Znáte Karlův most?

Typ článku: Muzea a výstavy

Datum vložení: 03. 06. 2010

Stejně jako všichni známe Pražský hrad, věž Daliborku, Zlatou ulička, tak známe i Karlův most. Jenže, teď se na něj můžete podívat z jiného úhlu, na obrázcích a grafikách, které nikdo ještě neviděl.


Jedinečná výstava, mapující historii, současnost a budoucnost slavného Karlova mostu právě probíhá na náměstí Kampa, v blízkosti slavné pražské památky.

Díky unikátním výstavním panelům mohou návštěvníci navštívit výstavu kdykoliv. Je otevřená po celý den, v noci nasvícená, takže pocítíte kouzlo Kampy a blízkosti Karlova mostu.

Historické grafiky, archivní fotografie i současné snímky, ať už dokumentární ze staveb či povodní a rekonstrukcí, nebo umělecké záběry, montáže, mapky, schémata i počítačové grafiky… To vše by mělo ukázat historii a současnost mostu, ale naznačit také jeho budoucnost.

Kolem Karlova mostu se časem nashromáždilo mnoho seriózních, ale také kuriózních informací. Protože odjakživa jde především o prostředek komunikace – spojení břehů Vltavy pro umožnění pěší, koňské, tramvajové, automobilové a dnes už zase jen pěší cesty přes řeku –, vážou se k mostu děje, jež provázely život obyvatel tohoto města a státu. Každodenní život, chvíle slavnostní i tragické, doby válečné, přírodní katastrofy i jen povětrnostní působení za všech ročních období musel most přestát. Zůstal vždy především důležitou cestou. Nic na tom nemění fakt, že stal i národním symbolem a uměleckým dílem vysoké důležitosti.

Dopravní cesta, zásadní inženýrské dílo, také věčné staveniště, umělecká inspirace a v neposlední řadě i trvalý zdroj nevyřešených záhad, legend a mýtů. To všechno v sobě Karlův most spojuje. Stojí za to si všechny okolnosti jeho existence uvědomit, protože jsou napínavé a vzrušující. Fotografická výstava pod širým nebem s názvem Karlův most 2010 bude na Kampě otevřena 7. května, a jelikož se koná v plenéru, bude přístupná čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu až do 12. července.

 



Autor: STUDEO

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.