V Tachově to nespí, v Tachově se žije!!

Podobné akce

Účinkující: MKS TACHOV

Typ akce: Volný čas a výlety

Zahájení: 04. 3. 2013
Ukončení: 30. 1. 2013

Popis akce

Městské kulturní středisko Tachov vzniklo v roce 1973 jako příspěvková organizace města a nahradilo tak do té doby fungující osvětový dům. S ředitelkou – paní Boženou Vaňkovou, jsme si popovídaly v době, kdy je čeká řada zajímavých akcí.
Vaše kulturní středisko se stalo opravdovým středem kulturního dění v Tachově a blízkém okolí. Jak je to vlastně s jeho hlavním úkolem?
Ta role byla od samého počátku jasná. Organizovat kulturní a společenské dění ve městě, kurzy, zastřešovat činnost zájmovým organizacím (sbor, amatérští filmaři, turisti, ochotníci apod.).
V současné době vyvíjí MKS bohatou činnost, takže funkce se téměř nezměnila. Soubory již sice nezastřešuje (vznikla občanská sdružení), ale využívá k doplnění akcí ve městě jejich tvorbu a činnost.
Na rozdíl od svého vzniku dnes disponuje několika sály, ale rovněž i několika odděleními.
MKS má na starosti městskou galerii a knihovnu, je zodpovědné za provoz kina, služby poskytuje v oblasti turistiky a cestovního ruchu prostřednictvím regionálního informačního centra, organizuje koncerty a prohlídky v národní kulturní památce v Jízdárně ve Světcích.
S kolika pracovníky to vše stíháte?
V organizaci pracuje 19 stálých a 5 externích pracovníků. Žánrově je samotná náplň jednotlivých oddělení tohoto zařízení velmi bohatá.

Začněme třeba nahlédnutím do činnosti Vaší knihovny.


V knihovně, která zajišťuje regionální funkci (pro malé místní knihovny) pracuje 5 odborných pracovnic ve třech odděleních (dětské, dospělé, region). Spravují okolo 120 tisíc knih a periodik, navštěvuje ji více jak jeden a půl tisíce čtenářů od šesti do 99let. Knihovna dostala před třemi lety nově vybavené prostory a pyšní se moderním zařízením, které je vybaveno potřebnou výpočetní technikou a programy. K výpůjčkové činnosti patří celá řada doprovodných akcí, soutěží, výstav. K nejvýznamnějším projektům knihovny patří čtenářská soutěž Tachovská reneta. Na základě celostátně vyhlášeného tématu zasílají přihlášení svá amatérská literární dílka, která jsou vyhodnocována odbornou porotou , a pak následuje vyhlášení vítězů při slavnostním večeru . Odměnou je skleněná reneta.

Prostory, kterými disponujete, nejsou zrovna malé. Co můžete nabídnout ?
Ve stejném areálu, kde se nachází i knihovna, pracuje programový odbor a zároveň spravuje dva městské sály – kinosál, který slouží rovněž pro další pořady(divadelní, přednáškové apod.), velký taneční sál pro velké koncertní formace, plesy a podniková setkání.
Pořádáme zde velké zábavné pořady, koncerty populární a vážné hudby.

Máte jeden speciální projekt. Pochlubíte se?

Unikátním projektem, který se v Tachově koná, je PAF – potápěčský amatérský festival. V letošním roce se koná již 35.ročník. Amatérský je velmi zavádějící název, neboť filmy jsou již na vysoké umělecké i odborné úrovni. Každoročně se zúčastňují desítky autorů z celého světa.

Ovšem vím, že máte i velice pěknou galerii...

