Hudební festival Znojmo 2015

Podobné akce

Účinkující: Pavel Šporcl, Michaela Fukačová, Ivo Kahánek, Czech Ensemble Baroque, Gentlemen Singers, Pavlína Senić, Felix Slováček ml., Lada Jirásková, Martin Jakubíček, Cimbal Classic, Kouda's Quartet a další...

Typ akce: Festival

Zahájení: 09. 7. 2015
Ukončení: 26. 7. 2015

Vstupné: 0 - 450 Kč

Popis akce

Po slunné Itálii a vášnivé Francii zavítá Hudební festival Znojmo do precizního a tradicionalistického Německa, a to v termínu od 9. do 26. července. Jedenáctý ročník bude věnován klasicistnímu skladateli Jiřímu Antonínu Bendovi a baroknímu skladateli Georgu Philippu Telemannovi. Oba autoři žili a tvořili převážně v Německu a vdechli život mnoha oratoriím, operám, melodramatům, symfoniím a dalším skladbám.

Hudební festival Znojmo také letos odhalí mnoho svých tváří – vážnou, zábavnou, akční i poklidnou, operní, jazzovou i folklorní. Na velké hvězdy i malé hvězdičky se diváci mohou těšit v každém koutu města Znojma i ve vzdálenějších koncích znojemského okresu. Letní atmosféru plnou hudebních zážitků, jako každý rok, dokreslí lahodné víno z jedinečných jihomoravských vinic. Znojemští vinaři už pomalu vybírají svá nejlepší vína, která umocní kouzlo podvečerních koncertů. Místní vinaři návštěvníkům naservírují výtečná vína přímo na koncertních místech.V rámci festivalu vzniká také jedinečná kolekce nejlepších festivalových vín, kterou vybírá speciálně pro festival utvořená komise sommelierů, vinařů a osobností. A jelikož k dobrému vínu patří i lahodné jídlo, připravuje několik znojemských restaurací i speciální festivalová menu.

Vstupenky na vybrané koncerty jsou k dostání v Turistickém informačním centru na Obrokové ulici ve Znojmě a také v předprodejní síti Ticketpro.

Vybíráme z programu:

10. července představí Pavel Šporcl svou nejnovější desku s názvem Gipsy Fire. Za doprovodu cikánské cimbálové muziky předvede houslový virtuóz řadu technicky extrémních skladeb.

Benda - Kramář – Vranický – to jsou české hvězdy světového klasicismu, jejichž skladby zazní 11. července v podání souboru Czech Ensemble Baroque s dirigentem Romanem Válkem. Diváky čeká skvělý zážitek také proto, že ansámbl, stejně jako sólistky Ludmila Peterková a Marjolein de Roos, hrají na dobové nástroje. A publiku představí skvělý program – od Jiřího Antonína Bendy to bude Symfonie G dur, od Františka Vincence Kramáře Koncert pro dva klarinety Es dur a Velká symfonie c moll, „Na oslavu míru s Francií“ od Pavla Vranického. Ve světové premiéře zazní také nová skladba Lukáše Hurníka Sturm und Drang pro klasicistní klarinet a orchestr dobových nástrojů

Michaela Fukačová - první dáma evropského violoncella, Pavel Šporcl - největší hvězda české vážné hudby, Ivo Kahánek – špičkový klavírista číslo jedna. Tito tři virtuózové se setkávají v unikátním projektu připravovaném speciálně pro Hudební festival Znojmo. Klavírní tria Antonína Dvořáka a Ludwiga van Beethowena v podání předních českých hudebníků 15. července nadchnou publikum svým špičkovým hudebním obsahem i geniální interpretací.

Na 16. července připadne Komediální koncert Gentlemen Singers, který se uskuteční v kouzelných kulisách nádvoří Jihomoravského muzea. Odlehčený koncert vokálního souboru z Hradce Králové je vytvořený přímo pro Hudební festival Znojmo. Profesionální mužský oktet připravuje pro znojemské publikum ne tak docela vážnou hudbu.

Hudební festival Znojmo vyvrcholí poslední červencový víkend unikátním operním projektem, který se vytváří na míru festivalu. Znojemské uvedení oratoria Daniel v jámě lvové z díla Georga Philippa Telemanna bude vůbec prvním scénickým provedením tohoto díla v České republice. Biblický příběh v kouzelných prostorách kostelu sv. Michala rozehraje soubor Czech Ensemble Baroque s dirigentem Romanem Válkem. Typickou barokní formu zaručuje režie specialistky na barokní gestiku a herectví, profesorky Heleny Kazárové. V hlavní roli se představí hvězdný polský kontratenor Piotr Olech.

Operní pěvkyně Pavlína Senić představí 13.7. svůj dobročinný operní recitál na zámku v Uherčicích za účasti hostů Felixe slováčka ml. a Lady Jiráskové. Po koncertě se již tradičně rozhoří přátelský dražitelský souboj o unikátní vína a výtěžek bude věnován na opravu uherčického zámku.

Své zastoupení na festivalu má také folklórní hudba. Na oblíbeném koncertě Víno, cimbál, po německu 18.7. se bude střídat cimbálová skupina Cimbal Classic s řízenou degustací a přednáškou o vínech.

Na Koncertě moravskokrumlovského zámku se představí vítězové interpretační soutěže Letní školy barokní hudby v Holešově 2014. V neposlední řadě se diváci mohou těšit na výkony dětských talentů na koncertě s názvem Malí géniové, na hudební putování s Martinem Jakubíčkem Tour de Varhany či na sérii tří komorních vystoupení Výlet s Jiřím Antonínem.

Místo konání: Znojmo a okolí (Moravský Krumlov, Jevišovice, Uherčice a další)

Přesná adresa: (Hledat na mapě)

Znojmo (okres: Znojmo kraj: Jihomoravský kraj stát: Česká republika)

Pořadatel: Znojemský hudební festival, o.s.
WWW pořadatele: www.hudbaznojmo.cz
Předchozí akce: Wohnout
Následující akce: Wohnout

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!