupení – notoricky známého Anděla a my se pomalu otáčíme směrem k východu, kde ještě diskutujeme o obdicuhodné schopnosti zapamatovat si tolik neskutečně těžkých textů.

 Cestou na MHD si ještě popovídáme o předpokládaných výsledcích voleb.. a zpětně, klobouk dolů před Přemkem, měl jsi zase pravdu.

 Pocit z celku mám dobrý, ale nemůžu se ubránit dojmu, že se to celé táhlo v duchu ,,opiju tě rohlíkem“. Celý festival byl v příjemné náladě, doporučuji se Mezi ploty vypravit i příště. 

 

 

 

 

 



Autor: claraSnowwhite - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.