Netradiční mazlíčci v domácnosti

Typ článku: Příroda a zvířata

Datum vložení: 16. 06. 2010

Na začátku je vhodné, aby si každý položil několik otázek. Jaké zvíře pořídit? Které je pro naše domácí podmínky nejvhodnější? Budeme schopni se o něj postarat?


Netradiční mazlíčci v domácnosti
 
Na začátku je vhodné, aby si každý položil několik otázek. Jaké zvíře pořídit? Které je pro naše domácí podmínky nejvhodnější? Budeme schopni se o něj postarat? 
 
Hadi -
Had není slizký jak si někteří myslí, ale je nádherně suchý a na omak je velmi příjemný. O hadech lze říci, že to jsou zvířata velmi klidná a rozvážná. Svoji potravu dokáží nehybně sledovat velmi dlouho a zaútočí až když jsou si jisti úspěchem. Je vhodný i do domácnosti, kde je některý z členů rodiny alergik. Takových zvířat je velmi málo a na rozdíl třeba od rybiček, které jsou pro alergiky také vhodné si můžete hada vytáhnout a nechat ho třeba po rukou volně plazit. Je to velmi příjemné a uklidňující. 
Chov hada je naprosto nenáročný jak na čas tak na peníze.
Ale v  případě, že si chcete pořídit hada jen proto, že ho třeba má Váš známí či soused nebo proto, že to je například módní tak doporučuji si žádného hada nepořizovat. A to nejen proto, že se klidně dožívají 15 a více let, ale hlavně k takovému zvířeti musíte mít vytvořen kladný vztah a na rozdíl od běžných domácích mazlíčků jako jsou psi a kočky žádné útulky pro odložené hady nejsou. 
 
Pavouci - sklipkani -
Sklípkani patří obecně k méně náročným živočichům. Nicméně pár základních zásad při jejich úspěšném chovu musíme přesto dodržet. Jedná se zejména o vhodnou teplotu a vlhkost. Sklípkanům vyhovuje vlhkost v rozmezí 60-90% a teploty 24-28 C s nočním poklesem o několik stupňů. Pokud se jedná o "životní prostor" vystačí relativně s málem. Sklípkani obecně nemají rádi příliš velký prostor. Naprostá většina druhů bude spokojena v teráriu o velikosti 20x30cm s výškou cca 20cm pro zemní druhy či 30-40 pro druhy stromové. Terárium by navíc nemělo být umístěno přímo u okna. Jednat mají sklípkani raději tmu, ale hlavně hrozí uhynutí přehřátím. Vztah ostatních členů rodiny k pavoukům bývá obecně jedna z největších překážek začínajících chovatelů sklípkanů. 
 
Chameleon -
Pro začínajícího chovatele se obecně doporučuje spíše sameček. Chameleoni jsou velmi citliví na stres, největší zátěž zažívá samička, a to při kladení vajec. V zajetí není neobvyklé, že naklade až 80 vajec, pak uhyne. Sameček se dožívá mnohem delší doby (5 - 10 let) než samička (3 - 5 let). Chameleon je rád, když si může lézt, kam se mu chce. Proto je dobré umístit do terária hodně větví a především živých rostlin (vše dobře uchycené proti spadnutí). Živé rostliny napomáhají udržet vhodné klima a poskytují zvířeti úkryt a stín. 
 
Potkan -
Správný chov potkanů je v zásadě velmi snadný. Stačí jen mít zvířata rád a počítat s tím, že je třeba brát na jejich přítomnost trochu ohled. Ale to se vlastně u přátel potkanů rozumí samo sebou. Důležité je udělat si na ně čas, často se s nimi mazlit a dopřát jim hodně volného pohybu po bytě nebo po domě. Pokud potkani cítí, že je má majitel rád, přizpůsobí se jeho dennímu rytmu a zvyklostem neskutečně dobře. Problémy vlastně nastávají jen tehdy, cítí-li se zvířata opuštěná nebo když se s nimi nehezky zachází.
 
Než se rozhodnete pořídit si domácí zvířátko, je třeba si dobře promyslet, jaké to bude. Záleží samozřejmě nejen na tom, kde bydlíte a kolik máte prostoru, ale i na skutečnosti, kolik máte času a kdo se bude o zvíře starat. Před konečným rozhodnutím je asi i podstatné zjistit, co péče o vybrané zvíře obnáší, jak je náročná a další. Určitě stojí zato se poptat i známých a přátel, kteří již něco živého doma mají. Někdy se totiž může zdát péče o malého či většího tvorečka nenáročná, ale opak je pravdou.
 

 

Autor - Markéta - jessynka  



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.