Film Sokolov a téma HNĚV

Podobné akce

Účinkující: viz popis akce

Typ akce: Festival

Zahájení: 19. 10. 2012
Ukončení: 21. 10. 2012

Vstupné: po celý filmový seminář vstup s akreditací ZDARMA

Popis akce

PÁTEK
17:00 Nebohá paní Pomsta - Jižní Korea, 2005, 112 min.
Mladá žena je odsouzena za únos a vraždu pětiletého chlapce. Svůj třináctiletý trest tráví důkladnou přípravou plánu odvety a po návratu z vězení se mstí nejen za ztrátu své dcery. Závěrečný díl Parkovy trilogie o pomstě nabízí více optimismu a naděje na vykoupení než
Sympathy for Mr. Vengeance a Oldboy a současně se v něm obrazy násilí
podivuhodně snoubí s vizuální krásou.
Režie: Chan-wook Park
Korejsky s českými titulky a anglickými podtitulky.

20:40 Strašáci - USA/Velká Británie, 1971, 113 min.
Šestý celovečerní film Sama Peckinpaha je nesmiřitelnou studií násilí a brutality, jež se skrývá v každém člověku. Přestože toto téma prolíná všemi Peckinpahovými snímky, právě ve Strašácích, kde ho nehalí fíkový list westernového nebo válečného žánru, dosáhlo svého nejmrazivějšího vrcholu. A tak venkovská idyla směřuje až s biologickou nevyhnutelností ke krizi, která za sebou ale nemůže zanechat rozhřešení katarze, protože v posledku se díváme na sebe samé…
Režie: Sam Peckinpah.
Anglicky s českými podtitulky.

23:00 Black Power – Švédsko, 2011, 100 min.
Dokument The Black Power Mixtape 1967–1975 tvoří materiál, který v letech, jimiž je vymezen, pořídili v USA švédští filmaři snažící se zachytit radikální černé hnutí tak, jak se formovalo během bojů za rovnoprávnost. Snímek si neklade nárok na komplexitu, je právě jen mixtapem, souborem fascinujících střípků z bouřlivého období, které nesmazatelně poznamenalo kulturu a myšlení „Černé Ameriky“, jak dosvědčuje i doprovodný komentář současných umělců a aktivistů jako je Talib Kweli, Danny Glover nebo Erykah Badu.
Režie: Göran Olsson
Anglicky s českými titulky.

20:00 Kinokavárna Alfa
Telepathy – post/metal/sludge, Anglie
Blackmailers – crossover/metal, Cheb
DJs after party
Vstupné: 80,- Kč.

SOBOTA
10:00 Psí dny – Rakousko, 2001, 121 min.
Jeden horký letní víkend a šest příběhů, které spojuje lidská osamělost a frustrace. Režisér Ulrich Seidl vykresluje svým typickým dokumentárním stylem obraz života na jednom anonymním sídlišti a monotónnost dusivého dne, která dráždí nervy protagonistů i diváků. Ručička teploměru stoupá, atmosféra zde houstne a s ustupujícím dnem eskaluje potlačený hněv v noc plnou alkoholu, sexu a násilí. Filmový debut rakouského režiséra získal Velkou cenu poroty v Benátkách.
Režie: Ulrich Seidl
Německy s českými titulky a anglickými podtitulky.

12:30 PŘEDNÁŠKA Lukáše Hejtmánka Úvod do Hněvu: Come to the Dark Side
Hněv či vztek je jedna ze základních emocí. Přesto je společensky vnímán negativněji než radost či smutek. Čím je to způsobeno? Jak obohacuje hněv naše životy? Jak to s hněvem mají jiná zvířata? A jaké jsou filmové stereotypy zobrazování hněvu? Základy teorie emocí, vzájemného vlivu citového a racionálního rozhodování, neuropsychologie a evoluční psychologie.

14:00 Velkolepá DEBATA, aneb HNĚV ze všech stran
Přispějí a s diváky podebatují: Miloš Dvořáček – hudební lektor a mág, Petr Fridrich – první certifikovaný učitel jógy smíchu v ČR, Tomáš Kábrt – člen České biblické společnosti, Jan Slavík – teoretik výtvarné výchovy a člen České arteterapeutické asociace, Josef Šlerka – vedoucí Studií nových médií na FF UK.

16:00 WORKSHOPY, aneb různé terapie proti hněvu
• Muzikoterapie (kinokavárna; 60 min) – Miloš Dvořáček, famózní rytmik.
• Smíchoterapie (kino; 60 min) – Petr Fridrich, certifikovaný učitel jógy smíchu v ČR.
• Arteterapie (foyer kina; 60 min) – Jan Slavík, teoretik i praktik.

