Gyrðir Elíasson v Praze

Podobné akce

Účinkující: Hlavním hostem se stane islandský spisovatel Gyrðir Elíasson, nositel nejprestižnějšího skandinávského literárního ocenění - Ceny Severské rady za literaturu. Autor představí svoji tvorbu a přečte ukázky ve svém rodném jazyce ze dvou knih přeložených do češtiny: Mezi stromy a Kniha od řeky Sandá. Jeho vystoupení a beseda tlumočená Martou Bartoškovou budou doplněny o scénické čtení v režii Petra Máčala.

Typ akce: Knihy a literatura

Zahájení: 11. 4. 2015
Ukončení: 11. 4. 2015

Vstupné: 80 Kč

Popis akce

Letošní 14. ročník Islandského dne, bude věnován především literatuře. A to jak dvěma současným islandským autorům, tak českým, kteří si za své téma zvolili Island.
Neméně významnými hosty budou překladatelka a profesorka islandštiny Helena Kadečková, v jejímž překladu těsně před Islandským dnem vyjde Sjónův Měsíční kámen, a zakladatel klubu, spisovatel a písničkář Jan Burian, který představí svoji „novou Ságu o cestě na Island“. Obě nové knížky bychom rádi pokřtili islandským brennivínem za přítomnosti vydavatelství dybbuk a Galén.

Účastníci: V původním autorském pořadu Skandinávského domu se zaposloucháme do čtení ze starých cestopisů po Islandu, které bude doplněno promítáním fotografií z dob dávno minulých i ze současnosti. Jak se změnil Island od dob Daniela Strejce Vettera, až po Karla Zákouckého nebo Zdeňka Němečka? Je málo známo, že od 12. století naslouchali staří Seveřané s velkou oblibou i zcela jiným příběhům: lživým ságám, z nichž divoká fantastičnost a fascinace násilím, sexem a magií učinila jeden z nejopomíjenějších žánrů staroseverské literatury. Odpovědět na otázku, co tak náhle změnilo vkus nedávných dobyvatelů, se pokusí Jiří Starý.

Místo konání: Městská knihovna v Praze

Přesná adresa: Mariánské náměstí 1, Praha 1 (Hledat na mapě)

Praha (okres: Praha kraj: Praha stát: Česká republika)

Pořadatel: Klub islandských fanatiků a Městská knihovna v Praze
WWW pořadatele: www.islandklub.com

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!