Oko (z) ulice

Podobné akce

Účinkující: Galerie 4

Typ akce: Výstava

Zahájení: 07. 3. 2014
Ukončení: 01. 4. 2014

Vstupné: výše vstupného je dobrovolná

Popis akce

Galerie 4 zve na výstavu fotografického projektu, který proběhl od září do prosince 2005 v Chebu, v letech 2011 a 2012 v Bretani a Senegalu. Výstava potrvá do 1. dubna 2014.
Projekt Oko (z) ulice vychází z obdobného projektu eXposse, který proběhl v New Castlu (Severní Anglie) v roce 2002 - 2003. Galerie 4 připravila ve spolupráci s odborem sociálních věcí MÚ Cheb v roce 2005 projekt, který byl zařazen do programu prevence kriminality MV ČR. Projekt byl zaměřen na „děti ulice“ ve věku 9 – 15 let. O spolupráci jsme požádali sociální a terénní pracovníky působící ve městě. Spolu s nimi jsme vytipovali městské části a „kultovní místa“, na kterých se neformální party dětí scházejí. Sociální pracovníci dětem rozdávali jednorázové fotoaparáty s poučením o jejich používání a se zadáním, aby fotografovaly svůj každodenní život. V určených termínech sociální pracovníci fotoaparáty vybírali a zpracované fotografie spolu s novými fotoaparáty dávali dětem. Vznikl tak autentický a spontánní soubor fotografií zachycující prostředí, vztahy, hry a zábavy dětí z těchto lokalit. Celý projekt trval od září do prosince 2005 a byl zakončen výstavou cca 80 fotografií na radnici v Chebu. Projektu se zúčastnilo 50 dětí. Ze 100 jednorázových fotoaparátů se jich ke zpracování vrátilo 69 a z nich bylo použitelných cca 1700 záběrů. Koordinátorem projektu byl ředitel Galerie 4 Zbyněk Illek.
V rámci dlouhodobé spolupráce s uměleckou asociací La Veduta z Quimperlé nabídla Galerie 4 tento výstavní soubor k prezentaci v roce 2010. Soubor zaujal členku asociace Veronique Sezap natolik, že se rozhodla uspořádat následujícího roku obdobný projekt v Bretani v departmentu Finistere. V roce 2011 tak vznikl soubor z věznice pro mladistvé delikventy v Ploemeur, ve městě Quimper, Quimperlé, Bannalecu a v roce 2012 ve městě Pinkine v Senegalu, se kterým má město Bannalec vztahy prostřednictvím spolku Bannalec-Senegal – Solidarita mládeže.
Současná premiérová výstava v Galerii 4 představuje výběr prací ze všech lokalit. Výstava je doprovázena knihou v českém a francouzském jazyce. Na podzim letošního roku se uskuteční reprízy výstavy v bretonských městech.

Místo konání: Galerie 4 - galerie fotografie

Přesná adresa: Kamenná 2, 350 02 Cheb (Hledat na mapě)

Cheb (okres: Cheb kraj: Karlovarský kraj stát: Česká republika)

Pořadatel: Galerie 4 - galerie fotografie, p.o. Karlovarského kraje
WWW pořadatele: www.galerie4.cz

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!