Jánuš Kubíček: Dekalky

Podobné akce

Účinkující: xxx

Typ akce: Výstava

Zahájení: 23. 9. 2014
Ukončení: 17. 11. 2014

Popis akce

Kdo byl Jánuš Kubíček?

Výtvarník, malíř, grafik a hluboký myslitel umění se narodil v roce 1921 do uměleckého prostředí. Jeho otcem byl osobitý brněnský sochař Josef Kubíček, vedle Antonína Procházky nebo Bohuslava Fuchse výrazná osobnost meziválečné kultury. Rodina Kubíčkova udržovala styky s předními českými umělci: F. Foltýnem, R. Kremličkou, E. A. Longenem,
V. Nezvalem, V. Špálou, R. Těsnohlídkem, k nejbližším rodinným přátelům patřili Jiří Mahen a Jan Trampota.

Sám Jánuš Kubíček byl později hostujícím členem SVU Mánes v Praze a SVU Aleš v Brně. Spolu s blízkým přítelem malířem Bohumírem Matalem stál u zrodu skupiny Brno 57
(K. Hyliš, Jos. Kubíček, Z. Kudělka, B. Matal, P. Navrátil, I. Ruller, Z. Řihák, P. Spielmann, V. Vaculka, V. Vašíček a J. Zemina), k níž patřil široký okruh umělců, historiků, teoretiků umění i architektů.

Kromě mnoha ceněných malířských pláten jsou hodné pozornosti také jeho realizace ve volném prostoru. Z nich největší je mozaika Slunce a pohyb na sportovní hale Královopolské strojírny v Brně – Králově poli. Spolupracoval také na vítězném návrhu pavilonu ČSSR pro EXPO ´70 v Ósace.

Tvorba Jánuše Kubíčka je zastoupena ve všech našich významných galerijních sbírkách a dosud byla představena veřejnosti na sto osmdesáti výstavách ve třinácti zemích.

Vystavený soubor dekalků vytvořil Jánuš Kubíček krátce po smrti své matky v roce 1980.

Místo konání: Muzeum Vysočiny Jihlava

Přesná adresa: Muzeum Vysočiny Jihlava Masarykovo nám. 57/58 Jihlava (Hledat na mapě)

Jihlava (okres: Jihlava kraj: Vysočina stát: Česká republika)

Pořadatel: Muzeum Vysočiny Jihlava
WWW pořadatele: http://muzeum.ji.cz

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!