Slezskoostravský hrad

Podobné akce

Účinkující: .

Typ akce: Hrady a zámky

Zahájení: 01. 1. 2014
Ukončení: 31. 12. 2023

Popis akce

Slezskoostravský hrad stojí v ostravském městském obvodu Slezská Ostrava. Byl postaven ve druhé polovině 13. století u brodiště poblíž soutoku řek Lučiny a Ostravice. Nejvyšší budovou celého hradního objektu je hradní věž, která je zároveň vstupním prostorem do celého areálu. V jednotlivých patrech věže si mohou návštěvníci prohlédnout stálou expozici historie hradu a města Ostravy, expozice Třicetileté války a období Husitství, expozice Z domácnosti našich předků, unikátní expozici pracovních krojů, Mauzoleum Xavera Yáchyma Zahozence.

Na nádvoří čeká na návštěvníky spousta zajímavých exponátů, například ukázky prostředků útrpného práva jako je klec, pranýř, kláda a další. Na nádvoří je také hradní kašna, která nebyla nikdy funkční, neboť hrad stál na skále a nebyl možný přirozený přísun vody do této kašny. Proto se musela do hradu voda vždy dovážet.

Hradní pevnost, která se nachází také na nádvoří, je jednou z nejstarších částí hradu, která však byla necitlivými zásahy minulých majitelů již značně zničena. Je v ní možné vidět původní zdění hradu, hradní sály s vysokými stropy. V roce 2005 byla dokončena úprava této části a návštěvníci získali další prostory k prohlídkám. Od prosince 2007 z jednoho sálu vznikla obřadní síň s ojedinělou dřevořezbou znázorňující svatební veselí (4 x 1,5 m). V říjnu 2008 byla otevřena dobová hradní kovárna na první terase hradní pevnosti.

Hradní pevnost je podsklepena a ve sklepeních se nachází velká akvária se spoustou sladkovodních ryb, muzeum čarodějnic, Čertí škola. Od 12. dubna byla také otevřena nová expozice Permoníci a čerti v podzemí Slezskoostravského hradu. V nejvyšším patře je velká rozhledna, která návštěvníkům nabízí krásný pohled na řeku Lučinu a centrum města. V hradní galerii se představuje různá výtvarná a umělecká tvorba.

Slezkoostravský hrad je také součástí projektu "Otevřte 13. komnatu". Jedná se o projekt putování po hradech a zámcích v celé ČR za tajemstvím 13. komnaty. Součástí jsou zábavné interaktivní prohlídky s kostýmovaným průvodcem.

Místo konání: Slezskoostravský hrad

Přesná adresa: (Hledat na mapě)

Ostrava (okres: Ostrava-město kraj: Moravskoslezský kraj stát: Česká republika)

WWW pořadatele: http://

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!