Závěrečný koncert Musica Orbis 2015 – Ústřední hudba norských vojenských sil

Podobné akce

Účinkující: Ústřední hudba norských vojenských sil

Typ akce: Koncert

Zahájení: 27. 8. 2015
Ukončení: 27. 8. 2015

Vstupné: 500 Kč

Popis akce

Poprvé přijíždí do České republiky Ústřední hudba norských vojenských sil, hudební soubor, který zdobí akce norské královské rodiny a který v roce 2018 oslaví 200 let své existence. Pražským koncertem 27. srpna ve Smetanově síni završí koncertní cyklus Musica Orbis 2015.
Ústřední hudba norské armády je největší a nejstarší vojenskou kapelou v Norsku. Orchestr provozuje širokou škálu hudebních stylů, od klasické hudby až po moderní jazz a pop a pochopitelně také zajišťuje hudební složku vojenských přehlídek a obřadů pro norskou královskou rodinu. V Praze představí program, který české publikum seznámí s díly norských skladatelů a s norskou kulturou. Norsko má silnou tradici lidové hudby, která zůstává stále velmi populární, a tak na posluchače koncertu čeká program ovlivněný norským folklorem. Na koncertě zazní i česká hudba jako pocta hostitelské zemi.
Andreas Hanson – Dirigent
Dirigent Andreas Hanson je uznáván za autoritu v oboru dechových hudeb. Vystudoval hru na trubku a dirigování na Královské konzervatoři ve Stockholmu, dirigování dále studoval u sira Adrewa Davise ve Velké Británii (kde působil i v Královské opeře a v Covent Garden), poté se stal žákem Carla Marii Giuliniho v Miláně. Od počátku 21. století často hostoval u všech hlavních švédských symfonických orchestrů. Jako vysoce ceněný operní a baletní dirigent spolupracuje Andreas Hanson pravidelně mj. se stockholmskými operními domy Kungliga Operan (Švédská královská opera) a Folkoperan (Lidová opera). Jeho zaměření na soudobou hudbu nejlépe dokumentuje počet švédských a mezinárodních premiér, jichž má na kontě již šedesát.
Lina Johnson – soprán
Lina Johnson je mladá norská operní zpěvačka, která má svém kontě vítězství v mnoha soutěžích – mezi jinými byla oceněna Hudební cenou Léonie Sonning v roce 2008 a v roce 2005 stipendiem Dream Scholarship udělovaným Norskými fondy národních hudebních škol. Sopranistka Lina Johnson se velmi rychle stala fenoménem na skandinávské operní scéně, hudební kritika oceňuje její hlas a hudební vyzrálost.
Koncert Ústřední hudby norských vojenských sil proběhne pod záštitou Norské ambasády v Praze.
Vstupenky dostupné v předprodejích.
Ústřední hudba norských vojenských sil
(Staff Band of the Norwegian Armed Forces)
Andreas Hanson – dirigent
Lina Johnson - soprán

Program:
E. Groven: Hjalarljod (Halekačka)
E. Grieg: Tři písně
P. Hindemith: Symfonie v B pro dechový orchestr
A. Dvořák: Karneval, koncertní ouvertura, op. 92
P. Grainger: Linconlshire posy (Vonička z Lincolnského kraje)
J. Hanssen: Valdresmarsjen (Valdreský pochod)

Místo konání: Obecní dům

Přesná adresa: Náměstí Republiky 5, Praha 1 (Hledat na mapě)

Praha (okres: Praha kraj: Praha stát: Česká republika)

Pořadatel: The Prague Concert Co.
WWW pořadatele: www.musicaorbis.cz

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!