No jistě. Městská galerie je rovněž jedním ze zařízení MKS. Vystavují zde umělci z celé ČR, kteří ve světě umění mají své významné místo. Především se jedná o umělce, kteří jsou organizovaní v Unii českých výtvarných umělců. Z jejich darů si tak město Tachov vytváří velmi unikátní sbírku uměleckých předmětů.
Ve výčtu významnosti nelze opomenout ojedinělý architektonický skvost - Jízdárnu ve Světcích. Tu se podařil zachránit pomocí ministra kultury Pavla Dostála a osvícených zastupitelů města, kteří bojovali za znovuzpamátnění objektu. Ten se začal v roce 2001 opravovat a dnes, byť se stále na něm opravy provádí, patří k těm, kteří se honosí titulem národní kulturní památka. Jeho majitelem je město Tachov a my jsme se stali provozovatelem. Pořádáme zde regionálně významný hudební festival Dveře jízdárny dokořán. V sérii pěti koncertů se každoročně představují špičky naší populární a komorní hudby, není výjimkou, když se v hudební sezóně objeví i zahraniční interpret.
S ohledem na výjimečnost stavby zde od dubna do října uskutečňujeme prohlídky. S tímto objektem je spojena celá řada dalších akcí, které zde můžeme díky prostoru a ojedinělosti pořádat...

Jste téměř na hranicích. Toho se dá dobře využít pro příhraniční spolupráci. Zkusili jste to?

Díky poloze města se nabízí spolupráce se západními sousedy, která se začala velmi úspěšně rozvíjet hned po sametové revoluci. Nejen na úrovni spolků, které se vzájemně navštěvují a rozvíjejí své společné aktivity, ale rovněž na úrovni kultury. Podařilo se nám uspořádat velmi významnou výstavu v Schönsee, kde jsme prezentovali historii a současnost města. Výstavu zhlédlo několik tisíc lidí z obou stran hranic.
Spolupráce s německou stranou probíhá i při letních městských slavnostech. Společně s našimi ochotníky jednou za dva roky nastudují dvojjazyčně vybraný divadelní kousek, který poté prezentují opět na obou stranách. Pravidelně se zúčastňují historického průvodu při městských slavnostech.
Společně s německou stranou vystavujeme na veletrhu cestovního ruchu Regiontour v Brně.


Vážná hudba a Tachov. Co mi k tomu povíte? Máte Kruh přátel hudby, případně pořádáte koncerty vážné – klasické hudby pravidelněji?

Kruh přátel hudby u nás není už od devadesátých let minulého století. Poklesla návštěvnost a zvedly se výdaje. Tuto činnost vyhodnotilo tehdejší vedení jako silně prodělečnou a nebyl zájem ji dotovat. V současné době neuvažujeme o znovuobnovení KPH, ale na hudbu, kterou tento bohulibý projekt zastřešuje, jsme nezanevřeli. Jednak umožňujeme interpretům koncertovat v prostoru jízdárny, 1-2x do roka pořádáme koncert v zámeckém prostoru ZUŠ a za spolupráce s církví organizujeme několikrát ročně koncerty v gotickém nebo barokním kostele. Oba jsou vybaveny skvělými nástroji, ten barokní vzácnými Garttnerovými varhanami.

A pro doplnění několik zajimavých informací:

Město Tachov dotuje naši činnost téměř 11-ti milióny a jednoznačně musím říct, že se o nás stará velmi dobře a naši občané v něm mají jednoznačně podporu na straně kulturně společenského života. Bohužel, peněz není nikdy tolik, aby byli spokojeni všichni a abychom si mohli všechno dovolit. Hledají se prostředky na rekonstrukci společenského areálu –bojujeme o moderní víceúčelový sál, který by se měl stát ze současného kinosálu. Velký objem peněz pojme Jízdárna ve Světcích, připravuje se velký projekt – obnova zámeckého interiéru a zprovoznění zámecké části po vystěhování městského úřadu.

A pro ty, kteří mají zájem v Tachově navštívit nějaký pěkný program, pokochat se prostory Jízdárny ve Světcích, nahlédnout do galerie – přikládám plán akcí. Podívejte se sami: http://mks.tachov.cz/, navíc najdete MKS na nově na facebooku – http://www.facebook.com/pages/Městské-kulturní-středisko-Tachov/307609306008164
Je vidět, že kultura v Tachově opravdu nespí. A jistě i díky skvělému osazení MKS, v čele s ředitelkou Boženou Vaňkovou.

Místo konání: Tachov

Přesná adresa: MKS TACHOV a objekty, které využívají (Hledat na mapě)

Tachov (okres: Tachov kraj: Plzeňský kraj stát: Česká republika)

Pořadatel: Iva Klusalová

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!