Hudební festival Znojmo

Podobné akce

Účinkující: Czech Ensemble Baroque Orchestra & Choir, Pavel Šporcl,MozART group,Filharmonie Brno pod taktovkou šéfdirigenta Aleksandara Markoviće, Pavlína Senić, Michaela Fukačová se znojemskými hudebníky,Karel Růžička se svým Quartetem,hudební uskupení Ponk,Martin Jakubíček, Cimbálová muzika Antonína Stehlíka a další...

Typ akce: Festival

Zahájení: 09. 7. 2014
Ukončení: 27. 7. 2014

Popis akce

Jubilejní 10. ročník Hudebního festivalu Znojmo nabídne v termínu od 9. do 27. července jednoho z nejvýznamnějších francouzských skladatelů barokní éry i hudbu známých českých velikánů. Právě letos si připomeneme 250. výročí úmrtí Jeana-Philippa Rameaua, významného skladatele francouzské opery, a zároveň oslavíme Rok české hudby. Jednotícím prvkem a cílem celého festivalu je dosažení maximální možné kvality a autenticity ve všech koncertech i inscenacích. Osou festivalu je pak nastudování a uvedení operního nebo baletního díla v několika reprízách.

Hudební festival Znojmo se také snaží provázat přitažlivou hudbu s nezaměnitelným vínem znojemského regionu. Všechny koncerty jsou doprovázeny ochutnávkou vín regionálních vinařů. Akce spojuje téměř dvě desítky vinařství, která na koncertech provádějí degustace a besedy o víně. V rámci festivalu vzniká také unikátní limitovaná edice festivalových vín.A jelikož k dobrému vínu patří i lahodné jídlo, připravuje několik znojemských restaurací i speciální festivalová menu.

Cela řada koncertů v průběhu festivalu nabízí svým žánrovým rozpětím hudební zážitek opravdu každému – ať již jde o koncerty malých nadaných umělců, renomovaných sólistů, komorní koncerty, koncerty napříč žánry nebo třeba koncerty jazzové. Součástí festivalu je i oblíbený doprovodný program pro dospělé i pro ty nejmenší – hudba v ulicích, setkání na pomezí ČR a Rakouska, dětské hudební odpoledne, jazzové mattiné v národním parku Podyjí, putováni za varhany v kraji, noční karneval, vinné degustace a mnohé další.

Vybíráme z programu:
Festival bude slavnostně zahájen již ve středu 9. července, kdy v jízdárně Louckého kláštera zazní světová premiéra symfonické básně Morava, kterou pro Hudební festival Znojmo složil Vladimír Franz. Koncert jsme symbolicky nazvali Říční koncert, protože diváci uslyší Moravu Vladimíra Franze, Vltavu Bedřicha Smetany a Dunaj Leoše Janáčka, a to všechno v bravurním provedení Filharmonie Brno pod taktovkou šéfdirigenta Aleksandara Markoviće. Chybět nebude ani patron festivalu Pavel Šporcl, který koncert zahájí Dvořákovým Houslovým koncertem a moll.
Pavla Šporcla uvidíme také v neděli 13. července, kdy představí své nové CD My Violin Legends, které vzniklo jako pocta skvělým houslistům minulosti. V neopakovatelné atmosféře nádvoří Jihomoravského muzea zahraje Šporcl za doprovodu skvělého klavíristy Petra Jiříkovského.
Zahraniční hvězdy MozART Group na festivalu vystoupí ve středu 16. července. Kvartet polských hudebních komiků ve Znojmě představí vážnou hudbu nevážně. Kdo se bojí, že nebude zahraničním muzikantům rozumět, může být klidný, jelikož tyto hvězdy ve svém kabaretu pobaví především hudbou, nikoliv slovy. A navíc mají přichystáno i několik českých hudebních vtipů.
Největším vrcholem 10. ročníku bude bezesporu stěžejní festivalový projekt ve vlastní produkci. Česká premiéra operní komedie Platée od Jeana-Philippa Rameaua v provedení Czech Ensemble Baroque Orchestra & Choir zazní v termínech 24., 26, a 27. července. Operní stagiona bude přes tři týdny připravovat a nacvičovat unikátní operní představení mimo kamennou operní scénu, přímo ve Znojmě. V hlavní roli ošklivé vodní nymfy Platée vystoupí renomovaný sólista známého francouzského souboru Le poem Harmonique, Jean Francois Lombard.

Předprodej: TIC Znojmo, Obroková 10; www.ticketpro.cz
Více informací: www.hudbaznojmo.cz; www.facebook.com/hudbaznojmo, www.twitter.com/hudbaznojmo

Místo konání: Znojmo a okolí

Přesná adresa: (Hledat na mapě)

Znojmo (okres: Znojmo kraj: Jihomoravský kraj stát: Česká republika)

Pořadatel: Znojemský hudební festival, o.s.
WWW pořadatele: www.hudbaznojmo.cz

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!