17:20 Dr. Jekyll a pan Hyde – USA 1931, 98 min.
První zvuková filmová adaptace slavné novely Roberta Louise Stevensona o věčném sváru dobré a zlé podstaty člověka je považována za jeden z milníků filmového make-upu a zvláštních efektů, přičemž se jednalo o první práci posléze velmi slavného maskéra Wally Westmora. Herec Fredric March byl za ústřední dvojroli vědce testujícího své hypotézy na sobě samém oceněn Oscarem.
Režie: Rouben Mamoulian.
Anglicky s českými titulky.

19:30 PŘEDNÁŠKA Josefa Šlerky Rebélie 2.0 aneb hněv v prostředí internetu
Vedoucí Studií nových médií na FF UK promluví o tom, jak vypadá hněv ve světě, který zdánlivě vůbec neexistuje, ale v němž jsou emoce pořád stejně reálné. Můžete dát průchod svému hněvu jedním kliknutím? A je to vůbec k něčemu?

21:00 Ohlédni se v hněvu - Velká Británie 1958, 115 min.
Richardsonův celovečerní debut je jedním z prvních snímků britské „kinematografie kuchyňského dřezu“ a jeho střízlivý sociální realismus vychází z dokumentárních kořenů Free Cinema. Osud rozhněvaného mladého muže Jimmyho Portera, který pohrdá svou ženou a zároveň ji miluje, je příběhem lidské bezmoci a věčného vzdoru beze smyslu, jdoucího ruku v ruce se snahou o odlišnost, za níž se však bojíme zaplatit. Scénář napsal John Osborn dle své vlastní stejnojmenné hry. V době uvedení snímek z komerčního hlediska zcela propadl. V hlavní roli vynikající Richard Burton.
Režie: Tony Richardson.
Anglicky s českými podtitulky.

24:00 Premiéra - audiovizuální představení After Anger - Prague Modern a Martin Ježek
Soubor nejlepších českých interpretů současné artificiální hudby Prague Modern zahraje skladby Martina Burlase, Daniela Matěje, Ondřeje Chaloupka a dalších skvělých tvůrců. Vizuální složku připraví speciálně pro tento koncert Martin Ježek, který ji také sám na místě promítne z 8mm promítaček, aby mohl aktivně kooperovat s hudbou. Toto premiérové spojení vám poskytne nevídaná a neslýchaná emoční chvění i bouře.

01:00 DJ v kinokavárně
Reprodukovanou hudbu k tématu odborně mixují DJ Ant23 a DJ Yceev za doprovodu projekce.

NEDĚLE

11:00 Komentovaná projekce – Vladimír Turner
Postavil na Vltavské tee-pee z reklamních plachet tunelu Blanka, udělal si nekonečnou cyklostezku a kromě mnoha dalších unikátních počinů posílá státním institucím korespondenci zásadně v červených navoněných obálkách. Jeho tvorba, kterou osobně představí, nastavuje kritické zrcadlo absurdistánu, jemuž denně čelíme. Vláďa pro nás také připraví unikátní blok mezinárodních děl s tematikou hněvu.

13:30 ZÁVĚREČNÝ VÝLET
(Doprava autobusem bude pro návštěvníky semináře zajištěna)
Filmový víkend uzavře komentovaná prohlídka výstavy v prostorách Klášterního kostela a prohlídka obce Kostelní Bříza, která nese stigma temné části naší historie – projev hněvu vůči jinému národu. Prohlídku povedou místní znalci Tomáš Kábrt a Jaroslav Mudra. Výlet slavnostně zakončíme stejně jako loni symbolickým umístěním vlajky Filmu Sokolov na břeh ohromného a stále se zvětšujícího jezera Medard.

STÁLÝ PROGRAM
• Výstava uměleckých prací studentů Gymnázia Sokolov ve foyer kina na téma „Co vás štve?“
• Výstavní prostory Klášterního kostela – „Odnikud nikam, pro nic za nic, blízko hranic“. Absolventi sochařského ateliéru Karla Nepraše, Akademie výtvarných umění Praha Pravidelná přehlídka prací absolventů sochařského ateliéru profesora Karla Nepraše, tentokrát v Sokolově, nabídne řadu vtipných i kontroverzních realizací dnes uznávaných tvůrců střední generace. Celou výstavu propojuje doslova neprašovský nadhled, vtip a ironie a zcela samozřejmé tvůrčí i řemeslná dokonalost.
• „Hotkarot“ – mrkev v rohlíku.

Více info na www.filmsokolov.cz

Místo konání: 3D kino Alfa Sokolov

Přesná adresa: Heyrovského 1812, Sokolov (Hledat na mapě)

Sokolov (okres: Sokolov kraj: Karlovarský kraj stát: Česká republika)

Pořadatel: 3D kino Alfa Sokolov
WWW pořadatele: www.mdksokolov.cz

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!