Za oponou aneb s Cimrmany Na tahu

Podobné akce

Účinkující: Petr Hecht

Typ akce: Výstava

Zahájení: 05. 9. 2014
Ukončení: 07. 10. 2014

Vstupné: výše vstupného je dobrovolná

Popis akce

Galerie 4 zve na výstavu divadelních fotografií z jeviště a zákulisí slavné české scény. Výstava bude doplněna dobovými reáliemi, jichž se dotkla Cimrmanova ruka.

Petr Hecht se narodil roku 1956 v Praze v Dejvicích. Vystudoval výtvarnou fotografii u Doc. V. Vláška na Pražské fotografické škole (1981 - 1985). Nejprve pracoval jako tiskař a grafik, posléze se mu podařilo věnovat se fotografii profesionálně. V roce 1995 zakládá vlastní fotografické a grafické studio na Žižkově. A od roku 1995 také fotografuje Divadlo Na tahu. Následujícího roku začíná fotografovat pro Divadlo Járy Cimrmana. V roce 1997 se stává členem Divadla Járy Cimrmana a pracuje zde jako kulisák a fotograf. Díky této možnosti se stal součástí divadelní scény a je s ní úzce spjat. Poznal dokonale divadelní zákulisí a měl možnost nahlédnout tam, kam se běžný divák nedostane. Proto mohly vzniknout snímky z jeviště. Takové, jaké má autor nejraději. Z místa, kde je hercům blíže. Kromě nich vytvářel také fotografie z cest a událostí souboru. A jako vlastní projekt vytvořil soubor dokumentárních fotografií zachycujících herce v jejich kostýmech před jednoduchým látkovým pozadím jen pár minut před odchodem na scénu. Vzal si za cíl zdokumentovat všechny role včetně alternací. Zvlášť cenné a málo známé snímky vznikly i z projektů Ladislava Smoljaka, ze Studia Jára později přejmenovaného na Studio Láďa. Jeho přístup k fotografování je specifický nejen ve způsobu, jakým divadelní děje a prostředí zachycuje. Totiž v dokumentárním duchu, jenž nemá za cíl používat speciální techniku ani osvětlení. Jeho zvláštním prostředkem tvorby, v dnešním přetechnizovaném světě, je černobílý film, na který stále fotí a jehož snímky stále vyvolává v temné komoře. Můžeme tak vnímat zajímavou symboliku ve spojení této klasické, avšak z dnešního hlediska zastaralé fotografické metody, a záznamu Cimrmanova génia a jeho odkazu české historii.

Místo konání: Galerie 4 - galerie fotografie

Přesná adresa: Kamenná 2, 350 02 Cheb (Hledat na mapě)

Cheb (okres: Cheb kraj: Karlovarský kraj stát: Česká republika)

Pořadatel: Galerie 4
WWW pořadatele: www.galerie4.cz
Předchozí akce: Dětský den a večerní zábava
Následující akce: Kamarádi Staré řeky

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!